اولین دستگاه آشغال روب دریچه سد نیروگاه های برقابی ساخت داخل، در سد تنظیمی ˈتاریکˈ در محدوده رودبار گیلان نصب و راه اندازی شد.
به گزارش زیست آنلاین از ایرنا سازنده این دستگاه گفت: پشت دریچه سدهای نیروگاه ها بویژه در مناطق شمالی کشور آشغال زیادی جمع می شود که هر چند وقت، باید بخش ورودی آب نیروگاه ها تمیز شود.
ˈمحمدعلی افشارˈ افزود: این دستگاه که اولین بار در کشور در سدتنظیمی تاریک این استان به کار گرفته شده، قادر است تا ۱۱متر زیر آب را به طور خودکار پاکسازی کند.
به گفته وی هم اکنون سازندگان اصلی این دستگاه کشورهای آلمان، آمریکا ، اتریش و فرانسه هستند.
وی اظهار کرد: قیمت نمونه خارجی آن ۵۰۰ هزار یورو است در حالی که نمونه داخلی با مبلغ ۸۰ هزار یورو ساخته شده است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون در صورت سفارش امکان ساخت و توسعه آن در داخل کشور فراهم شده است، خاطرنشان کرد: این دستگاه تمام خودکار با ۱۲متر ارتفاع طراحی و ساخته شده و مراحل تست و راه اندازی اولیه آن انجام شده است.
سازنده این دستگاه افزود: اصولا سدهای تنظیمی دارای ارتفاع کمی بوده و سطح آب ورودی واحدهای نیروگاه به سطح آب مخزن نزدیک است و در حالت عادی، اجسام شناور و غوطه ور در آب مانند چوب و آشغال های سطحی به آشغال گیر چسبیده و باعث افت فشار آب ورودی به توربین می شود.
نیروگاه برق آبی سدتنظیمی ˈتاریکˈ واقع در محدوده شهرستان رودبار در جنوب گیلان و در ۳۵کیلومتری شهر رشت اخیرا به بهره برداری رسید که سالیانه ۱۶و نیم گیگاوات ساعت برق تولید می کند.
سد تنظیمی تاریک، آب سد سفیدرود را با کانالی زیرزمینی به طول ۱۷کیلومتر به دشت شهرستان فومن منتقل می کند و از طریق کانال این سد، آب کشاورزی شالیزارهای فومن، صومعه سرا ، رضوانشهر و انزلی در غرب استان تامین می شود.
سدتنظیمی تاریک هفت سال پس از ساخت سدبزرگ سفیدرود در سال ۱۳۴۷به بهره برداری رسید