وضعیت بحرانی درختان بلوط در استان ایلام باعث شده این مسئله نیازمند مطرح شدن در مجامع جهانی برای راهکاری مناسب داشته باشد، هرچند دولت برنامه هایی برای جلوگیری از این فاجعه را نیز دارد.
به گزارش زیست آنلاین از مهر، بحث خشکیدگی درختان بلوط در استان ایلام که طی چند سال اخیر همیشه از بحرانی بودن حکایت داشت، الان به یک مسئله جهانی تبدیل شده است.
در حال حاضر در اکثر مناطق استان ایلام متاسفانه با درختان بلوط خشک شده مواجه می شویم و این مسئله حتی به گفته صاحب نظران کمتر از خشک شدن دریاچه ارومیه نیست.
دولت در سفر خود به استان ایلام برنامه های ویژه ای برای جلوگیری از خشک شدن درختان بلوط در نظر گرفته است که امیدواریم از حداقل ها جلوگیری شود.
از مجموع ۶۴۰ هزار هکتارجنگل استان ایلام ۴۴۰ هزار هکتار آن را درختان بلوط تشکیل میدهد که عمر درختان بلوط در این استان در مواردی به ۷۰۰ سال میرسد.
اهمیت جنگلهای ایلام آنقدر زیاد است که در این جنگلها بیش از یک هزار گونه گیاهی وجود دارد که مردم سالانه از این جنگل ها بیش از ۳۰ میلیارد تومان بذر و میوه های جنگلی برداشت می کنند.
هم اکنون طبق گفته کارشناسان یکی از مهمترین معضلات درختان بلوط ایلام آفت لورانتوس است چراکه این آفت جنگلهای استان ایلام را به مخاطره انداخته و این آفت روی سرشاخههای درختان بلوط رشد میکند و پس از تشکیل غده با جذب آب بلوط به تدریج درخت را میخشکاند.
شیوع این آفت اختلال در زادآوری طبیعی درختان و تنک شدن جنگلها را در پی دارد و آفت لورنتوس ۱۵ درصد جنگلهای استان ایلام معادل ۹۰ هزار هکتار را آلوده کرده است.
تنها راه مبارزه با این آفت مبارزه فیزیکی قطع سرشاخه های است که اعتبارات محلی برای مبارزه با آفت لورانتوس ناکافی است و این امر اختصاص اعتبارات ملی را میطلبد.
خشکیدیگی درختان ایلام نیازمند مطرح شدن در مجامع جهانی دارد
مرتضی اکبری از کارشناسان حوزه منابع طبیعی به خبرنگار مهر گفت: بروز عوامل مختلف از جمله تغییر اقلیم، ریزگردهای عربی، خشکسالی های پی در پی و شیوع آفت هایی مانند سوسک چوب خوار، بیماری ذغالی و آفت انگلی لورانتوس در چند سال گذشته باعث نابودی کامل یک میلیون از شش میلیون هکتار جنگل های رویشگاه زاگرس در ۱۱ استان کشور شده است.
وی بیان داشت: درختان بلوط ایلام در این میان در اوج بحران خشکیدگی قرار دارند به گونه ای که تا کنون ۱۰۰ هزار هکتار برابر با یک پنجم از گستره این عرصه ها در استان به کلی نابود شده است.
وی افزود: در منطقه جنگلی اناره شهر ایلام خشکیدگی ۱۰۰ درصدی درختان بلوط به بالای ۷۰ درصد رسیده و دولت باید موضوع خشکیدگی جنگل های زاگرس به ویژه عرصه های ایلام که دارای بیشترین بحران است را جدی گیرد و برای مقابله با آن اعتبارهای لازم تخصیص دهد.
اکبری افزود: انتظار مسئولان و مردم استان از دولت این است که بودجه ملی و اعتبارهای کلانی برای رسیدگی فوری به وضع جنگل های ایلام اختصاص داده شود.
این کارشناس افزود: جنگل های بلوط در منطقه زاگرس با توجه به گستره شش میلیون هکتاری این رویشگاه و نقش زیست محطیی آن نه تنها تبعات زیان بار اقلیمی در داخل بلکه خارج از کشور نیز برجای خواهد گذاشت.
وی گفت: بروز خشکیدگی، آفت و بیماری ها تا سلام بلهکنون ۴۶۰ میلیارد ریال به جنگل های بلوط استان زیان وارد کرده است و ۵۷۷ هزار هکتار از زمین های طبیعی ایلام در معرض آلودگی های ناشی از خشکیدگی است که در مقایسه با دیگر استان های زاگرس نشین، سهم استان بیشتر است.
وی تصریح کرد: موضوع خشکیدگی گسترده جنگل های بلوط باید در سازمان ها و مجامع بین المللی مطرح و پیگیری شود.
برنامه دولت برای جلوگیری از درختان بلوط ایلام
محمدرضا مروارید استاندار ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اکنون حدود ۹۰۰ هزار هکتار از تمام جنگل های زاگرس که حدود ۶۰ درصد آن در ایلام است درگیر این مشکل هستند و ۶۳ هزار هکتار از اراضی جنگلی ایلام را به شدت در برگرفته است.
وی گفت: درختان بلوط با زندگی مردم ایلام عجین شده و پیوند خورده است، همان گونه که مردم آذربایجان در زمینه خشک شدن دریاچه ارومیه احساس تکلیف و مسئولیت می کنند این موضوع نیز برای مردم و مسئولان استان بسیار حیاتی و مهم است که خوشبختانه رئیس جمهور نیز به معضل خشکیدگی جنگلها و درختان بلوط ایلام نگاه جدی دارد و بودجه مناسبی هم در این زمینه اختصاص یافته است.
این مسئول عنوان کرد: در سفر رئیس جمهور به ایلام تلاش کردیم بحث تخریب محیط زیست و به ویژه بحث خشکیدگی بلوط را مطرح کنیم که در این زمینه نیز ایشان با توجه جدی دستورات خوبی صادر کردند.
وی گفت: جنگلهای بلوط مانند دریاچه ارومیه با مرگ دست و پنجه نرم میکنند که لازم است مرکز مطالعاتی درختان بلوط زاگرس در ایلام ایجاد شود و علاوه بر این قرار است برای بررسی بیشتر گروه دیگری از متخصصان خارجی خرداد ماه وارد ایران شوند.
مروارید عنوان کرد: تغییرات اکولوژیکی، خشکسالیها، گردو غبار و ریزگردها از عواملی هستند که تخریب جنگلها را به همراه داشتهاند که مبارزه با این آفات باید در دستور کار همگانی قرار گیرد.
این مسئول نگهداری و حفاظت از جنگلها را نیازمند عزم همگانی دانست و تاکید کرد: فرهنگ سازی در راستای حفاظت از محیط زیست باید در جامعه نهادینه شود چرا که اگر درختان نباشند آب هم نخواهد بود و حیات انسان نیز به خطر خواهد افتاد.