بعد از وقوع سیل در استان لرستان و شهرستان پلدختر، باغهای زیادی از بین رفت. تاکنون حدود ۱۰ هزار هکتار از این باغات نجات یافته و تلاش برای احیای ۸۰ هزار باغ دیگر ادامه دارد.
در محل تبادل آب شیرین رودخانهای و آب شور دریا محلی بسیار سرزندهای برای اکولوژی دریایی است و در صورتی که این محل مختل شود، میتواند تبعات بسیار منفی در پی داشته باشد.
با وجود گذشت بیش از یک ماه از سیل اخیر ایران که منجر به خسارات اقتصادی فراوان گردید، تحلیل های وقوع این حادثه همچنان ادامه دارد. یک عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری ضمن تحلیل سه سامانه بارشی فعال در کشور در اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸، گفت: گرچه بارشهای اخیر، در ۴۰، ۵۰ سال اخیر کمسابقه بوده اما بیسابقه نبوده است.
در وقوع سیل، ایران در رتبه هفتم دنیا و قبل از افغانستان قرار دارد. از این رو، فرسایش خاک در ایران نسبت به کشورهایی که سیل خیز نیستند چندین برابر است. در سیلابهای اخیر، خسارت ۱۰۰ میلیارد دلاری فرسایش خاک داشتیم که متاسفانه، به خاطر بحرانهای دیگر از چشمها پنهان مانده است.
محمد درویش، عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، گفت: سیلها یکی از دلایل حاصلخیز بودن جلگه خوزستان در طول هزاران سال گذشته بودهاند. اگر این سیلها نمیآمدند و این آبرفتهای شکلاتی جاری نمیشدند ما هرگز دشتهای حاصلخیزی در سیستان، خوزستان، میناب و برفاب نداشتیم.
بارش های فراوان امسال، هرچند خساراتی به بار گذاشت، اما منابع آبی و سفره های آب زیرزمینی را تا حدودی اشباع کرد و این می تواند فرصتی برای رونق کشاورزی باشد.
بنابر گفته یک کارشناس شهری اگر به قوانین طبیعت و محیط زیست احترام نگذاریم و در اقدامات خود علم را نادیده بگیریم،طبیعت روزی ضربه شست خود را نشان خواهد داد، رسیدگی نکردن به سدها نیز میتواند یکی از عوامل بروز سیل در این مناطق و به طور کلی در کشور باشد.
رئیس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام عملکرد جزیرهای دستگاهها را عامل تشدید خسارتهای ناشی از سیل دانست و گفت: در نظام مدیریتی کشور دچار بخشینگری هستیم و دستگاهها حاضر نیستند بهصورت یکپارچه به مسائل ورود کنند.
یک استاد مهندسی رودخانه و علوم و مهندسی آبخیز دانشگاه تهران گفت: تنها راه نجات کشور از خشکسالیهای بلندمدت و جلوگیری از سیل، مدیریت جامع حوضه آبخیز است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی با اشاره به آغاز پنجمین دوره گشت تحقیقاتی خلیج فارس، گفت: در این گشت علاوه بر مطالعات جنبههای مختلف دریایی به بررسی اثرات سیلابهای اخیر بر محیط خلیج فارس پرداخته خواهد شد.
پس از بحران به وجود آمده در مناطق سیل زده، می توان با مدیریت کارآمد، به نتایج بهتری دست یافت، برای مثال اشتغالزایی در مناطق سیل زده باید بر اساس شرایط زیست بوم باشد و یا هنگام تخلیه خاک در مناطق سیلزده آن را به مناطق امن دپو منتقل کنیم تا بتوانیم بعد از شرایط تخلیه اضطراری برای استفاده مجدد از آن برنامهریزی کنیم.
رادار پیشرفته هواشناسی فارس که در قله کوه دراک شیراز نصب شده و به گفته کارشناسان توانایی تشخیص دقیق میزان و شدت بارشها را با نشان دادن رنگ های مختلف و همچنین پیش بینی بروز سیلاب اخیر این شهر را نیز به لحاظ تجهیزاتی دارا است، سالها است که این تجهیزات به دلیل تداخل با امواج رادیویی کارایی خود را از دست داده است.
یک پژوهشگر اقتصاد توسعه با بیان اینکه در بازسازی مناطق سیلزده باید دقت کنیم که پروژه محوری بر برنامهریزی و نهادسازی، تقدم پیدا نکند، گفت: بازسازی اگر طبق مدلهای قبلی در دستورکار قرار بگیرد در واقع انهدام دوباره مناطق روستایی را به همراه خواهد داشت.
سرفصل همه گفتگوهای این روزها، جاری شدن سیل و خرابی در مناطق شمالی و جنوبی کشور است، پدیده ای که علی رغم وجود اطلس سیل و سامانه ملی پیش بینی بارش وسیلاب کشور، از ابتدای سال گریبان بسیاری از مردم را گرفته و همچنان ادامه دارد.
سیل سال ۸۰ در گلستان با بیش از ۵۰۰ کشته و مفقود در مقایسه با سیلهای سال ۲۰۰۱ میلادی از نظر تلفات انسانی مقام اول و از نظر خسارتهای مالی مقام پانزدهم را داشت. شدت بارندگی در شب قبل از جاریشدن سیل تا حدی بود که عرض رودخانه از ۱۰ متر به ۴۰۰ متر رسیده بود و حجم آبی که در استان گلستان جاری شده بود چیزی حدود ۱۹۰ میلیون متر مکعب اعلام شد.
یک زمین شناس مدعی شد: ایران طی یک دوره ۳ تا ۴ دهه با خشکسالی روبرو بوده و از سال گذشته این دوره با بارشهای بیشتر گویا به پایان رسیده و با توجه به شواهد، نظریه آغاز دوره ترسالی بعید به نظر نمیرسد.
پیشکسوت علم هواشناسی ایران، در نشست علمی با موضوع «نقش گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی و تاثیرات دور پیوندهای اقلیمی در شکل گیری سامانه های جوی که باعث بروز سیلاب شده اند»، با اشاره به برگشت پذیر بودن سیلابها، درباره امکان پیش بینی سیل اخیر گفت: اکنون مدل های پیش بینی آن زمان را در اختیار ندارم، البته سازمان هواشناسی ادعا می کند که سه روز جلوتر اطلاعیه ...