تاریخ انتشار :شنبه ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۱۴
کد مطلب : 27747
"بورالان" بهشت ایران زمین و "دالامپر" آلپ ایران در شمال و جنوب غربی آذربایجان غربی به دلیل دارا بودن طبیعت بکر و بی نظیر برای تبدیل شدن به پارک صلح و دوستی در مرز ایران و ترکیه معرفی شده اند.
آلپ ایران پارک صلح و دوستی
به گزارش زیست آنلاین از مهر، با توجه به اجرای سیاست واگذاری مناطق حفاظت شده بی ارزش زیست محیطی در مقابل حاکمیت بر مناطق با ارزش زیست محیطی خارج از محدوده مناطق حفاظت شده مناطق تالابی بورالان در مرز ایران و ترکیه و دالامپر داغی، معروف به آلپ ایران در جنوب غربی استان به عنوان پارک صلح و دوستی معرفی شدند.

منطقه تالابی بورالان با مساحت ۴۰۰ هکتار به لحاظ برخورداری از اکوسیستم غنی، چشم انداز زیبا و برخورداری از تنوع زیستی منحصر به فرد و به لحاظ استعداد بهره برداری پایدار از آن و منطقه دالامپر داغی مشهور به " آلپ ایران" از نظر وجود ذخایر طبیعی وجود ۷ تالاب، پوشش گیاهی غنی، مجاورت با کشور عراق ، می تواند به عنوان پارک صلح و دوستی بین مردم این کشورها معرفی شود.

بورالان با چشمه ثریا در مرز سه کشور اکوتوریسم طبیعی آذربایجان غربی

مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با عنوان اینکه منطقه بورالان ماکو و دالامپر مستعد طرح به عنوان ذخایر زیستکره نیز هستند،‌اظهار داشت:‌ تالاب بورالان ماکو از تالاب های مهم آذربایجان غربی بوده که با ۲۵۰ هکتار مساحت و چشمه های آب گرم به عنوان یکی از زیستگاه های اصلی و زمستان گذران ۶۴ گونه پرنده، دارای اهمیت زیست محیطی است.

دشت بورالان منطقه ای واقع در نقطه صفر مرزی ایران و ترکیه، دشتی با ۶۸ هزار هکتار وسعت است که علاوه بر ترکیه با جمهوری نخجوان و ارمنستان مرز مشترک دارد، این دشت به واسطه زیبایی طبیعی در ایام گذشته به بهشت ایران معروف بوده، دشت پهناوری است که ۳۲ روستا و ۱۴۱۰ خانوار روستایی و عشایری را با ۱۰۰ هزار واحد دامی در خود جای داده است.

بورالان به واسطه چشمه پرآب "چشم ثریا" و مجاورت با کوه های پوشیده از برف آرارات در خاک ترکیه و حضور عشایر و روستاهای متعدد با فرهنگها و آداب و رسوم مختلف و بالاخره همسایگی با سه کشور، یکی از قطب های گردشگری ایران بویژه توریسم طبیعی محسوب می شود.



تماشای خاک ایران، ترکیه و عراق از فراز کوه دالامپر

منطقه مرگور معروف به آلپ ایران مجموعه ای از تپه ها و کوه های پر برف تا ارتفاع ۳۵۰۰ متری است، این منطقه با دره ها، رودها و آبشار های پر آب و خروشان، دریاچه ها و تالاب های گوناگون مکانی پر از آرامش را برای مسافران مهیا می کند.

کوه دالامپر با ارتفاع حدود ۳۵۰۰ متر در۴۵ کیلومتری جنوب غربی ارومیه و ۳۵ کیلومتری اشنویه قرار دارد. این کوه در نقطه مرزی ایران، ترکیه و عراق واقع است و از فراز آن خاک هر سه کشور قابل مشاهده‌است.

این کوه دارای یخچال های چند هزار ساله بوده و از ویژگی‌ های منحصر به فرد این کوه وجود دریاچه‌ های طبیعی در ارتفاعات آن است، همچنین از برفاب های این کوه رودی پر آب سرچشمه می ‌گیرد که در دامنه این کوه به صورت آبشاری بزرگ به نام سوله دوکل(در کردی به معنای آبشار مه آلود) به پایین می ‌ریزد.

دالان های برفی یکی از مشخصه های شگفت انگیز دامنه های دالامپر است، حفره هایی که به واسطه جریان مستمر آب میان برف ها به این شکل درآمده اند، یکی دیگر از زیبایی های این منطقه دریاچه شگفت انگیز آن است که محلی ها«مام الشیخ» می نامند.



مرگور ارومیه معروف به آلپ ایران/ مام الشیخ پارک صلح و دوستی می شود

ظاهرا مام الشیخ ارباب روستای دالامپر بوده، ولی همه، اسم دالامپر را برای دریاچه برگزیده اند، این در یاچه هرساله به ویژه در فصل های بهار وتابستان در دامنه کوه دالامپر ایجاد می شود ومنظره بسیار دیدنی را ایجاد می کند.

منطقه دالامپر در محل مرگور ارومیه دارای ۶۲۰ گونه گیاهی است که گفته می شود ۴ گونه آن هیچ شناسنامه ای ندارند و در هیچ کتابی درباره اش نوشته نشده واین به معنی بکر بودن منطقه است.

علاوه بر این گونه های گیاهی و وضعیت آن، گرگ و روباه پستانداران وحشی این مناطقه اند. کرکس، عقاب طلایی، جغد شاخدار، بالابان، شاهین و قرقی هم نگهبانان آسمان دالامپرند.

در امتداد جاده ارومیه به اشنویه در سه‌راهی روستای آغبلاغ از جاده آسفالته دست راست به سمت غرب  در طول جاده "مرگور" از ۲ گردنه باید عبور کرد تا به  روستای دزج (دزه ) که در دشتی بسیار سرسبز و زیبا  در حصار کوههای بلند و پربرف دالان‌یر و بوز سینا قرار دارد رسید.

از این روستا در جهت غرب پس از عبور از  روستای کیسیان به روستای سوله دوکل خواهید رسید جاده تا آبادی  کیسیان آسفالت می باشد و از آنجا به بعد خاکی بوده و این مسیر را با هرنوع وسیله نقلیه می توان رفت.

از گونه‌های جانوری این کوهستان می‌توان به خرس قهوه‌ای، گرگ، روباه، شغال، مار، خرگوش، بز کوهی، عقاب و... اشاره کرد،‌همچنین پوشش گیاهی ویژه زاگرس معتدل از جمله گون، آلبالوی وحشی، بادام کوهی و... در دالامپر به وفور یافت می‌شود.

https://zistonline.com/vdcguu9x.ak9ut4prra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما