مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان اظهار کرد: بهرهبرداری و برداشت بهینه از منابع آب در کنار توسعه پروژههای آبخیزداری و آبخوانداری میتواند گامی مهم در راستای سازگاری با شرایط تغییر اقلیم باشد.
منابع آب زیرزمینی ذخایر ارزشمندی هستند که طی سالیان طولانی تشکیل شدهاند و یک منبع استراتژیک برای کشور به حساب میآیند. در کشور ما به دلیل وجود شرایط اقلیمی خشک و نیمهخشک وابستگی به منابع آب زیرزمینی قابل توجه است و حدود ۶۰ درصد مصارف خانگی و صنعت و حدود ۵۰ درصد مصارف کشاورزی از آب زیرزمینی تأمین میشود.
زیست آنلاین: اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی در این حوزه به حدی است که هم اکنون به عنوان مثال در بعضی مناطق جنوب کرج و ملارد عمق چاهها حتی به 400 متر و تقریبا سنگ کف رسیده است. در استان البرز به تنهایی 8500 حلقه چاه مجاز و 13800 حلقه چاه غیر مجاز وجود داشته که بعضا دارای برداشت غیر مجاز و اضافه از سقف تعیین شده هستند به نحوی که فقط در این استان ...
استاد دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز با بیان اینکه چشم انداز آتی کشور وقوع پدیدههای فرونشستی است، گفت: وقتی طبیعت یک سرزمین نشست، دیگر با هیچ سازهای نمیتوان آن را بازگرداند، چون برای همیشه از اعماق زمین پوسیده میشود.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی از خشکسالی شدید و بیسابقه در ایران خبر داد و گفت: دستگاههای ذیربط باید باتوجه به درنظر گرفتن این شرایط برای مصرف آب موجود در کشور برنامهریزی کنند و ارزش قطره قطره آب را بدانند چراکه درحالحاضر کمبود آب جدی است.
برداشتهای بیرویه از منابع آبی باعث بروز فرونشست زمین شده، زمانی که در منطقهای این پدیده رخ دهد دیگر آن بخش زمین مردهای است که قابل احیا نیست، ۱۴ استان ایران درگیر این پدیده است که میتواند زنگ خطری برای محیطزیست کشور باشد.
روز ۱۳ فروردین ماه در تقویم "روز طبیعت" نامگذاری شده است، در حالی که اراضی جنگلی کشور به دلیل آتش سوزی و تغییر کاربردی در حال کوچک شدن است و بسیاری از دشتها نیز به دلیل برداشت بیرویه در وضعیت خطرناک فرونشست قرار دارند، به این مجموعه نیز باید "تغییر اقلیم" را اضافه کرد که با کاهش بارشها "زمین" ما اولین قربانی آن شده است.
وزیر اسبق راه و شهرسازی نسبت به تخریب چراغ خاموش اراضی زراعی و منابع طبیعی و تبعات جبران ناپذیر طرح مجلس با عنوان «طرح جهش تولید و تامین مسکن» هشدار داد.
یک کارشناس حوزه آبخیزداری ضمن اشاره به اینکه فرونشست زمین، فاجعه خاموش قرن است، تاکید میکند: بدون تردید آبخوانداری، بخشی از راهکار حل مسئله فرونشست زمین است و نباید فراموش کنیم که شاید آخرین فرصت ما برای نجات آبخوانها باشد.
بر اساس نتایج آخرین پژوهشهای انجام شده درخصوص قلمرو مناطق بیابانی، اکنون نیمی از کشور تحت تاثیر پدیده بیابانزایی قرار دارد که موجب بروز پدیدههایی مانند فرونشست زمین شده که در این راستا شاهد پایین رفتن زمین حتی تا عمق ۵۴ سانتیمتر در برخی نقاط کشور هستیم.
در دیدار رئیس سازمان بازرسی کل کشور و وزیر نیرو، چالشهای حوزه آب و برق مانند برداشتهای بیرویه از منابع آب کشور، سدسازی غیراصولی، نابسامانی در حفاظت از بستر و حریم رودخانهها و ضرورت توجه جدی به استفاده از انرژیهای نو مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
معاون فنی اداره محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه محیط زیست بهتنهایی نمیتواند جلوی پدیده های مختلف را بگیرد، گفت: فرونشست زمین در تهران از مرحله هشدار گذشته و به مرحله بحران رسیده است.
برداشتهای بیرویه آن هم از چاههای غیرمجاز در دهههای اخیر حیات منابع آب زیرزمینی را نشانه رفته که یکی از علتهای بروز پدیده فرونشست زمین و به خطرافتادن حیات دشتهای استان سمنان به شمار می رود.
مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران از پیشنهاد رئیس سازمان نقشهبرداری کشور در خصوص برگزاری تور بازدید میدانی از مناطق تحت تاثیر فرونشست زمین در تهران با هدف کاهش خطرپذیری این پدیده در پایتخت، استقبال کرد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجانشرقی با بیان اینکه متاسفانه برداشت آب از سفرههای زیرزمینی در کشور کاهش نمییابد، گفت: طبق نظر کارشناسان نشست زمین با برداشت و مصرف بیش از حد آبهای زیرزمینی رخ میدهد و طبق پایش اداره کل آب منطقهای استان، گزارشهایی از فرو نشست زمین در دشتهای مختلف استان از جمله دشت سراب، شبستر ارائه شده است.
استاد دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران، فرونشستها را از مخاطرات جدی در ۲۰ سال گذشته برشمرد و افزود: مسأله فرونشست با فروچاله متفاوت است، فرونشستها با روندی آرام و در ابعادی وسیعتر رخ میدهند.
آستانه تحمل زلزله در تهران به ۴.۶ ریشتر رسیده و اگر وارد عمل نشویم، به مرز تخلیه شهر نزدیک میشویم. مقابله با فرونشست باید به یک مطالبه عمومی تبدیل شود چرا که این زلزله خاموش خیلی از بخشهای کشور را درگیر کرده است.
پدیده فرونشست موضوع تازهای نیست و در دنیا این پدیده را سالها پیش شناختهاند و برایش راهکارهای عملیاتی ارائه و اقدام کردهاند. کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با حضور رئیس و مدیران سازمان نقشهبرداری کشور به بررسی وضعیت فرونشست در کشور پرداخت و مقرر کرد تا کارگروهی متشکل از نمایندگان این سازمان، شورای عالی شهرسازی و معماری، ستاد مدیریت بحران، طرح ...