تازه ترین گزارش دفتر مرکز ملی پایش و هشدار خشکسالی سازمان هواشناسی کشور نشان می دهد حجم بارش های کشور از ابتدای سال آبی ۹۸-۹۷ تاکنون نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته ۱۰۸.۴ درصد و نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت ۳۹.۸ درصد افزایش داشت. ولی پایداری و شدت خشکسالی سال های اخیر به حدی است که اثر آن را از بین نبرده و عطش و تشنگی همچنان پابرجاست.
اواخر سال ۹۷ و شروع سال ۹۸، ایران با پدیده بارشهایی مواجه شد که در نیم قرن اخیر بی سابقه بود. وقوع سیل، استانهای گلستان، لرستان و خوزستان و استانهای ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، فارس و مازندران را تحت تأثیر قرار داد. از آن زمان تاکنون همچنان مشکل سیلاب و آبگرفتگی در شهرهای این استانها ادامه دارد و خسارات مالی و جانی فراوانی به ...
حسین هاشمی، استاد دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه هیچکس مسئولیت اشغال حریم رودخانهها را برعهده نمیگیرد، از بیتوجهی دستگاهها به حریم کیفی رودخانهها انتقاد کرد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه بینالمللی زلزله، از دو مورد کانونهای مهم خشکسالی کشور در یک دهه اخیر همچون دشتهای "خوزستان" و "گلستان" نام برد که در سیلهای اخیر گرفتار سیلاب شدند و افزود: بر اساس آمارهای سازمان هواشناسی این مناطق دچار خشکسالی بودند و پس از شدت یافتن بارندگیهای اخیر، مناطق درگیر با خشکسالی، بیشترین آسیب و تلفات را در سیلاب متحمل شدند.
با گذشت بیش از یک ماه از سیلابهای مخرب در کشورمان و با فروکش کردن ابعاد آن به مدد حرکت یکپارچه ملی همه اقشار و از همه نقاط کشور، کارشناسان اکنون به تحلیل و بررسی عوامل و نتایج سیلهای اخیر بر کشور پرداخته اند. گیتی خزاعی، پژوهشگر جامعه شناسی تغییر اقلیم، نیز ضمن هشدار نسبت به ظهور پدیده «کاسبان سیل» گفت: یک گروه از کاسبان سیل اخیر در کشور، «سدستایان» ...
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن بازدید از تالاب کجی نمکزار در شهرستان نهبندان گفت: بارندگی های اخیر در ماه های گذشته محیط زیست طبیعی کشور از جمله تالاب ها را احیا کرد.
عیسی کلانتری در کارگروه احیاء تالاب بینالمللی هامون اظهار داشت: برنامه راهبردی توسعه سیستان و بلوچستان بدون برنامهریزی منسجم امکان پذیر نیست و باید از نیروهای جوان و دانشگاههای سیستان و بلوچستان به منظور ارائه راهکارهای علمی برای احیاء و حفظ تالاب بینالمللی هامون چه در زمان خشکسالی و چه در زمان ترسالی در کنار متخصصان و مسئولان بهره جست.
در وقوع سیل، ایران در رتبه هفتم دنیا و قبل از افغانستان قرار دارد. از این رو، فرسایش خاک در ایران نسبت به کشورهایی که سیل خیز نیستند چندین برابر است. در سیلابهای اخیر، خسارت ۱۰۰ میلیارد دلاری فرسایش خاک داشتیم که متاسفانه، به خاطر بحرانهای دیگر از چشمها پنهان مانده است.
خشکسالی پدیده ای است که در چند سال اخیر مشکلات زیادی را برای کشورهای مختلف از جمله ایران که بر روی کمربند خشک و نیمه خشک واقع شده ایجاد کرده است. از این رو کشورها در صدد یافتن راه حلی برای گذر از خشکسالی هستند که بارورسازی ابرها با هدف افزایش بارش یکی از این روش هاست که برای اولین بار در سال ۱۹۴۰ توسط گروهی از دانشمندان ابداع شد و در طول این سالها ...
بارش های فراوان امسال، هرچند خساراتی به بار گذاشت، اما منابع آبی و سفره های آب زیرزمینی را تا حدودی اشباع کرد و این می تواند فرصتی برای رونق کشاورزی باشد.
رئیس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام عملکرد جزیرهای دستگاهها را عامل تشدید خسارتهای ناشی از سیل دانست و گفت: در نظام مدیریتی کشور دچار بخشینگری هستیم و دستگاهها حاضر نیستند بهصورت یکپارچه به مسائل ورود کنند.
یک استاد مهندسی رودخانه و علوم و مهندسی آبخیز دانشگاه تهران گفت: تنها راه نجات کشور از خشکسالیهای بلندمدت و جلوگیری از سیل، مدیریت جامع حوضه آبخیز است.
سرفصل همه گفتگوهای این روزها، جاری شدن سیل و خرابی در مناطق شمالی و جنوبی کشور است، پدیده ای که علی رغم وجود اطلس سیل و سامانه ملی پیش بینی بارش وسیلاب کشور، از ابتدای سال گریبان بسیاری از مردم را گرفته و همچنان ادامه دارد.
پیشکسوت علم هواشناسی ایران، در نشست علمی با موضوع «نقش گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی و تاثیرات دور پیوندهای اقلیمی در شکل گیری سامانه های جوی که باعث بروز سیلاب شده اند»، با اشاره به برگشت پذیر بودن سیلابها، درباره امکان پیش بینی سیل اخیر گفت: اکنون مدل های پیش بینی آن زمان را در اختیار ندارم، البته سازمان هواشناسی ادعا می کند که سه روز جلوتر اطلاعیه ...
دریاچه بَختِگان، از دریاچههای شرق استان فارس است که بیش از ۱۰ سال بر اثر تداوم خشکسالی خشک مانده و امسال به برکت بارش های بهاری حدود ۳۰ درصد آب دارد. اما، علیرغم بارشهای مناسب شواهد نشان میدهد که ایران به دلیل وجود اقلیم خشک و نیمه خشک هنوز سیراب نشده و بحران آن همچنان وجود دارد؛ به همین دلیل باید موضوع مدیریت مصرف مورد توجه باشد.
مهران زند با اشاره به ضرورت بررسیهای اقلیمی در تعیین دوره بازگشت سیل لرستان گفت: با اینکه بررسی سیلابها و چگونگی وقوع و مراحل شکلگیری آن عمدتاً در حوزه علم هیدرولوژی (آبشناسی) قرار میگیرد اما شرایط جوی و خصوصاً بارش و مشخصات آن (شدت، مدت و فراوانی) بهویژه در بازه کوتاهمدت، نقش بسیار موثر و تعیینکنندهای در وقوع سیل دارد بنابراین برای تحلیل سیل ...
بعد از طغیان رودخانه های کرخه، دز و کارون و جاری شدن سیلاب در برخی مناطق خوزستان دوستداران محیط زیست با هشتگ 'هور را باز کنید' مطالبه خود را برای آبگیری هورالعظیم از سیلاب کرخه، در فضای مجازی اعلام کردند. آنها معتقدند که وزارت نفت به دلیل وجود تاسیسات نفتی متعدد در هورالعظیم مانع آبگیری این تالاب شده، به همین دلیل سیلاب به سوی شهرها و روستاهای پایین ...
مشاور وزیر نیرو و رئیس مرکز امور اجتماعی منابع آب و انرژی با اشاره به این که مساله سیلاب و مدیریت آن یک پدیده بدخیم (super wicked problems) تلقی میشود، بر ضرورت دخیلشدن رسانهها در برطرف کردن آن تاکید کرد.