گذر زمان و تکنولوژی که هر روز با سرعتی باور نکردنی برای آدمی ارمغانی تازه دارد هنوز نتوانسته آنچه طبیعت به بشر ارزانی داشته را از او بگیرد، از جمله آنها ایستادگی یخچال های طبیعی است.
به گزارش زیست آنلاین از مهر، یخچال هایی در دامنه کوه های شهرستان طارم ،مانوس با طبیعت بکر ارتفاعات روستای ولیدر همچنان در چهار فصل سال کاربری خود را حفظ کرده اند و برای حفظ تازگی و سلامت خوراکی های روستاییان به یاری آن ها می آیند.
جاده تهم چورزق را که به سمت شهرستان طارم طی می کنی به روستای گردشگری شیت از توابع بخش چورزق می رسی روستایی با طبیعت بی نظیر ، پاییز طلایی و بهار پر شکوفه و درختان برافراشته خودنمایی می کند. مسیر باریک و سر بالایی این روستا را که بگذرانی به روستای ولیدر می رسی حوالی آّبشار "هشدر خانه" ، از وسط روستاهای کم جمعیت که می گذری لباس های محلی زنان توجهت را به خود جلب می کند، سر بندهای مشکی و قرمزی که دور پیشانی گره کرده اند . روسری های بلند با گل های سرخ درشت و دامن های چین دار که ترکیبی از رنگ های زیبای طبیعت است بر هویت این خطه تاکید می کند.
گرچه پیچ و خم های جاده، اضطراب را در دل آدمی پدیدار می کند اما تماشای ابرهایی که در بین کوه ها در حرکتند و آبشارها و رودخانه هایی که به سمت دره ها در جریان اند و گاوها و گوسفندهایی که به صورت گله ای در این ارتفاعات می چرند زیبایی این منطقه را دو چندان کرده است.
ولیدر، روستایی در دامنه ارتفاعات و دره هایی که در ختان بی شمار گیلاس را در خود جای داده حالا فصل برداشت گیلاس را سپری می کند. گرچه گیلاس های روستای همسایه (شیت)، اواخر اردیبهشت به بازار عرضه شد.
جاده باریکی را پس از گذر از خانه های سنگی و کاه گلی روستایی ولیدر می گذرانی و وارد مسیر خاکی با انبوهی از جنگل های سر سبز دو سوی جاده و چشمه های جوشان می شوی سمت راست جاده مسیری است به سوی یخچال های طبیعی، یخچال هایی که از سنگ ریزه ها ساخته شده اند، سنگ هایی که همه یک شکل هستند و گویا تراش خورده اند یا بقایای سنگ های تراش خورده اند. این سنگ ها همه دامنه کوه را پوشانده اند و در فواصل مختلف گودال های متعدد مشاهده می شود گودال هایی که روزگاری یخچال های منحصربه فرد مردم این خطه بوده اند و حالا به دلیل بی استفاده ماندن با سنگ های موجود پوشانده شده اند و فقط یکی دو مورد از آن ها کاربری یخچال دارد.
یخچال هایی که به شکل گودال هایی شبیه اتاقک در دامنه کوه ها ایجاد شده اند و تنها ویژگی ای که موجب تبدیل شدن آن به یخچال شده است سنگ های سرد آن جاست، سنگ ها را که کف دستت می گیری خنکای آن تا عمق جان آدمی را خنک می کند.
فصل بهار که می شود خانواده ای که یخچال های طبیعی را از آن خود می دانند به این منطقه مهاجرت می کنند و با چیدن سنگ ها و شاخ و برگ ها روی هم یخچال طبیعی را برای پذیرایی از میهمانان خود که در ییلاق های دور دست مشغول چرای گوسفندان هستند آماده می کنند.
مردم مهاجر در ییلاقات و روستاهای منطقه، پنیر محلی خود را در پوست های گوسفند بنام "دری" -واژه ترکی به معنی پوست- می گنجانند و تحویل این خانواده می دهند تا در یخچال های طبیعی نگهداری کنند و پس از برگشت از ییلاقات با پرداخت حق زحمت به مصرف زمستانی برسانند.
علاوه بر پنیر گاهی گوشت حیوانات نیز به صورت قورمه شده داخل "دری " ها تحویل نگهبان یخچال می شود تا در فصل زمستان مورد استفاده قرار گیرد.
اگر روستای شیت، روستای ولیدر و طبیعت منحصر به فرد شهرستان طارم - که متاسفانه بیشتر به دلیل شباهت با مسیر ماسوله شناخته می شود و نه زیبایی های خاص خود- بیشتر و بهتر معرفی شوند یخچال های ولیدر نیز به سهم خود به عنوان جاذبه گردشگری دست خواهند یافت.
عضو شورای اسلامی شهر چورزق با بیان اینکه یخچالهای طبیعی ولیدر با معرفی هر چه بیشتر، قابلیت جذب گردشگر را دارند می گوید: متاسفانه تا کنون برنامه خاصی در زمینه جذب گردشگر برای بازدید یخچالهای طبیعی روستای ولیدر صورت نگرفته است.
محمد محمدی خاطر نشان می کند: شهرداری چورزق آمادگی برنامه ریزی برای استفاده از ظرفیت های گردشگری این منطقه را دارد و می توان برای بهره مندی از ظرفیت های یخچال های طبیعی برنامه ریزی کرد.
وی می افزاید: این یخچالها به صورت دستساز توسط بومیان منطقه ییلاقی ولیدر و با مصالح بومی منطقه ساخته شده ، در فصل تابستان بسیار خنک است و افرادی که در قالب ییلاق به این منطقه کوچ میکنند می توانند به عنوان یخچال از این اتاقک های سنگی استفاده کنند.
محمدی تصریح می کند: با توجه فقدان درآمدهای ثابت در شهرداری چورزق باید ادارات ذی ربط در بهسازی مسیر دسترسی به یخچال های طبیعی همکاری کنند.
وی با تاکید بر ضرورت شناخت و توسعه صنعت توریسم اظهار می کند: شهرستان طارم قابلیت های فراوانی برای جذب توریست دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان زنجان نیز با اشاره به ظرفیت های متعدد گردشگری روستای ولیدر گفت: این روستا با برخورداری از جاذبه های طبیعی همچون یخچال های طبیعی،خصوصیات جغرافیایی و طبیعت بکر آن جزو آثار طبیعی کم نظیر است.
یحیی رحمتی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: منطقه طارم و مجموعه روستاهای هدف گردشگری می تواند قطب جاذبه های گردشگری در حوزه اکوتوریسم باشد.
وی یادآور شد: نمی توان ظرفیت های گردشگری را به صورت مجزا بررسی کرد بلکه با نگاهی جامع همه این ظرفیت ها در بسته گردشگری استان زنجان مورد توجه و برنامه ریزی قرار می گیرد.
مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان زنجان اظهار کرد: یکی از برنامه ها برای جذب توریسم در این منطقه تقویت زیرساخت ها از جمله راه دسترسی است که در حال مذاکره با اداره کل راه و شهرسازی هستیم.
رحمتی افزود: معرفی ظرفیت های گردشگری از طریق رسانه ها و نیز برگزاری جشنواره های مختلف از جمله جشنواره برداشت گیلاس که در دست انجام است می تواند موثر واقع شود.
وی اظهار کرد: باید توجه داشت دخالت های غیر اصولی در طبیعت بکر روستاهای هدف گردشگری به واسطه حضور گردشگران یا اقدامات غیر کارشناسی به این منطقه آسیب می زند.
رحمتی یخچال های طبیعی ولیدر را یکی از جاذبه های کم نظیر گردشگری برشمرد و گفت: این یخچال ها برای نگهداری محصولات لبنی و گوشتی مردم استفاده می شده است اکنون نیز برخی از این یخچال ها باقی مانده و در فصولی مورد استفاده است.
وی ابراز کرد: برنامه ریزی برا ی معرفی یخچال طبیعی ولیدر در قالب برنامه ریزی برای این محور گردشگری انجام می شود.