در نشست بررسی تحلیلی وقایع سیل اخیر در ایران که عصر روز گذشته در دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، رییس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری از نبود مدیریت یکپارچه حوضههای آبخیز انتقاد کرد و بهلول علیجانی، اقلیم شناس، یکی از ویژگیهای تغییر اقلیم را افزایش پدیدههای «فرین» (حوادث جوی نادر) دانست.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه سیلهای اخیر باعث ورود حجم زیادی از رسوبات به رودخانهها و تالابها شده است، گفت: این رسوبات میتواند باعث پر شدن مخزن تالابها، تغییر زیستگاهها و جابجایی برخی گونههای آبزی شود. / مدیرکل دفتر اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: هیچ گزارشی مبنی بر آلودگی نفتی ...
در اولین جلسه کارگروه آب ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی در سال جدید اولویتهای مقابله با سیل تعیین شد. اما، رئیس پژوهشگاه فضایی ایران با اشاره به عملکرد بالون فضایی اینترنت در منطقه سیلزده پلدختر و سرویسدهی همزمان به ۸۰۰۰ نفر گفت: برای استقرار این بالون در خوزستان، دستوری صادر نشده است.
وقتی صحبت از مدیریت منابع آب میشود، مقصود یک مفهوم وسیع و گسترده است که مشتمل بر سه عنصر اساسی استوار یعنی حفظ منابع آبی، صدور اجازه بهرهبرداری و نظارت بر بهرهبرداری از منابع آبی در حوضههای آبریز کشور است.
مدیریت و حفظ ارتباط از مسائل ضروری است که باید در هر بحرانی به شکل ویژه به آن توجه کرد و نقش ارتباطات در شرایط بحران، انکارناپذیر است. ما با مدیریتهای خود و برقراری ارتباط به موقع میتوانیم به گونهای عمل کنیم که خسارات سیل و بلایای طبیعی را به حداقل ممکن برسانیم. البته این سیر مدیریتی زمانبر و پایدار است و حاصل تصمیمات یک روزه و یک هفتهای نیست.
باید بررسی شود که چرا حجم عظیمی از گل و لای در پشت سدها انباشت می شود؟ چرا که پوشش گیاهی را در بخش بالادستی سدها از بین بردهایم و به قوانین موجود در این زمینه که هم در بخش حفظ مرتع وجود دارد و هم در بخش طرحهای آبخیزداری، طی سالهای متمادی توجهی نکردهایم. تجاوز به حریم رودخانهها، رفتار طبیعی رودها را متأثر کرده است. به طور نمونه حدود ۱۵۰ متر ...
عضو شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست و منابع طبیعی کشور گفت: عمق فاجعه از دست دادن خاک بسیار مرغوب کشور در هر سیلاب است که میلیون ها سال طول می کشد تا تولید شود.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری گفت: در حال حاضر ۲۶ میلیون هکتار از این اراضی تحت مطالعات آبخیزداری قرار گرفتهاند که در ۱۱ میلیون هکتار از آن عملیات آبخیزداری اجرایی شده است و ۱۵ میلیون هکتار باقی مانده نیز در انتظار اجرای عملیات هستند.
در یک مطالعه میدانی در سوادکوه، از بین رفتن شمشادها که نقش مهمی در حفظ خاک دارند، موجب رانش و حرکت تودهای زمین شده و این امر ارتباط مستقیمی با پوشش گیاهی دارد. شمشادها به علت اینکه یک گونه همیشه سبز هستند در جذب آب نقش بسیار مهمی دارند و در مکانهایی که این گونه خشک شده و از بین رفته است رانش و فرسایش بیشتر بوده است.
فرسایش خاک فرایندی منفی و غیرطبیعی است که در مناطق خشک، نیمه خشک و مناطق سیلاب زده رخ میدهد. مطالعات نشان می دهد که سرعت فرسایش، آلودگی و تخریب خاک سریع تر از تجدید آن است؛ به طوری که برای تشکیل یک سانتی متر خاک به طور متوسط بیش از ۵۰۰ سال زمان نیاز است. حفظ خاک برای تامین امنیت غذایی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است و در دنیا بیش از هرچیز به موضوع ...
دبیر ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست گفت: این ستاد از طرحهای فناورانه زودبازده در مراحل قبل از تولید، حین تولید و پس از تولید و ورود به مرحله بازار حمایت میکند تا بتوانند محصولات دانشبنیان تولید کنند و رونق کسب و کار را در مناطق عشایری و محروم اجرایی کنند.
از دهه ۷۰ میلادی سیاستهای زیست محیطی دنیا تغییر کرده و سیستم توسعه پایدار با چهار اصل توسعه اقتصادی، موافق با نظام اجتماعی و زیست محیطی و حقوق نسلهای آینده تعریف شده است.
اظهار نظر کارشناسان مختلف حوزه خاک از جمله رئیس انجمن علوم خاک ایران نشان میدهد که روند فرسایش خاک در ایران رو به افزایش است بگونهای که فرسایش خاک ۵۶ میلیارد دلار به ایران خسارت میزند.
علی رغم اینکه سازمان حفاظت از محیط زیست معتقد است، ایران رتبه اول فرسایش خاک در دنیا را دارد، اما سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری نظری متفاوت دارد و می گوید: فرسایش خاک در کشورهای در حال توسعه در آسیا، آمریکای جنوبی و آفریقا ۳۰ تا ۴۰ تن در هکتار در سال و در کشورهای توسعه یافته اروپا ۷ تا ۱۳ تن است، بنابراین ایران مقام اول فرسایش خاک را ندارد.
معدن بوکیست شاهوار در شاهرود، از چند سال پیش تاکنون، به خاطر آلودگیهای زیست محیطی و تخریب حیات وحش و پوشش گیاهی منطقه، به معضلی برای مردم و طرفداران محیط زیست تبدیل شده است. حال مردم این منطقه، خواستار تعطیلی کامل معدن و عدم تمدید مجوز آن می باشند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان سپس درباره فروش خاک هرمز توضیح داد: مشاهده میدانی من حاکی از این است که بسیاری از دستفروشان این کار را انجام میدهند و موضوع آن به صنایع دستی ارتباطی پیدا نمیکند. البته برخلاف آنچه گفته میشود فروش این خاکها به صورت زینتی خیلی چشمگیر نیست ضمن آنکه محل کسب و درآمد خانوادههای ساکن در آن منطقه است ...
علی رغم هشدارها و اولتیماتوم فرمانداری شاهرود و مرکز پژوهشهای مجلس به مسئولان معدن بوکسیت شاهوار، این معدن همچنان از تعهدات خود سرپیچی می کند و کانون آبساز و زندگی بخش منطقه را در معرض نابودی کامل قرار داده است.
بابک ناخدا، رئیس بخش فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اظهار داشت: هدف بخش فیزیولوژی ملکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، شناسایی مکانیسمهای سازگاری گیاهان با شرایط مختلف محیطی است، امروزه به دلیل تغییر اقلیم با چالش های متعددی در عرصه کشاورزی مواجهیم به طوری که علاوه بر مشکل خشکسالی و کاهش شدید منابع آبی، رتبه اول فرسایش خاک در دنیا را ...