تاریخ انتشار :پنجشنبه ۸ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۰۰
کد مطلب : 78647
اطلاعات شرکت کنترل کیفیت‌هوا نشان می‌دهد تعداد روزهایی که هوای تهران توسط اُزن آلوده بوده امسال نسبت به سال پیش به شکل عجیبی افزایش پیدا کرده و از ابتدای امسال تاکنون تعداد روزهای آلوده اُزن به ۱۵ روز رسیده است.
 آلودگی بی‌سابقه  ازن هوای تهران در تابستان امسال
به گزارش زیست آنلاین، شروع فصل پاییز و زمستان ممنون شروع فصل آلودگی‌هوای تهران بود، اما حالا آمار کیفیت هوای تهران در تابستان امسال نشان می‌دهد که با تاثیر نور خورشید و البته و افزایش استفاده از خودرو تابستان‌های پایتخت هم مثل زمستان‌ها آلوده می‌شوند.

در چند سال‌های گذشته تعداد روزهایی که هوای تهران با آلاینده  «اوزون» آلوده شده به سرعت افزایش پیدا کرده و ان قضیه امسال به اوج خودش رسیده است.

اطلاعات شرکت کنترل کیفیت‌هوا نشان می‌دهد تعداد روزهایی که هوای تهران توسط اُزن آلوده بوده امسال نسبت به سال پیش به شکل عجیبی افزایش پیدا کرده و در حالی که پارسال هوای پایتخت فقط برای ۷ روز درگیر آلایندگی اُزن بوده، از ابتدای امسال تاکنون تعداد روزهای آلوده اُزن به ۱۵ روز رسیده است.

مطالعات دانشگاه شریف برای سازمان حفاظت از محیط‌زیست وضعیت آلاینده اُزن را در هوای تهران این گونه نشان می‌دهد:

آلودگی هوا

در همین رابطه در یادداشت تحقیقی دانشگاه شریف نوشته شده است: «بر اساس اطلاعات ایستگاههای پایش کیفی هوای شهر تهران در سال ۱۳۹۷ نیز تاکنون در ۱۱ روز کیفیت هوای کلانشهر تهران از نظر آلاینده ازن در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس و در برخی مناطق شهر تهران در شرایط ناسالم برای همگی شهروندان قرار گرفت و در یازدهم تیر ماه به بیسابقه‌ترین میزان خود یعنی شاخص ۱۵۰ رسید.»

تمام عوامل آلودگی‌هوای پایتخت در فصل تابستان
این موضوع دلایل مختلفی دارد، به گفته وحید حسینی دبیر کارگروه کاهش آلودگی هوا افزایش روزهای آلوده به اوزون ۳ دلیل مختلفی دارد؛ سوخت‌های نسوخته، اکسیدهای نیتروژن و نور خورشید.

او در این رابطه به در مصاحبه‌ای با خبرآنلاین گفته بود: «اینکه بگوییم گرما عامل ایجاد اُزن در هوای تهران بوده قابل قبول است، اما یادمان نرود ما هم ماده‌های اولیه تولید اُزن را در تهران داریم. چرا در بیابان لوت اُزن وجود ندارد؟ خیلی خورشید را مقصر نکنیم و یک نگاهی هم به محصولات اولیه خودمان بکنیم.»

در همین رابطه در یادداشت دانشگاه شریف آمده‌ است: «ازن از آلایندههای ثانویه هوا بوده و مستقیما از منابع متحرک یا ساکن نظیر خودروها و صنایع منتشر نمیشود بلکه با واکنش برخی گازها مانند اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرّار ایجاد می‌شود و میزان غلظت این آلاینده با شدت گرفتن نور خورشید و افزایش درجه حرارت در ماههای گرم سال افزایش می یابد، از این رومشروط بر حضور پیش سازنده‌های اُزن، کم بودن شرایط ابری، تشدید تابش خورشید و بالا رفتن دما، غلظت آلاینده ازن در هوا را افزایش می‌دهد.»

این گزارش منابع تولیدکننده اُزن در هوای پایتخت را اینگونه معرفی کرده است:

منبع ایجاد سوخت نسوخته

در همین رابطه در گزارش آمده است: «موتورسیکلت‌های کاربراتوری با انتشار ترکیبات آلی فرّار و خودروهای دیزلی با تولید اکسیدهای نیتروژن سهم قابل ملاحظه ای در ایجاد شرایط لازم برای آنکه گاز ازن بتواند در روزهای گرم و آفتابی سال، مقام نخست را در بین پارامترهای آلاینده هوا از آن خود کند، دارند.»

اُزن با سلامت و محیط‌زیست ما چه کار می‌کند؟
اما اگر روند تولید منابع ایجاد اُزن در تهران ادامه پیدا کند امکان دارد که آلاینده‌ای جدید اینبار در گرمای تابستان سلامت شهروندان تهرانی را به خطر بیاندازد.

 براساس تحقیق دانشگاه استکهلم در سال ۲۰۱۷، آلاینده اُزن منجر به مرگ زودرس سالانه ۱میلیون نفر می‌شود. ۷۹ درصد از جمعیت این یک میلیون نفر در آسیا زندگی می‌کنند ۴۰۰هزار نفر از آن‌ها از هند و ۲۷۰هزار نفر آن‌ها از چین هستند.

دانشگاه شریف در یادداشت تحقیقی خود در این رابطه نوشته است: «اگرچه ازن موجود در لایه استراتوسفر برای حیات موجودات زنده ضروری میباشد، ولی ازن موجود در نزدیکی سطح زمین زیانبار میباشد. ازن یک اکسیدان بسیارقوی است و میتواند سبب بروز مشکلات تنفسی متعدد نظیر حملات آسمی، کاهش عملکرد ریه و بیماری های جدی تنفسی شود.»

ریه انسان

در ادامه این تحقیق در این رابطه نوشته شده است: «از طرف دیگر، ازن توانایی گیاهان در جذب دی‌اکسید کربن و فتوسنتز را کاهش داده و باعث تغییر در رشد و تنوع گیاهی می‌شود. این آلاینده می‌تواند با اثرگذاری بر چرخه اکوسیستم باعث آسیب رساندن به سلامت و بهرهوری گیاه شده و تولید محصولات غذایی را به خطر اندازد.»

برای جلوگیری از آسیب‌های اُزن چه کار بکنیم؟
هماننند آلودگی‌های فصل سرما راهکارهایی وجود دارند که با انجام آن‌ها می‌توان آسیب‌های آلاینده اُزن را بر سلامت بدن کاهش دهیم. این راهکارها از این قرار است: 
* اطلاع رسانی مناسب و آگاهی یافتن مردم از میزان ازن در محل زندگی
* کاهش زمان قرار گرفتن و فعالیت هر فرد در هوای آزاد
* تغییر در برنامه زمانی فعالیت یا ورزش در هوای آزاد و موکول کردن آن به صبح یا عصر که میزان غلظت ازن کاهش پیدا می‌کند
* کاهش شدت فعالیت بدنی در هوای آزاد تا حد امکان

ازن

تاثیر عمده ازن در بدن انسانازن با کمترین تمرکز بر روی باکتری ها آنها را نابود می کند . اثر بخشی متابولیسم اکثر باکتری ها بطور میانگین یک از هفدهم کارآمدی متابولیسم ماست . به همین علت ، اکثراً قادر نیستند از عمده تولید آنزیم های آنتی اکسیدانت قابل مصرف مانند کاتالاز برآیند. نکته قابل توجه اینکه گونه های بسیار کمی از باکتری ها وجود دارند که می توانند در محیطی متشکل از ۲ درصد ازن زندگی کنند.

ازن در مقابل هرگونه قارچ کاربرد عالی دارد که می توان candida albicans سازگانی ، پای ورزشکاران ( آلودگی پا ) ، کپک ها ، کپک سفید ، مخمر ها می شود .

 ازن یکی از بهترین ویروس کش ها به شمار می رود . همانطور که پیش از این اشاره نمودیم ازن بطور مستقیم در پی ذرات ویروسی می رود حساس ترین قسمت ویروس نسبت به اکسیداسیون سیستم تولید مثل آن می باشد که چگونگی ورود ویروس ها را به داخل سلول نشان می دهد . با غیر فعال سازی این ساختار ، ویروس به ناچار از بین می رود . سلول هایی که از قبل آلوده شده اند نسبت به ازن دارای ضعفی طبیعی می باشند .

ازن عنصری ضد نئوپلاستیک به شمار می رود . این به آن معناست که ازن مانع رشد بافت جدید می گردد، زیرا تقسیم سریع سلول ها ، مسئولیت آنها را در برابر تولید آنزیم های لازم جهت حفاظت از خودشان در برابر ازن سلب می کند . بطوریکه سلول های سرطانی به گونه ایی هستند که به سرعت تجزیه می شوند ، اما در مجاورت با ازن این تقسیم بندی به طرز حیرت آوری متوقف می شوند .

ازن پلاک های شریانی را اکسیده می کند . ازن پلاک های موجود در تصلب شرایینو سخت شدگی سرخرگ ها را از بین می برد و این بدان معناست که ازن باعث پاکسازی رگهای باریک و حتی ضخیم می گرددو این روند امکان اکسایش بهتر بافت را در ارگان های ناقص فراهم میکند .

ازن انعطاف پذیری و تغییر پذیری سلول های قرمز خون را افزایش می دهد . زمانی که به یک سلول قرمز خونی زیر میکروسکوپ نگاه می کنیم سلول را به شکل یک دیسک مشاهده می نمائیم . در مویرگ ها جائیکه آنها اکسیژن را جمع کرده ( شش ها ) و آن را آزاد می کند ( بافت ) این دسک ها تا جایی کش می ایند که به شکل یک چتر یا بیضی نمود می یابند . این فرآیند به عیور آنها در رگ های کوچک کمک کرده و مبادله ازن را کارآمدتر می سازداوزون

 ازن عملکرد چرخه اسید سیتریک را تسریع می نماید . این فرآیند که به عنوان چرخه Kerp یا چرخه TCA شناخته شده است گام بسیار مهمی در گیلکولیز کربوهیدرات برای انرژی محسوب می شود . این فرآیند در میتوکندری سلول اتفاق می افتد . در نهایت آنچه رخ می دهد تبدیل مقدار بیشتری از انرژی ذخیره شده در گلوکز می گردد.

 ازن سیستم آنزیم آنتی اکسیدانت را کارآمدتر می سازد . سلول ها با افزایش تولید آنزیم های محافظ خود نسبت به فشار اکسیداتیو سودمند واکنش نشان می دهد .

 ازن مواد پتروشیمی را تجزیه می کند . این مواد شیمیایی توانایی بوجود آوردن مشکلات زیادی را بر دستگاه ایمنی بدن داشته و همچنین می توانند موجب آلرژی و یا وخیم تر شدن آنها شوند . بطوریکه این مواد عامل تعیین کننده ایی در سلامت انسان محسوب می شوند .

 

https://zistonline.com/vdcbz0bz.rhbwapiuur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما