مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران گفت: سه تالاب چغاخور در استان چهارمحال و بختیاری ، میقان در استان مرکزی و زریوار در استان کردستان تا پایان امسال در قالب برنامه مدیریت جامع تالاب ها حفاظت خواهند شد.
محسن سلیمانی روزبهانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: طرح جامع حفاظت از تالاب های ایران از سال ۱۳۸۴ آغاز شده است و دراین طرح تلاش می شود بحث تغییر نگاه مدیریتی در مورد تالاب های کشور صورت گیرد و خوشبختانه اکنون در فاز توسعه دستاوردهای این طرح هستیم .
سلیمانی یادآور شد که برنامه مدیریت این سه تالاب تا پایان امسال تهیه می شود .همچنین اقدامات اولیه برای تهیه طرح مدیریت تالاب های آلاگل ، آجی گل و آلماگل در استان گلستان، حله در استان بوشهر و هامون در استان سیستان و بلوچستان نیز آغاز و کارگاه های اولیه برای متخصصان و افراد محلی برگزار شده است.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران گفت: ممکن است برنامه مدیریتی این تالاب ها تا پایان امسال به پایان نرسد اما اقدامات اولیه آنها آغاز شده است.
*** تالاب چغاخور
چغاخور تالابی در شهرستان بروجن در استان چهارمحال بختیاری است. تالاب بین المللی چغاخور با مساحتی حدود ۲۳۰۰ هکتار در دامنه ارتفاعات برآفتاب و کلار در نزدیکی شهر بلداجی قرار دارد.
این تالاب در مسیر جاده شهرکرد - خوزستان قرار گرفته و از شهر کرد ۶۵ کیلومتر فاصله دارد و پرندگان زیادی را در خود جای داده است.
ویژگی منحصر به فرد تالاب، وجود نوعی ماهی از خانواده گامبوزیا (کپوردندان) در این مکان است. مناسب ترین زمان برای بازدید از این تالاب فصل های بهار و تابستان است.
*** تالاب میقان
تالاب میقان در استان مرکزی و در ۱۵ کیلومتری شمال شرقی اراک و جنوب غربی داوود آباد قرار گرفته است. در سال های با بارندگی مناسب، تالاب دارای آب قابل توجه است و در سال های کم آبی عموما سطح تالاب خشک شده و به حالت کویری در می آید.
وسعت تالاب حدود ۲۵ هزار هکتار است و سالانه تعداد زیادی از پرندگان مهاجر از جمله گونه های نادر را در خود جای می دهد.
علاوه بر پرندگان، گونه های پستانداران، آرتمیا و انواع جلبک آب شور از دیگر جانداران تالاب و محیط اطراف آن است.
*** تالاب زریوار
تالاب زریوار در فاصله ۳ کیلومتری غرب شهر مریوان در کردستان ایران و از مکان های دیدنی و گردشگری این استان است.
از پوشش گیاهی این تالاب می توان به گیاهان شناور چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه هایی از گیاهان خاردار و از گیاهان حاشیه ای همچون گونه های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی و بزواش، جگن و نعناع اشاره کرد.
سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی، ماهی گامبوزیا (در حال حاضر این گونه ها در دریاچه یافت نمی شوند)، ماهی آمور سفید، کپور آیینه ای، کپور معمولی، کپور سرگنده و فیتوفاک از آبزیان این تالاب هستند .
همچنین اردک سرحنایی و سرسبز (Anos platyrhynchos)، اگرت ها، بوتیمار بزرگ و کوچک، انواع چنگر، پرستوهای دریایی، کشیم بزرگ (Podiceps cristafus) و کشیم کوچک (Tachybaptus ruficolis)، کاکائی ها، حواصیل خاکستری، خوتکا، گیلار و پرندگان شکاری همچون سنقر تالابی و دلیچه از گونه های پرندگان موجود در این تالاب است .
سگ آبی، روباه، خوک وحشی، خرگوش، گراز و نوعی گربه وحشی (Filis catus) از پستانداران این تالاب هستند.