یازدهمین همایش ارزیابی اثرات محیط زیستی ایران با موضوع آسیب شناسی فرآیند ارزیابی روز گذشته در محل سالن همایش های بین المللی سازمان حفاظت محیط زیست، با ارایه برترین مقالات علمی و پژوهشی داوری شده به کار خود پایان بخشید.
به گزارش زیست آنلاین،به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حفاظت محیط زیست ، سعید رضا احمدی زاده دانشیار گروه مهندسی محیط زیست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه بیرجند در این همایش با اشاره به وضعیت محیط زیست در استان خراسان جنوبی گفت: این استان به عنوان یکی از نقاط کمتر توسعه یافته و استانی نوپا با چالش های مهمی در راه توسعه و پیشرفت مواجه است.
احمدی زاده افزود: ۱۴ سال خشکسالی های پیاپی، پیشروی کویر، عدم وجود زیرساخت ها به دلیل دوری از مرکز، تبخیر و تعرق ۱۰ برابر بیش از بارندگی، کاهش سالیانه ۱۴۳ میلیون متر مکعب آب های زیرزمینی، وجود سرانه ۲۵/۰ هکتار زمین کشاورزی و کمتر از استاندارد برای هر نفر و۹۰درصد از مراتع با ظرفیت تولید ضعیف و متوسط و کم و بهره برداری بیش از ۲ برابری ظرفیت استفاده از مراتع برای هر واحد دامی چالش های جدی است که استان با آن مواجه است.
وی ادامه داد: انتخاب بهترین راهبردهای توسعه براساس مهم ترین فرصت ها و تهدیدها و قوت ها و ضعف ها می تواند کمک مؤثری به تصمیم سازی و پشتیبانی از تصمیم گیری برای مسئولین مربوطه و توسعه استان باشد.
دانشیار دانشگاه بیرجند با بیان اینکه مطالعه حاضر به دنبال مهمترین قابلیت ها و راهبردهای توسعه بر مبنای روش های کمی وزنی است خاطرنشان کرد: روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به وابستگی و ارتباط بین معیارهای داخلی در سطوح نمی پردازد بلکه فقط معیارها را با ساختار سلسله مراتبی و از بالا به پایین سطح بندی و وزن معیارها را مشخص می کند، اما روابط داخلی پیچیده بین معیارها و تاثیر آن ها بر هدف نهایی الزاماً تحلیل شبکه ای را می طلبد.
**بررسی صلاحیت های اعضای هیأت علمی برای آموزش پایداری
الهام فهام دارای مدرک دکترای آموزش کشاورزی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران هنگام ارایه مقاله خود در زمینه صلاحیت های اعضای هیأت علمی برای آموزش پایداری گفت: نمونه آماری تحقیق شامل ۴۰ نفر از اعضای هیأت علمی با سابقه تدریس ۲۰ سال و کمتر در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بود.
وی ادامه داد: به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار های توصیفی استفاده شد و نتایج نشان داد که در میان صلاحیت های اعضای هیات علمی برای آموزش پایداری، بالاترین اولویت، به صلاحیت در اتباط با اقدام باز می گردد.
این محقق محیط زیست خاطرنشان کرد: صلاحیت های مرتبط با احساس، مرتبط با تفکر سیستمی و مرتبط با ارزش و اخلاق به ترتیب اولویت های دوم تا چهارم را به خود اختصاص داده اند.
فهام اعلام کرد: کمترین صلاحیت اعضای هیأت علمی در زمینه آموزش پایداری، مرتبط با کسب دانش پایداری بوده است و نتایج این تحقیق نشان داد، صلاحیت ۴۵ درصد از اعضای هیأت علمی برای آموزش پایداری، پایین تر از میانگین و صلاحیت ۵/۴۷ درصد از اعضای هیأت علمی، به نسبت بالا بوده است.
آنیتا خالقی کارشناس مهندسی منابع طبیعی- محیط زیست دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی اراک یکی از ارائه کنندگان مقاله های تخصصی با ارایه مقاله ای تحت عنوان ˈ ارایه برنامه مدیریت اکولوژی دریا در منطقه پارس شمالی پیش از شروع فعالیت های صنعتیˈ هدف از مطالعه خود را ارایه برنامه مدیریتی جهت حفظ ارزش های اکوسیستم دریایی در منطقه شماره سه صنعتی پارس شمالی دانست .
وی گفت: این مطالعه از طریق بررسی و شناسایی وضعیت بیولوژیکی محیط زیست دریا و برآورد درصد پوشش بستر در این محدوده بر مبنای مشاهدات مستقیم، اندازه گیری ها و بررسی نتایج آنالیز آزمایشگاهی انجام شد.
خالقی افزود: به طور کلی پارامترهای مورد بررسی شامل اکوسیستم ساحلی (نوار ساحلی تا منطقه زیر جزر و مدی)، اکوسیستم آبی (گیاهان آبزی، پلانکتون ها، کفزیان و جوامع مرجانی)، گونه های مهم و در معرض خطر و مناطق ویژه زیستی است.
وی ادامه داد: جهت انجام این مطالعه در بررسی اولیه محیط دریا در دو بخش ساحلی منطقه بین جزر و مدی و منطقه زیر جزر و مدی با استفاده از روش مانتاتو، انجام عملیات غواصی و عکسبرداری زیر آب و گرب مورد بررسی قرار گرفت.
**استفاده از پلی لاتیس درحفاظت خاک
مصطفی عسگری کارشناس ارشد زمین شناسی دانشگاه شهید بهشتی نیز یکی از ارائه کنندگان مقاله های تخصصی با ارائه مقاله ای تحت عنوان ˈاستفاده از پلی لاتیس درحفاظت خاک وتثبیت شن های روان و گرد و خاکˈ گفت: استفاده از مالچ نفتی به منظور تثبیت ماسه های بادی از دیر باز در کشور مورد استفاده قرار گرفته است.
وی افزود: یکی از موادی که می تواند در تثبیت شن های روان مورد استفاده قرار گیرد، پلیمری به نام پلی لاتیس است که پلیمری در مقیاس نانویی با پایه طبیعی است و با برخورداری از یک شبکه کراسلینکی، امکان چسبانیدن ذرات جامد خاک به یکدیگر را فراهم آورده و از حرکت ماسه و خاک در مقابل بادهایی با سرعت بیش از ۱۰۰ کیلومترجلوگیری می نماید.
عسگری ادامه داد: پلی لاتیس از جمله پلیمرهایی است که طی سال های اخیر و پس از تست های فراوان بوسیله شرکت کارآفرینی و فن آوری ایران (کفا)، مرکز پژوهش، توسعه همکاری و صنایع نوین وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان پژوهش های علمی و صنعتی کشور مورد تایید قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: مطالعات بررسی و کارایی پلیمر پلی لاتیس در مورد تثبیت ماسه های روان و امکان کاشت گیاه پس از طی مراحل تحقیقاتی و آزمایشگاهی و ثبت اختراع آن، در سال ۱۳۸۶ به وسیله شرکت بهکاو پویا در منطقه ابوزید آباد کاشان و متعاقباً در سال های بعدی در مناطق دیگری از جمله در مناطق دشت عباس و شهرستان میناب مورد استفاده و تحقیق قرار گرفته است، علاوه برآن کارایی این محصول در تثبیت سطوح سدهای باطله و دپوهای معدنی واحد های صنعتی سنگ آهن گل گهر سیرجان، فولاد خوزستان و آلمینیوم المهدی بکار برده شده است.
عسگری تاکید کرد: دوره ماند گاری این پلیمر بسته به شرایط عمومی منطقه، میزان پاشش و اهداف برنامه ریزی شده ۱۲ تا ۱۸ ماه می باشد بطوری که با سپری شدن دو دوره زمستان، فرصت کافی جهت رشد و ریشه دوانی گیاه جهت تثبیت ماسه در منطقه را ایجاد نماید. همچنین افزایش دوره ماندگاری این محصول با فراهم نمودن تجهیزات مناسب در زمینه امکان پاشش بصورت مخلوط و یا ترکیبی از پاشش مایع بر روی سطح و مخلوط به صورت دوغ آب امکا نپذیر است.