معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان گفت: ورود و خروج دام به مراتع، کنترل میشود.
به گزارش زیست آنلاین از ایسنا "بهروز گنجخانلو" اظهار کرد: مدیریت چرا برای جلوگیری از تخریب و حفظ پوشش گیاهی مراتع در استان انجام میشود.
وی با بیان اینکه دامداران هر سال در زمان معینی به مراتع وارد و خارج میشوند، ادامه داد: این زمان هم بستگی به شرایط اقلیمی و پربرف بودن زمستان دارد و با پربرف بودن، این فصل از سال رشد گیاهان مراتع به تاخیر افتاده و دامداران نیز دیرتر وارد مرتع میشوند.
معاون فنی ادارهکل منابعطبیعی استان گفت: دامها، خرداد هر سال وارد مراتع میشوند و این ورود زمانی است که رشد گیاهان تمام شده و بر اثر چرای دام صدماتی به رشد گیاهان مراتع وارد نمیشود.
وی با بیان اینکه چرا، با هدف حفظ پوشش گیاهی و تجدید حیات گیاهان مرتعی و بهرهبرداری اصولی و همچنین جلوگیری از روند تخریب مراتع انجام میشود، خاطرنشان کرد: یکی از فعالیتهای مخرب انسان در طبیعت، چرای مفرط دام در سطح مراتع است که تعادل را بر هم زده و موجب تغییراتی در محیط میگردد.
گنجخانلو تصریح کرد: فصل چرا در حفظ ظرفیت مرتع مؤثر است و نسبت به آب و هوا، ارتفاع محل، رطوبت جو، نوع خاک و بالاخره وضع نباتات علوفهای متفاوت است. یکی از معایب بزرگ چرای بیموقع و یا پیش چرا، ایجاد اختلال در ترکیب و اجتماعات نباتات مراتع است.
وی به اثرات چرای زودرس و چرای شدید در تخریب خاک اشاره کرد و یادآور شد: ورود دام به مرتع قبل از زمان مناسب و چرای زودرس در مرتع علاوه بر اینکه به پوشش گیاهی لطمه وارد میکند، به دلیل رطوبت زیاد خاک و در اثر تردد زیاد دام در مرتع باعث فشرده شدن خاک و کم شدن تخلخل آن میگردد. در نتیجه این عمل، وزن مخصوص خاک افزایش یافته و قابلیت نفوذ آب کاهش مییابد.