بنا بر نتایج تحقیقی که به تازگی در مجله ساینس منتشر شده است، میزان بارش شهاب سنگها در ۲۹۰ میلیون سال اخیر نسبت به دوره ۷۰۰ میلیون سال پیش از آن دو برابر شده است.
به گزارش زیست آنلاین، با این حال جای نگرانی نیست چرا که علیرغم روند افزایش بارش شهابسنگها، برخوردهای بزرگ و شدید هر یک یا چند میلیون سال یک بار رخ میدهد. در لیست خطر سازمان ناسا تهدید شهابسنگی عمدهای دیده نمیشود. در واقع بزرگ ترین تهدید حاضر یک شهابسنگ به عرض ۱.۳ کیلومتر است که منجمان تخمین میزنند در حدود ۸۶۱ سال دیگر با احتمال ۹۹.۹۸۸ درصد بدون برخورد از کنار زمین بگذرد. مطالعه وضعیت شهابسنگها از آن جهت اهمیت دارد که بسیاری از دانشمندان معتقدند نسل دایناسورها و بسیاری از گونههای گیاهی و جانوری در اثر اصابت یک شهاب سنگ عظیمالجثه به زمین در ۶۵ میلیون سال پیش انقراض یافته است. «سارا مزروعی» که سرپرستی تیم تحقیقاتی در دانشگاه تورنتو کانادا را برعهده دارد میگوید: «این فقط یک بازی احتمالات است. این رخدادها چنان نادر و با فاصله طولانی از هم هستند که نگرانی چندانی راجع به آنها ندارم.» تیم تحقیقاتی زیر نظر او ۲۹ چاله انفجاری بیش از ۲۰ کیلومتر عرض را که کمتر از ۲۹۰ میلیون سال عمر داشتند و ۹ چاله انفجاری را که بین ۲۹۱ میلیون سال تا ۶۵۰ میلیون سال عمر داشتند مورد مطالعه قرار دادند. با توجه به اینکه ۷۰ درصد کره زمین را اقیانوسها تشکیل دادهاند و تودههای یخ بسیاری حفرهها را به مرور زمان صاف کردهاند، شمار زیادی از چالههای انفجاری غیرقابل دسترساند. با این حال تحقیق بر حدود ۲۶۰ حفره نشان میدهد بسامد تصادمها در ۲۹۰ میلیون سال اخیر ۲.۶ برابر تعداد شهابسنگها در ۷۰۰ میلیون سال قبلی بوده است.
در این تحقیق از مطالعه بر حفرههای روی ماه نیز استفاده شده است. دلیل آن است که بسیاری از چالههای با قدمت بیش از ۶۵۰ میلیون سال روی زمین بر اثر فرسایش حاصل از حرکت کوههای یخ محو شدهاند. اما از آنجا که کره ماه در مجاورت زمین هدف اصابت همان طیف شهابسنگها بوده است به دانشمندان اجازه میدهد برآوردی از نوع و گونه حملات شهاب سنگی داشته باشند.
شهاب سنگها تا چه اندازه برای زمین تهدید آفرین هستند؟روز پنجم مارس برابر با ۱۵ اسفند شهاب سنگی به قطر ۳۰ متر از نزدیکی زمین عبور می کند. اینکه تا چه اندازه به زمین نزدیک خواهد شد را هنوز نمی دانیم اما مشخص است که این نوع شهاب سنگ در صورت برخورد به زمین می تواند تخریب قابل توجهی بر جا بگذارد. جرمی ویلکس، خبرنگار یورونیوز در این باره با میشائیل کان، تحلیلگر آژانس فضایی اروپا و متخصص در زمینه شهاب سنگها و اجرام فضایی گفتگو کرده است:
تا چه اندازه عبور این شهاب سنگ می تواند ما را تهدید کند؟میشائیل کان: مشکل این است که ما خیلی درباره این شهاب سنگ نمی دانیم. کم و بیش می دانیم که مدار این شهاب سنگ کجاست، اما دقیقا نمی دانیم که بزرگی آن چقدر است. می دانیم که قطری بین ۲۰ تا ۵۰ متر دارد و اینکه مدار این شهاب سنگ به گونه ای است که در ماه مارس ۲۰۱۶ میلادی و یا در دومین مسیرش در این قرن از کنار زمین، با سیاره ما برخورد نخواهد کرد.
چه اتفاقی خواهد افتاد اگر شهاب سنگی مانند این با زمین برخورد کند؟میشائیل کان: دقیقا نمی دانیم. اگر این شهاب سنگ قطر کمی داشته باشد احتمالا در جو منفجر خواهد شد مانند نمونه ای که چند سال پیش در چیابینسک منفجر شد و خساراتی به بار آورد اما خوشبختانه هیچ تلفات جانی نداشت. اما اگر به سطح زمین برخورد کند و چاله ای بوجود آورد، اینجاست که واقعا با یک مشکل جدی مواجه خواهیم شد که وارد شدن خسارات و احتمالا کشته شدن مردم بسیاری است.
بطور کلی، شهاب سنگها در حال حاضر تا چه حد برای ما تهدید آفرین هستند؟میشائیل کان در این باره به یورونیوز گفت: شهاب سنگها همواره تهدیدی برای زمین هستند. اگر شما به سطح زمین نگاه کنید، آثار برخورد آنها را می بینید. اما خوشبختانه برخورد شهاب سنگهای بزرگ با تخریب بالا کمتر روی می دهد. بنابراین این چیزی نیست که قطعا اتفاق بیفتد اما اگر برخورد بزرگی روی دهد همانطور که همه می دانیم، ممکن است عاملی برای پایان دادن به تمدن باشد. اما چنین چیزی محتمل نیست. همه چیز بستگی به اندازه اجرام فضایی دارد. بنابراین اگر شما درباره چیزی صحبت می کنید که یک کیلومتر قطر دارد، چنین چیزی پیامدهای جهانی خواهد داشت.
در مقابل این وضعیت چه می توان کرد؟میشائیل کان: دو کار می توان انجام داد. اول اینکه باید دانست مشکل تا چه اندازه بزرگ است. آن را درک کرد و سعی کرد دشمن را رصد کرد. بنابراین ما باید مسیر شهاب سنگها را بطور مداوم رصد کنیم و برای این منظور تلسکوپهایی داریم که به رصد مداوم آسمان می پردازد و هنگامیکه با این تلسکوپها چیزی مانند شهاب سنگ دیده شود، تمام اطلاعات جمع آوری شده در این رابطه توسط کامپیوترها به پایگاه داده ها ارسال می شود و پایگاه داده ها این اطلاعات را به روز می کنند. به این ترتیب خواهیم دانست شهاب سنگ کجا هست و طی قرن پیش رو کجا خواهد بود. اما محدودیتهایی در این زمینه وجود دارد. ما نمی توانیم شهاب سنگهای بسیار کوچک را رد گیری کنیم زیرا بسیار تیره اند و برخی از آنها مستقیم از سوی خورشید می آیند. مانند این موردی که اکنون درباره آن سخن می گوییم. بنابراین اینها قابل پیگیری نیستند.
بله، شهاب سنگی که در چیابینسک به زمین برخورد کرد از سمت خورشید آمده بود و ما ندیدیم که دارد به سمت زمین می آید. کاری نمی توان در این باره انجام داد؟میشائیل کان: این واقعا یک موضوع نامشخص است و در حال حاضر کاری نمی توان در این زمینه انجام داد. احتمالا طی پنجاه سال آینده بشود کاری کرد. ما احتمالا تلسکوپهایی خواهیم داشت که می توان در مدار خورشید و در موقعیتهای مختلف قرار داد و آنها احتمالا قادر خواهند بود به ردیابی این اجرام بپردازند. به این ترتیب ما تلسکوپهای مختلفی خواهیم داشت که منطقه مشخصی از آسمان را رصد خواهند کرد و می توان اجرام را دید یا می توان رادارهایی داشت که بر فضای بین سیاره ها متمرکز شده و حتی اجرام خیلی کوچک را تشخیص داد. اجرامی به قطر ۱۰ متر و یا کوچکتر.
دومین شهاب سنگ بزرگ روی زمین در آرژانتین پیدا شددانشمندان در آرژانتین یک شهاب سنگ ۳۰ تنی را پیدا کردند که گمان می رود ۴ هزار سال پیش در یک باران شهاب سنگی از جو گذشت و در دل زمین جای گرفت. این کشف مهم که ۱۰ سپتامبر در شهر کوچک «گانسدو» در منطقه «کامپو دل سیئدو» واقع در شمال آرژانتین صورت گرفته مایه مباهات و خوشحالی ساکنان منطقه شده است.
این شهاب سنگ در مقایسه با همتای ۶۶ تنی خود به نام «هوبا» که در نامبیبیا پیدا شد، دومین شهاب سنگ وزین و بزرگی است که بر روی کره زمین پیدا می شود. شهاب سنگ ها به عبارتی دی ان ای کرۀ خاکی ما محسوب می شوند و حامل راز گذشته و آغاز هستی و حیات بشر هستند. شهاب سنگ آرژانتینی جزئی از قوس و تراکم سیارک ها یا ریزسیاره هایی است که در مداری در بین دو سیاره مریخ و مشتری در چرخش هستند.