مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ضمن اشاره به وجود ۱۹ پارک آبخیز در کشور گفت: یکی از اهداف اصلی پارکهای آبخیز کنترل سیل ورودی به شهرها است.
به گزارش زیست آنلاین، ابوالقاسم حسینپور با اشاره به اینکه ما در کشور ۱۹ پارک آبخیز داریم که سطحی حدود ۴۶ هزار هکتار را شامل میشود، اظهار کرد: از سویی دیگر برای احداث ۲۵ پارک آبخیز دیگر نیز برنامهریزیهایی صورت گرفته است و برای طراحی و احداث در دست مطالعه و بررسی هستند.
وی با بیان اینکه متاسفانه تاکنون در تهران پارک آبخیز نداشتهایم، تصریح کرد: یکی از دلایل این موضوع محدودیتهایی است که توسعه شهری در بالادست ارتفاعات تهران ایجاد کرده است. گسترش بیش از حد شهر در شیب و ارتفاعات شمالی سبب شده است که در این عرصهها محدودیتهایی ایجاد شود. اگرچه نمیتوان گفت که در شهر تهران هیچگونه ظرفیتی برای احداث پارک آبخیز وجود ندارد اما بههرحال این موضوع باید بررسی شود.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در ادامه با اشاره به اینکه پارک آبخیز نوعی پارک طبیعی است که سیل ورودی به شهرها را کنترل میکند و سبب توسعه تفرجگاههای طبیعی میشود، گفت: از دیگر مزایای احداث پارکهای آبخیز جلوگیری از تغییرکاربری غیرمجاز اراضی است. علاوه بر اینها پارکهای آبخیز طرحهایی چند منظوره هستند که میتوانند به اشتغال ساکنان منطقه نیز کمک کنند.
حسینپور افزود: درحال حاضر تدوین ضوابط و استانداردهای احداث پارک آبخیز در کشور در دستور کار سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با حمایت نظام فنی اجرایی سازمان برنامه و بودجه قرار دارد. از سویی دیگر ارتقای سطح همکاریهای مشترک بین وزارت کشور، وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، وزارت جهادکشاورزی و مشارکت شهرداریها با سازمان جنگلها با پیشبینی و تصویب منابع لازم در بودجههای سنواتی هر دو ارگان، ظرفیتهای موجود را فعال میکند و توسعه اصولی پارکهای آبخیز شهری را به دنبال دارد.
وی در پایان با تاکید بر اینکه اقدامات آبخیزداری در طبیعت بهگونهای است که اصل اولیه آن آسیب نرسیدن به طبیعت است، اظهارکرد: آبخیزداری و پارکهای آبخیز اهدافی ازجمله پایداری زیست بوم و اکوسیستم و تعادل عرصههای طبیعی را دنبال میکند. از اینرو ملاحظات زیست محیطی در این طرحها چه از بعد جامعنگری حوضه آبخیز و چه از بعد تعادلهای زیستی، در شرح خدمات مطالعات طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری لحاظ شده است./ایسنا