تاریخ انتشار :سه شنبه ۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۹
کد مطلب : 26104
عرصه جنگل های تاغ "حارث آباد" به عنوان بزرگ ترین عرصه های جنگلی خراسان رضوی سالهاست شاهد چرای همیشگی دام و قطع درختان توسط مردم است و حال این سرمایه سبزگون بیش از هرزمان دیگری با تن زخمی چشم به راه مرهم است.
تن زخمی جنگل های خراسان مرهم می خواهد
به گزارش زیست آنلاین از  مهر،  آب و هوای خشک و نیمه خشک و وقوع خشکسالی های خراسان رضوی همواره سرمایه های سبزگون را تهدید می کند اما این در حالی است که اکنون جنگل های تاغ حارث آباد جدایی از خطر خشکسالی به خاطر دو عامل انسانی و طبیعی و چرای همیشگی دام و قطع درختان توسط مردم در معرض نابودی قرار دارد.

برخی از کارشناسان نیز بر این اعتقادند که این جنگل به خاطر حفر سوراخ موش ها در زیر درختان و هجوم ملخ های کوهان دار در حال نابودی است.

بی توجهی به ثروت های سبز مسیر تخریب جنگل ها را هموار کرده است

این جنگل ها تا سالیان سال یکی از مظاهر و نمادهای زیبایی چهره خراسان رضوی بوده است اما امروز تخریب درختان تاغ و بی توجهی به ثروت های سبز مسیر تخریب هر چه بیشتر این جنگل را هموار کرده است طوری که خشکی و کم آبی و فرسایش خاک هم در این روند تاثیرگذار بوده است.

یک کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر بیان می کند: این جنگل ها به عنوان یکی از مهمترین زیستگاه های استان در جنوب سبزوار قرار گرفته است و علیرغم تمامی مشکلات که حیات سبز این محدوده را تهدید می کند تا چندی پیش درختان تنومند تاغ توانسته بودند در برابر عوامل نامساعد طبیعی همچنان پایدار باقی بمانند.



کمبود اعتبارات مانع احیا دوباره جنگل های حارث آباد

علی فتاحی می افزاید: تاخت و تاز انسان در طبیعت یکی از عوامل مهم نابودی جنگل های حارث آباد است و جدایی از این امر حفر سوراخ موش ها در زیر درختان و هجوم ملخ های کوهان دار هم در نابودی درختان این جنگل نقش داشته و در این راستا یکی از دلایلی که مانع احیا دوباره این جنگل ها شده ناشی از کمبود اعتبارات است.

وی با اشاره به قابلیت های این جنگل و با دوام بودن درختان تاغ تاکید کرد: تا چندی پیش درختان تاغ این جنگل با شاخ های پربرگ و تنومند در قلب کویر سرافراز ایستاده  بود و از خشکی و گرمای هوا خم به ابرو نمی آورد اما در حال حاضر این درختان نیز به دلیل توسعه جوامع روستایی و شهری و دست درازی به این سرمایه های سبز در حال نابودی و تخریب است و چه بسا که نقش موش ها و ملخ های کوهان دار هم در این زمینه کمرنگ نیست.

درختان تاغ به دلیل تجاوزهای مداوم بشری تاب ایستادگی ندارند

این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: درختان تاغ توانایی این را دارند که در شرایط نامساعد طبیعی پایدار باقی بمانند و در برابر فرسایش و ضربات خرد کننده شن، سرمای سخت زمستان و دخالت های بی رویه بشر دوام بیاورد اما امروزه به دلیل  دخالت های انسان در عرصه طبیعت و تجاوزهای مدام بشری این درختان دیگر در برابر شرایط سخت و دست درازی انسان، تاب ایستادگی و ماندگاری ندارند.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: این استان با دارا بودن بیش از ۳۵۰ هزار هکتار جنگل طبیعی و بیابانی با پوشش های گیاهی مختلف ظرفیت مناسبی برای رشد و توسعه کشاورزی دارد و در این راستا درخت تاغ با استقامت لازم می تواند علاوه بر جلوگیری از فرسایش، رطوبت خود را از خاک جذب کند.

"تاغ ها" نیازهای چوبی خراسان رضوی را تامین می کند

حسن تقوایی با بیان اینکه تاغ ها می توانند نیازهای چوبی این استان را  تامین کنند، عنوان کرد: تاغ ها مهارکننده خشک ترین کویرهاست و به عنوان جنگل های "دست کاشت" می توان در راستای رفع نیازهای چوبی استان حرکت کرد. همچنین در فصل زمستان شاخه و برگ تاغ یکی از منابع تأمین کننده غذای گوسفندان است بنابراین این درخت دارای کارکردهای مهم است.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر تاغ ها به دلیل چرام مداوم و دخالت های آدمی در طبیعت در حال نابودی است و از سویی حفر سوراخ توسط موش ها در زیر ریشه درختان عامل از بین رفتن این درختان است و در این راستا باید با مهار و کنترل موش ها، ممانعت از قطع درختان توسط مردم و جلوگیری از چرای دام؛ بستر امنیت و حفظ جنگل ها را فراهم کرد.



پشت هر تخریب جنگل، سیلی است

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی تصریح کرد: سبزوار با یک میلیون و ۴۱۸ هزار و ۴۶۸ هکتار وسعت دارای شرایط آب و هوای بیابانی است و به منظور حفظ طبیعت باید مانع قطع درختان و یا نفوذ موش ها شد زیرا در حقیقت پشت هر تخریب جنگل، سیلی در راه است بنابراین برای اینکه جنگل سپر بلای ما باشد باید سرمایه های سبز را مورد محافظت قرار دارد.

تقوایی با ابراز گلایه مندی از کمبود اعتبارات در بخش محافظت از منابع طبیعی اظهار کرد: در گذشته از سوی استانداری اعتبارات مناسبی به منظور احیا و نگهداری منابع طبیعی اختصاص می یافت اما در نهایت تصمیم گیری در زمینه اعتبارات خشکسالی به جای تخصیص در هر استان، در دولت انجام شد و بر این اساس به آبخیزداری که یکی از عوامل مهار خشکسالی  است، بی توجهی صورت گرفت.

رئیس اداره تثبیت شن و بیابان زدایی اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری خراسان رضوی گفت: برای نگهداری و مراقبت واقعی از منابع طبیعی مردم نیز باید پای کار باشند زیرا قطع درختان از سوی آنان و بی توجهی به حفظ این سرمایه ها ارتباط مستقیمی با فرهنگسازی در میان افراد یک جامعه دارد.

محمدحسن آهار بیان کرد: در صورتی که تخریب هایی انسانی در طبیعت صورت بگیرد سازمان حفاظت  منابع طبیعی برای هر تخریبی جریمه ای با توجه به هزینه های نگهداری نهال ها در سردخانه و حقوق محیط بانان در نظر می گیرد.



بزرگترین مشکل مربوط به کمبود اعتبارات است

وی با اعلام اینکه در حال حاضر بزرگترین مشکل در این بخش کمبود اعتبارات است، افزود: علیرغم اینکه با کمبود اعتبارات مواجه هستیم اما همواره تلاش کرده ایم تا به خوبی خدمت رسانی کنیم اما باید در نظر داشت که بدون اعتبار، توانایی اجرای طرح های تصویب شده را نداریم.

رئیس اداره تثبیت شن و بیابان زدایی اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری خراسان رضوی از ۷۱ هزار و ۱۱۲ هکتار کانون بحرانی در شهرستان سبزوار خبر داد و افزود: مطابق مطالعات صورت گرفته شهرستان سبزوار دارای ۷۱ هزارو۱۱۲ هکتار کانون بحرانی است و در این راستا عواملی نظیر خشکسالی های مستمر، افت آب های زیرزمینی، حمله ملخ کوهان دار بر بحرانی تر شدن این مناطق تاثیر داشته است.

هجوم آفت ملخ  کوهان دار جنگل حارث آباد را تهدید می کند

آهار ادامه داد: تاکنون تلاش شده تا از طریق قطع پایه های آلوده به آفات، بیابان زدایی و هرس سرشاخه های تاغ با خشکیدگی تاغ زارها به صورت جدی مقابله شود.

رئیس اداره منابع طبیعی سبزوار نیز عنوان می کند: همواره برای حفظ و نگهداری از منابع طبیعی تلاش شده  و بی تردید مشکلات جنگل تاغ حارث آباد ناشی خشکسالی های اخیر، چرای بی رویه دام و دخالت های انسانی است.

قاسم آخوندی تصریح کرد: در حال حاضر آنچه که بیش از همه علل و موارد گفته شده این جنگل ها را تهدید می کند ناشی از هجوم آفت ملخ  کوهان دار است.

 

https://zistonline.com/vdcc0sqi.2bqex8laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما