پارک ملی «دونانا» در اسپانیا که با طبیعتی منحصربهفرد، پناهگاه پرندگان و جانوران نادر است دوباره در معرض خطر فاجعه زیستمحیطی است.
به گزارش زیست آنلاین،به نقل از ایسنا، هرچند پارک ملی دونانا از سیلاب سمی ۱۶ سال پیش جان سالم به در برده اما هنوز عوامل مخربی چون صنعت توریسم، احداث لولههای نفتی، تقاضا برای استفاده از ذخایر آبی و بازگشت معادن، محیط زیست آن را روی لبه تیغ برده است.
این پارک ملی منحصر به فرد که برای پرندهشناسان یک مکان رؤیایی است، ۲۰۰ هزار هکتار مرداب نمکی در دل خود جای داده که وجود آن برای زندگی پرندگان غرب اروپا بسیار حیاتی است. در این پارک ملی دهها گونه پرنده مهاجر بسیار محبوب انگلیسی نظیر سار، پرستو، فاخته و مرغ آوازهخوان در مسیر مهاجرت خود از آفریقا در این پارک استراحت میکنند. این پارک ملی که در فهرست میراث طبیعی سازمان ملل نیز قرار گرفته، زیستگاه برخی از پرندگان نادر اروپا نظیر «عقاب امپراتور اسپانیایی» است. از پستانداران بسیار نادر و در معرض انقراض که در این پارک زندگی میکنند نیز میتوان به «گربه سیاهگوش ایبریایی» اشاره کرد.
در سال ۱۹۹۸ میلادی، شکسته شدن سد یک معدن در ۴۵ کیلومتری این پارک سبب نشت مواد بسیار سمی محتوی آرسنیک، کادمیوم و سایر زبالههای فلزی به این پارک ملی شد. این حادثه باعث تلف شدن بیش از ۲۵ هزار کیلوگرم ماهی و مرگ ۲۰۰۰ پرنده بالغ و جوجه و از بین رفتن تخمها و لانههای پرندهها شد. بدتر از همه این که تبعات این آلودگی سمی برای سالها سبب تولد جوجههای مرده یا ناقص شد. این حادثه بدترین فاجعه زیست محیطی اسپانیا نام گرفت و برای پاکسازی آن ۹۰ میلیون یورو هزینه شد. اهمیت این منطقه برای اسپانیا سبب شد اسپانیا برای احیای این پارک ۳۶۰ میلیون یورو پول بیشتری اختصاص دهد.
به گزارش ایسنا به نقل از گاردین، با وجود اختصاص هزینه بسیار زیاد برای احیای دوباره این پارک ملی، اعلام اجازه احداث یک معدن جدید در نزدیکی این پارک از سوی دولت عجیب به نظر میرسد. اما سقوط منابع مالی بانکهای اسپانیا طی پنج سال گذشته سبب افزایش نرخ بیکاری شده که پیشبینی میشود احداث این معدن میتواند بیش از ۱۰۰۰ فرصت شغلی ایجاد کند. اما یک مقام دولتی اسپانیا مدعی شد این معدن از فنآوریهای جدید استفاده کرده و در آن از آب و مایعات استفاده نخواهد شد.
وقوع فاجعه زیست محیطی در سال ۱۹۹۸ میلادی، مردم اسپانیا را به این مسئله بسیار حساس کرده و از سوی دیگر دولت و صاحبان این معدن تمام تلاش خود را برای اثبات ایمن بودن این اقدام به کار میبندند.