تاریخ انتشار :پنجشنبه ۸ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۰۱:۰۰
کد مطلب : 78648
با اینکه گونه گیاهی «انار شیطان» از جاذبه‌های گردشگری برخی مناطق کشور است، استفاده از این گونه در صنایع چوبی و تعلیف دام از جمله تهدیدات آن محسوب می‌شود.
انار شیطان در معرض تهدید
به گزارش زیست آنلاین، امید نوری، یک عضو هیات علمی گروه پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی، گفت: درخت انار شیطان واقع بومی هندوستان و محل رویش آن مناطق گرمسیری و نیمه‌خشک است و حتی در طی سال بدون نیاز به آبیاری و فقط با رطوبت محیطی و آبی که حاصل از بارندگی‌های فصلی است می‌تواند به حیات خود ادامه دهد. 

این عضو هیات علمی گروه پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه گیاه «انار شیطان» گیاه مهاجمی در کشور نیست، تصریح کرد: شب هنگام در مناطق کویری به‌ویژه در زمستان سرمای شدیدی حاکم می‌شود. این گیاه به چنین شرایطی مقاومت دارد همچنین این گونه در برخی از مناطق خشک و بیابانی کشور جزو تک گونه‌ها است.

وی ادامه داد: یکی از تهدیدهای این درخت استفاده از این گونه در صنایع چوبی و منبت‌کاری است. استفاده از چوب این درخت در صنایع سبب قطع و تخریب گونه گیاهی «انار شیطان» شده است.

نوری با اشاره به اینکه گیاه «انار شیطان» یا «گل‌پرک» به دلیل ظاهر بسیار زیبا در سیستان و بلوچستان به جاذبه‌ گردشگری تبدیل شده است، گفت: از دیگر تهدیدات علیه «انار شیطان» می‌توان به تغذیه دام از برگ‌های آن اشاره کرد.

این عضو هیات علمی گروه پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی افزود: این گیاه با روش‌های مختلفی تکثیر می‌شود ولی تکثیر مصنوعی آن به راحتی انجام نمی‌شود چون «انار شیطان» نیازهای اکولوژیک خاصی از نظر رطوبت و نوع خاک دارد که خاص منطقه رویش خودش است. این مسئله سبب می‌شود که زادآوری و بقای این گیاه دچار مشکل شود.

نوری در پایان با بیان اینکه مسائل معیشتی و فرهنگی در حفاظت از «انار شیطان» یا «گل‌پرک» موثر است، تصریح کرد: برای افرادی که از این گیاه برای تعلیف دام و حتی صنایع چوبی استفاده می‌کنند باید راهکار جایگزینی پیدا کرد چراکه ممکن است این گونه گیاهی با ارزش از بین برود و به دلیل اینکه زادآوری آن آسان نیست نتوانیم آن را در محیط غیرطبیعی تکثیرکنیم و به محیط طبیعی انتقال دهیم.

درخت انار شیطان

درخت "انار شیطان" از جاذبه‌های دیدنی ریگی، کارشناس منابع طبیعی استان در گفتگو با ایسنا اظهار کرد:  انار شیطان‌ از زیباترین درختان گل دهنده دنیا و بومی هندوستان و ویژه مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که در سیستان و بلوچستان نیز رشد می‌کند، این درخت، بسیار مقاوم به خشکی، یخ زدگی و آتش سوزی است.

وی افزود: این درخت از گونه‌های مهم و کمیاب مناطق بیابانی و خشک در جنوب کشور است که در سیستان وبلوچستان به صورت توده‌های کوچک و نسبتا خالص در شهرستان‌های قصرقند، فنوج و ایرانشهر پراکنده است.

وی از مردم منطقه خواست تا رویشگاه‌ های این گیاه را مورد حفاظت قرار دهند و از شکستن شاخه و برگ آن خودداری کنند.

ریگی تصریح کرد: پوست این نوع درخت خواص دارویی دارد. برگ‌های آن خوراک دام است.

کارشناس منابع طبیعی استان گفت: چوب محکم و بادوام انار شیطان برای ساخت وسایل چوبی و منبت کاری کاربرد دارد و بذرهای آن برای درمان جراحت و ورم‌های چرکی استفاده می‌شود.

وی تاکید کرد از زیبایی‌های این درخت برای جذب گردشگر به منطقه می‌توان استفاده کرد.

درخت انار شیطان از جاذبه های دیدنی

قلب انار شیطان کشور در جیرفتروستای میجان جبالبارز جیرفت هم بعنوان تنها روستای کشور است که طبیعت طبیعی گلپرکی(انار شیطان) در کوچه باغهای این روستا خودنمایی می کند و مردم این روستا با این طبیعت زیبا همسایه اند. 
انار شیطان یکی از زیباترین درختان گل دهنده دنیا و بومی هندوستان و ویژه مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری بسیار مقاوم به خشکی، یخ زدگی و آتش سوزی است.

این درختچه بومی جنوب آسیا است که در جنوب و جنوب شرق کشور رشد می کند.

استان های بوشهر، خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان از زیستگاه های اصلی این گونه گیاهی است که به شکل توده‌های کوچک خالص پراکنش دارد.

جنگلی به نام گلپرکی دلفارد در جیرفت از رویشگاه‌های معروف آن در ایران است.

انار شیطان علاوه بر خاصیت دارویی، از چوب آن برای منبت کاری، ساخت قنداق تفنگ و عصا استفاده می شود.
این درخت بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر ارتفاع دارد در ایران این درختچه را با نام‌های محلی گل‌پرک، پرپوک، سمنگ، سونگ، حمید، فرفار و ساج بیابان هم می‌نامند.

انار شیطان درختی بسیار مقاوم به خشکی، یخ‌زدگی و آتش‌سوزی است. برگ‌های آن خوراک دام است. این درخت به سادگی توسط قلمه و بذر تکثیر می‌شود. چوب آن زیبا، محکم، بادوام است و برای لوازم ظریف و پرکابرد بکار می‌آید.

این گیاه در شفابخشی نیز برای درمان برخی بیماریها مانند لکه‌های سفید روی پوست، بزرگی طحال و نیز سفلیس استفاده می‌شود.

https://zistonline.com/vdcc4eqm.2bq408laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

دو صد درود .این گیاه با نام محلی چه درخت در استان کهگیلویه و بویر احمد هم با پراکندگی بسیارکم و محدود وجود دارد که به علت خشکسالی های اخیر رو به سوی نابودی بودند و خدا رو شکر با بارندگی امسال اینجوری که معلومه در حال احیای دوباره هستند.کاش می شد راه تکثیرشو هم می ذاشتید.با سپاس