تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۶:۰۰
کد مطلب : 81006
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی گفت: روند تبخیر و کاهش حجم آب دریاچه ارومیه در فصل گرما کاملاً طبیعی است. وی با اشاره به اینکه طی هفته گذشته ۸۰ میلیون متر مکعب از آب دریاچه ارومیه تبخیر شد، اظهار داشت: این تبخیر موجب پایین آمدن چهار سانتی متری تراز دریاچه شد اما با معیارهای سال های گذشته می توانست بیش از ۲ برابر این میزان شود.
راهکار کاهش تبخیر آب دریاچه ارومیه
به گزارش زیست آنلاین، فرهاد سرخوش روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در حال حاضر از چهار رودخانه زرینه رود، نازلو، باراندوز و گدار در مجموع ۱۴۰ مترمکعب بر ثانیه آب به دریاچه ارومیه وارد می شود، بیان کرد: ورود این میزان آب در فصل گرما نقش بسزایی در جلوگیری از کاهش تراز دریاچه در این ایام دارد.

تبخیر آب دریاچه ارومیه نصف شده استرییس دفتر استانی ستاد احیا دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی با اشاره به اینکه دریاچه یک حوضه آبی بسته است، گفت: تبخیر آب دریاچه در فصل گرما طبیعی است اما طی سال جاری روند کاهش آب بر اثر تبخیر، نصف سال های گذشته برآورد می شود.

وی با اشاره به اینکه طی هفته گذشته ۸۰ میلیون متر مکعب از آب دریاچه ارومیه تبخیر شد، اظهار داشت: این تبخیر موجب پایین آمدن چهار سانتی متری تراز دریاچه شد اما با معیارهای سال های گذشته می توانست بیش از ۲ برابر این میزان شود.

وی با بیان اینکه بارش های مناسب سال جاری به همراه اقدامات انجام شده در ستاد احیا باعث افزایش چشمگیر تراز دریاچه ارومیه شد، بیان کرد: هرساله شاهد کاهش نزدیک به ۷۰ سانتی متری تراز دریاچه ارومیه در فصل گرما هستیم و این مقدار در زمان بارش‌ها جبران می شود.

سرخوش با اعلام اینکه طرح‌های مهم انتقال آب به دریاچه ارومیه تا پایان سال جاری به بهره برداری می‌رسد، افزود: در صورت بهره برداری از این طرح‌ها، پیش بینی می شود که تراز دریاچه ارومیه سالانه نزدیک به یک متر افزایش یابد.

به گزارش ایرنا دریاچه ارومیه در قالب طرح‌های ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال / از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.

همه کارشناسان داخلی و خارجی بر این عقیده هستند که مشارکت جوامع محلی در کنار اجرای طرح‌های مختلف، نقش مهمی در احیای نگین آبی آذربایجان دارد.

اجرای پروژه‌های آبرسانی‌؛ راهکار کاهش تبخیر آب دریاچه ارومیه‌‌فرهاد سرخوش در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، تراز فعلی دریاچه ارومیه را ۱۲۷۱.۸۹ اعلام کرد و گفت: تراز دریاچه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۰۶ سانتی متر افزایش را نشان می‌دهد.

سرخوش با بیان اینکه وسعت فعلی دریاچه ارومیه ۳۲۳۱ کیلومتر مربع است و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۵۱ کیلومتر مربع افزایش داشته است، تصریح کرد: حجم آب دریاچه در حال حاضر ۵ میلیارد و ۲۲۰ میلیون مترمکعب است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳ میلیارد و ۲۰ میلیون مترمکعب افزایش داشته است.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر از ۴ رودخانه زرینه رود، نازلو، باراندوز و گدار مجموعاً ۱۴۰ مترمکعب بر ثانیه آب به دریاچه ارومیه وارد می‌شود از تأثیر مثبت این ورود آب با وجود افزایش دمای طی هفته گذشته خبر داد و گفت: با وجود افزایش ۶ درجه‌ای دما ورود آب از رودخانه‌های مذکور به دریاچه سبب شد تنها نصف حجم تبخیری نسبت به مدت مشابه سالهای گذشته انجام شود.

سرخوش ادامه داد: طی هفته گذشته در حدود ۴ سانتی متر با حجم ۸۰ میلیون مترمکعب آب تبخیر شده است که در صورت عدم ورود آب به دریاچه این میزان تبخیر دو برابر می‌شد.

مدیر دفتر استانی ستاد احیا دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی با بیان اینکه روند تبخیر طبیعی است و آب تمامی رودخانه‌ها و تالاب‌ها در اثر گرما تبخیر می‌شوند، تصریح کرد: خوشبختانه حجم آب دریاچه ارومیه چشمگیر است و با وجود تبخیرهای سالانه فصل گرما وضعیت دریاچه ارومیه مطلوب است.

وی راهکار کاهش تبخیر آب دریاچه به زیر ۵۰ درصد در فصل گرما را اجرای پروژه‌های آب رسانی به دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: با تکمیل تصفیه خانه‌های کل حوضه و ورود شبانه روزی و مستمر پساب به دریاچه، همچنین ورود تونل کانی سیب به چرخه فعالیت کاهش میزان تبخیر آب دریاچه به زیر ۵۰ درصد را در فصل گرما در پی خواهد داشت.

تبخیر دریاچه ارومیه نصف شده استسالی ۱۰ برابر دریاچه ارومیه از آب‌های زیرزمینی برداشت می‌شودیک پژوهشگر منابع آب با اشاره به اینکه سالانه ۵۰ میلیارد متر مکعب از منابع آب زیرزمینی یرداشت می‌شود، گفت:این مقدار به اندازه حجم ۱۰ دریاچه ارومیه است.

به گزارش بولتن نیوز، محمدرضا گلدانساز با بیان اینکه منابع آب زیرزمینی ذخایر ارزشمندی هستند که طی سالیان طولانی تشکیل شده‌اند و یک منبع استراتژیک برای کشور به حساب می‌آیند، اظهار کرد: در کشور ما به‌ دلیل وجود شرایط اقلیمی خشک و نیمه‌ خشک، وابستگی به منابع آب زیرزمینی قابل توجه است و حدود ۶۰ درصد مصارف خانگی و صنعت و حدود ۵۰ درصد مصارف کشاورزی توسط آب زیرزمینی تأمین می‌شود.

برداشت سالانه ۵۰ میلیارد متر مکعب از منابع آب زیرزمینیوی با اشاره به اینکه سالانه حدود ۵۰ میلیارد متر مکعب از منابع آب زیرزمینی برداشت می‌شود، تصریح کرد: برای آنکه تصوری از این حجم داشته باشیم باید بدانیم که پس از بارش‌های کم‌ نظیر سال آبی جاری حجم دریاچه ارومیه افزایش چشمگیری یافته و به حدود ۵ میلیارد متر مکعب رسیده است. برداشت سالانه ۵۰ میلیارد متر مکعب از سفره‌های آب زیرزمینی یعنی سالانه به اندازه حجم ۱۰ دریاچه ارومیه از منابع آب زیرزمینی برداشت می‌شود.

این پژوهشگر حوزه منابع آب با بیان اینکه همه این اعداد و ارقام نشان می‌دهد که وابستگی ما به آب زیرزمینی بسیار زیاد است و اگر روزی این منبع تمام شود با مشکلات زیادی روبرو می‌شویم، گفت: اگر نگاهی به آمار تراز سطح آب زیر زمینی در دشت‌های کشور بیندازیم، متوجه می‌شویم که در اغلب دشت‌ها سطح آب زیرزمینی به‌طور مداوم در حال پایین رفتن است همچنین افت سطح آب زیرزمینی به‌ معنی برداشت از ذخایر تجدیدناپذیر سفره آب زیرزمینی است.

به گفته گلدانساز ذخایر آب زیرزمینی به دو بخش تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر تقسیم می‌شود. بخش تجدیدپذیر، آن مقدار از آب زیرزمینی است که هرساله بر اثر بارش و نفوذ آب به آبخوان اضافه می‌شود و بخش تجدیدناپذیر، آبی است که طی میلیون‌ها سال در سفره آب زیرزمینی انباشته شده است. اگر مقدار برداشت از منابع آب زیرزمینی به اندازه میزان تجدیدپذیر باشد، شاهد افت سطح آب زیرزمینی نخواهیم بود اما در بیشتر دشت‌های کشور میزان برداشت بیشتر از میزان تغذیه آب زیرزمینی است.

وی ادامه داد: این اضافه‌ برداشت در واقع از ذخیره تجدیدناپذیر آبخوان صورت می‌گیرد که منجر به کاهش حجم ذخیره آبخوان‌ها شده است. طی ۵۰ سال برداشت از منابع آب زیرزمینی، بیش از ۱۳۰ میلیارد متر مکعب از ذخایر آب زیرزمینی کاسته شده است.

پیامدهای افت سطح آب‌های زیرزمینیاین پژوهشگر حوزه منابع آب با اشاره به اینکه افت سطح آب زیرزمینی پیامدهای مخربی مانند خشک شدن رودخانه‌ها و تالاب‌ها، از بین رفتن پوشش گیاهی، افزایش گرد و خاک، نشست زمین، ایجاد فروچاله‌ها و شکاف‌های طولانی در دشت‌ها و شور شدن آب زیرزمینی را به‌دنبال دارد، اظهار کرد: نشست زمین علاوه بر خسارت‌هایی که به زیرساخت‌ها و ابنیه وارد می‌کند، خسارت جبران‌ناپذیری برای آبخوان‌ها دارد چرا که نشست زمین به‌ معنی پرشدن حفره‌های خالی بین دانه‌های خاک و از بین رفتن ظرفیت ذخیره آب در آبخوان است و دیگر امکان ذخیره آب در سفره آب زیرزمینی وجود نخواهد داشت.

گلدانساز در ادامه تصریح کرد: متاسفانه همه این آسیب‌ها در نقاط مختلف کشور مشاهده شده است. برای مثال نشست زمین در دشت ورامین ۳۶ سانتیمتر در سال گزارش شده و در دشت کبودرآهنگ ۲۵ فروچاله با ابعاد چند ۱۰ متری ایجاد شده است. پدیده شور شدن آب زیرزمینی در اغلب دشت‌های کشور و به‌ویژه در دشت‌های فلات مرکزی وجود دارد و در مناطقی برای استفاده از آب زیرزمینی نیاز به تجهیزات آب‌شیرین‌کن است. تمام این موارد نشان می‌دهد که برداشت از منابع آب زیرزمینی بیش از اندازه بوده است و با وجود همه این پیامدها این اضافه‌برداشت‌ها همچنان ادامه دارد. از این رو وضعیت منابع آب زیرزمینی نگران‌گننده است.

افت آبهای زیرزمینیافت سطح آب زیرزمینی مناطق مختلف کشور از نیم تا ۳۰ متراین کارشناس منابع آب با بیان اینکه بررسی تغییرات تراز آب زیرزمینی طی ۱۰ سال اخیر نشان می‌دهد که اغلب محدوده‌های مطالعاتی دارای افت سطح آب زیرزمینی هستند، گفت: گرچه در بیشتر محدوده‌ها میانگین افت سالانه کمتر از نیم متر است اما آبخوان‌های مهم کشور که نقش مهمی در تامین مصارف دارند عمدتاً دارای افت بیش از نیم‌ متر در سال هستند. آبخوان‌هایی مانند مشهد، رفسنجان، بم، نیشابور و تهران- کرج از جمله مهم‌ترین آبخوان‌ها با افت سالیانه بین نیم متر تا یک متر هستند. در محدوده‌های قروه- دهگلان، ساوه، قزوین، هشتگرد، ورامین، کبودرآهنگ، زرند و نریمان-تربت جام وضع وخیم‌تر است و میانگین افت سطح آب زیرزمینی بیش از یک متر در سال است.

گلدانساز افزود: در تعداد محدودی از آبخوان‌های کشور نیز افت بیش از دو متر در سال وجود دارد که این آبخوان‌ها در محدوده‌های دامنه، هومند آبسرد، کردی شیرازی و کنگاور واقع شده‌اند. بیشترین افت سطح آب زیرزمینی مربوط به محدوده مطالعاتی ارسنجان واقع در استان فارس است که به‌طور متوسط سالانه ۳.۴ متر افت آب زیرزمینی داشته است. در واقع در این منطقه طی ۱۰ سال گذشته سطح آب زیرزمینی بیش از ۳۰ متر پایین رفته است البته در تعداد اندکی از محدوده‌های مطالعاتی بالا آمدن سطح آب زیرزمینی نیز مشاهده می‌شود که بیشترین آن مربوط به محدوده مطالعاتی دشت عباس شرقی واقع در استان ایلام است و به‌طور متوسط در هر سال ۱.۲ متر افزایش سطح آب زیرزمینی داشته است.

به گفته این پژوهشگر حوزه منابع آب بررسی وضعیت افت سطح آب زیرزمینی در کشور این حقیقت تلخ را آشکار می‌کند که به‌جز تعداد اندکی از محدوده‌های مطالعاتی سایر محدوده‌ها دچار اضافه‌برداشت هستند و سطح آب زیرزمینی به‌صورت مداوم در حال پایین رفتن است. در این‌ بین برخی از محدوده‌های مطالعاتی دارای شرایط وخیم‌تری هستند.
کدام آبخوان‌ها در کشور وضعیت وخیم دارند؟

گلدانساز در پایان با اشاره به اینکه اگر فقط افت سطح آب زیرزمینی را در نظر بگیریم آبخوان ارسنجان در استان فارس دارای بدترین شرایط است و بعد از آن آبخوان‌های دامنه، هومند آبسرد واقع در شهرستان دماوند، کردی شیرازی در استان هرمزگان و کنگاور در استان کرمانشاه قرار دارند، تصریح کرد: البته درنظرگیری میزان افت سطح آب زیرزمینی به‌تنهایی ارزیابی کاملی از وخامت آبخوان نیست اما در گام اول می‌تواند تصویر روشن‌تری از وضعیت آبخوان‌های کشور ارایه کند.

جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:

مدیریت تنش آبی در آب های زیر زمینی

سفره‌های آب زیرزمینی هنوز تشنه‌اند

خشکسالی پیامد مرگ قنات هاست/فناوری پمپ و چاه جایگزین قنات ها شده است

بیابان زدایی در حاشیه نمکی دریاچه ارومیه و انتقال پساب برای احیای آن

هدایت سالانه ۱۲۵میلیون مترمکعب آب پایدار به دریاچه ارومیه و حال خوب سدهای کشور

معرفی صمغی برای رفع شوری خاک‌های اطراف دریاچه ارومیه

تحلیلی بر خشک شدن دریاچه ارومیه

رهاسازی آب در وضعیت آب دریاچه ارومیه موثر بوده است

با جان گرفتن دریاچه ارومیه آرتمیا احیا شد

ورود آفت جدید به تالابهای جنوبی ارومیه

https://zistonline.com/vdcep78v.jh8z7i9bbj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما