تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۵۱
کد مطلب : 83632
زیست آنلاین: با توجه به متوسط هزینه تمام شده یک کیلو وات ساعت برق تجدیدپذیر LCOE”" که در ایران معادل 5 الی 6 سنت است، چنانچه قیمت بیت کوین 20هزار دلار و بیشتر باشد استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر برای استخراج بیت کوین دارای توجیه اقتصادی است.
نیروگاه های تجدیدپذیر با استخراج بیت کوین جان می گیرند/ بالاترین تعرفه برق برای ماینرها با هرکیلوات 960 تومان
دکتر مهرداد داوری فر فعال حوزه رمز ارز و تامین انرژی و عضو انجمن بلاک چین ایران در گفتگو با زیست آنلاین ضمن زیر سوال بردن اصل تفاهمنامه بین متولیان و تولید کنندگان برق درباره نحوه وصول مطالبات بخش خصوصی تجدیدپذیر در کمسیون انرژی مجلس برای لایحه بودجه 1400خاطر نشان کرد: شرکت های تجدید پذیر می توانند طبق ماده 61 قانون مبلغ  سوخت را دریافت کنند در تبصره 3 ماده 61 قانون اصلاح الگوی مصرف آمده است: منابع مالی مورد نیاز برای خرید تضمینی برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر از محل ارزش سوخت صرفه جویی شده بر اساس سوختهای وارداتی مایع و قیمتهای صادراتی گاز و منافع حاصل از عدم تولید آلاینده ها و حفاظت از محیط زیست به ازاء برق تولیدی این قبیل نیروگاهها تامین و به وزارت نیرو پرداخت می شود.

وی با طرح این انتقاد که وقتی دولت قانون تصویب شده را تمکین نکرده و اجرا نمی کند از طریق اینگونه تفاهمات هم به نتیجه نخواهد رسید، افزود: تجدیدپذیرها می توانند بر اساس قوانین و مقررات فعلی برق ماینرها را مستقیما تامین کنند و این سریع ترین و صحیح ترین راهکار است.

وی در پاسخ به این سوال که فعلان تجدید پذیر معتقدند که نمی توانند برق را به غیر از دولت به جایی بفروشند چون قرارداد 20 سالهppa  دارند و ممکن است قراردادشان فسخ شود، با نفی این اعتقاد گفت: طبق ماده 8 قرارداد ppa می توانند با ابلاغ يك اطلاعيه، برق را به هر کسی می خواهند بفروشند و قرارداد با وزارت نیرو سر جای خود باقی می ماند. در چنین صورتی احداث نیروگاه تجدیدپذیر با هدف استخراج رمز ارز توجیه اقتصادی خواهد داشت.

بنابر این گزارش، طبق بند اول ماده 8، اختيار فروشنده ،در طول "مدت قرارداد" "فروشنده" با ابلاغ يك اطلاعيه، محق به اتخاذ تصميم براي تعيين بخشي از "انرژي الكتريكي خالص" "نيروگاه" كه آن را در طول يك (1) "سال" و يا چند "سال" آتي و يا باقيمانده "مدت قرارداد" به "خريدار" خواهد فروخت، مي باشد.

صنعت رمز ارز در مسیر استاندارد شدن داوری فر با بیان اینکه در حال حاضر مشکلات صنعت رمزارز در حال مرتفع شدن است و استانداردهایش با تلاش های مستمر فعالان این حوزه بخصوص انجمن رمزارز تصویب شده ولی هنوز ابلاغ نشده است گفت: ماینرها برای استخراج رمزارز طبق تعرفه، برق را به قیمت کیلو واتی 960 تومان از وزارت نیرو می خرند که بالاترین تعرفه برق کشور است و دولت سهم خود را تمام و کمال دریافت می نماید.

وی با اشاره به مقایسه کمی و کیفی برای سهم دولت گفت: اگر صنعت رمزارز را با صنایع دیگر مقایسه کنیم می بینم صنعت فولاد از برق سوبسیدی،گاز و آب یارانه ای و هم منابع ملی استفاده می کند و همچنین به علت واقع شدن معادن در مناطق غیر برخوردار از تعرفه های مالیاتی نیز معاف می شوند. اما هیچیک از این مزیت ها برای صنعت رمزارز در نظر گرفته نشده است.

وی افزود: با توجه به متوسط هزینه تمام شده یک کیلو وات ساعت برق تجدید پذیر  ( LCOE)  که در ایران معادل 5 الی 6 سنت است، چنانچه قیمت بیت کوین 20هزار دلار و بیشتر باشد استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر برای استخراج این رمزارز داری توجیه اقتصادی است.

داوری فر با بیان اینکه به غیر از ایران هیچ کشوری در جهان رمزارز را با برق فسیلی استخراج نمی کند گفت:کشورما 5 تا 7 در صد بیت کوین جهان را استخراج می کند و چین به به عنوان بزرگترین استخراج کننده رمزارز در جهان تقریبا همه برق مورد نیاز این صنعت را از تجدیدپذیر تامین می کند. این در حالی است که استفاده از سوخت فسیلی در تولید رمز ارز مغایر با اصول اخلاقی و آلوده کننده محیط زیست است و اجحاف در حق آیندگان و به نوعی سوبسید پنهان کربن است .

میزان برق مورد نیاز برای هر بیت کوین داوری فر در مورد میزان برق مورد نیاز برای تولید هر بیت کوین گفت: به طور متوسط  هر دستگاه ماینر توان 2.5 کیلو وات از شبکه مصرف می کند و بر همین اساس یک دستگاه ماینر معمولی انرژی 100 ژول به ازای هر ترا هش  (J/TH) را نیاز دارد. در عین حال  با توجه به فاکتور های زیاد در میزان مصرف برق، امکان ارائه رقم دقیقی درباره آن وجود ندارد.

وی درباره هزینه ریالی بابت استخراج هر بیت کوین نیز اضافه کرد: به صورت تقریبی با تعرفه برق 960 تومانی هزینه  استخراج هر بیت کوین حدود 150 میلیون تومان خواهد بود.  

عضو انجمن بلاک چین ایران در خصوص مصرف برق در زمانهای پیک گفت: نیروگاه های تجدیدپذیری که بخشی از تولید خود را صرف صنعت ماینینگ کنند می توانند با تولید بیشتر از مصرف در زمان پیک امکان پیک سابی داشته و در حقیقت به نوعی نقش باطری را برای شبکه ایفا می کنند که شاید معضل 300 ساعت زمان پیک معروف به گفته وزیر محترم نیرو را با گسترش خود جبران نمایند.

ماده 8 قرارداد PPA چه می گوید: طبق بند اول ماده 8-  اختيار فروشنده ،در طول "مدت قرارداد" "فروشنده" با ابلاغ يك اطلاعيه، محق به اتخاذ تصميم براي تعيين بخشي از "انرژي الكتريكي خالص" "نيروگاه" كه آن را در طول يك (1) "سال" و يا چند "سال" آتي و يا باقيمانده "مدت قرارداد" به "خريدار" خواهد فروخت، مي باشد.
در بخش دوم این ماده می خوانیم: با ابلاغ اطلاعيه مذكور در فوق و به دنبال آن توافق "خريدار" و "فروشنده" در خصوص نحوه اندازه‌گيري و محاسبه مقدار "انرژي الكتريكي خالص" فروخته شده به "خريدار" از كل "انرژي الكتريكي خالص" "نيروگاه"، "فروشنده" مي‌تواند باقيمانده "انرژي الكتريكي خالص" "نيروگاه" را با رعايت مقررات بازار برق كشور و با مسئوليت خود به بازار برق يا عرضه کنندگان و/يا از طريق "شبکه برق كشور"و "شبكه توزيع محلي" به مصرف کنندگان مورد نظر خود عرضه کند، "خريدار" هيچگونه مسئوليتي در ارتباط با اين بخش از "انرژي الكتريكي خالص" "نيروگاه" نخواهد داشت.
طبق بند سوم این ماده،  از تاريخ اعلام شده در اطلاعيه مذكور در بند 8-1 و در طي مدت مذكور در آن كه مي‌تواند يك (1) "سال" يا چند "سال" و يا باقيمانده "مدت قرارداد" باشد، تعهدات مندرج در "قرارداد" براي "خريدار" فقط براي آن بخشی از "انرژي الكتريكي خالص" "نيروگاه" که به "خريدار" فروخته خواهد شد، معتبر مي‌باشد.

بنابراین گزارش پیش از این، محمد امین زنگنه عضو انجمن انرژیهای تجدیدپذیر اتاق بازرگانی در گفتگو با زیست آنلاین در خصوص اینکه فعالان بخش خصوصی تولید برق چگونه می توانند  مطالبات خود را وصول کنند در حالی که  بودجه تجدید پذیرها در لایحه بودجه 1400 افزایش پیدا نکرده است گفت: امسال بخش خصوصی برای اینکه بتواند مطالبات خود را وصول کند به وزارت نیرو پیشنهاد داد با توجه به اینکه نیروگاههای حرارتی حق ندارند به ماینرها برق بفروشند اجازه دهد شرکت های تجدیدپذیرها با شرکت های برق حرارتی تفاهم کنند تا شرکت های برق حرارتی ما به ازاء سوخت صرفه جویی شده را به شرکت های تجدیدپذیرها برق تحویل دهند و در عوض توافق شود هزینه سوخت به قیمت نیروگاههای حرارتی به وزارت نفت و هزینه تبدیل انرژی هم به نیروگاه های برق حرارتی پرداخت شود و در مرحله بعد تجدیدپذیرها این برق را به ماینرها بفروشد و مابقی به ساتبا تعلق بگیرد که در نهایت ساتبا بتواند پول تجدیدپذیرها را پرداخت کند.
وی افزود: با وجودی که به پایان سال نزدیک می شویم هنوز مشخص نیست این پیشنهاد اجرایی بشود یا خیر از سوی دیگر تعداد  ماینرهایی که دارای مجوز  قانونی هستند نیز مشخص نیست برای اینکه بخواهند از تجدیدپذیرها برق خریداری کنند.

 

 

https://zistonline.com/vdcb50bw.rhbffpiuur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما