تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۸
کد مطلب : 33926
معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مراکز پایش آلاینده های زیست محیطی تا پایان سالجاری با همکاری مجمع مشورتی کلان شهرها و مراکز استان ها، ایجاد می شود.
 ابتکار:مراکز پایش آلاینده های زیست محیطی در کلان شهرها ایجاد می شود
به گزارش زیست آنلاین از ایرنا،معصومه ابتکار روز چهارشنبه در دومین اجلاس مجمع مشورتی کلان شهرها و مراکز استان ها با اشاره به تفاهم نامه منعقد شده میان سازمان حفاظت محیط زیست و مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان ها، افزود: توافقنامه ای به منظور اجرایی شدن مفاد این تفاهم نامه به امضا خواهد رسید که به موجب آن مراکز پایش آلاینده های زیست محیطی با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، شهرداری ها و شوراها در تمام کلانشهرها و مراکز استان ها راه اندازی خواهد شد.

ابتکار اظهار کرد: در این مراکز ادارات کل محیط زیست استان ها و شوراهای شهر برای سنجش و پایش انواع آلودگی ها مانند آلودگی هوا، آب و امواج فعالیت کرده و مسایل زیست محیطی را سنجش و پایش می کنند.

وی تاکید کرد: نظارت بر آلودگی هوا، آب و بحث امواج تشکیلاتی لازم دارد و نظارت و کنترل آلاینده ها در شهرداری ها به کمک این مراکز صورت خواهد گرفت.

معاون رییس جمهوری با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست در نظر دارد از ظرفیت موجود در شوراها و شهرداری ها برای پایش آلایندگی زیست محیطی استفاده کند، گفت: اکنون یک مرکز پایش در مشهد راه اندازی شده ضمن اینکه در تهران نیز مرکزی با عنوان مرکز مهار داریم که قرار است نسبت به فعالیت و ساختار این مرکز بازنگریی صورت گیرد و تا پایان سال نیز در تمام کلانشهرها چنین مراکزی با هدف سنجش و اندازه گیری آلاینده های محیط زیست راه اندازی خواهد شد.

وی در ادامه با اشاره به فضای مثبت ایجاد شده بر اساس تاکید دولت تدبیر و امید بر تعامل با سایر نهادها و قوا، افزود: یکی از موارد مورد پیگیری در دولت، ایجاد فضای همگرایی میان شورا و دولت برای تحقق مدیریت یکپارچه شهری است.

معاون رییس جمهوری با یادآوری این موضوع که ردپای اکولوژیک به معنای سنجش میزان بهره برداری از طبیعت است، اعلام کرد: مهمترین بحران فعلی محیط زیست، استفاده از منابع طبیعی بیش از توان اکولوژیکی است به گونه ای که میزان بهره برداری از طبیعت در ایران حدود سه و نیم برابر ظرفیت اکولوژیکی کشور است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: این میزان در شهرها به رقم بالاتری هم می رسد تا جایی که فقط در تهران میزان استفاده از منابع طبیعی حدود۷ برابر ظرفیت است و مشابه همین وضعیت در بسیاری از کلانشهرهای دیگر کشور همچون مشهد و اصفهان نیز وجود دارد.

وی با نادرست خواندن الگوی شهرسازی و جمعیتی استان تهران و عدم انطباق آن با شرایط زیستی استان، اظهار داشت: بر اساس برخی اظهار نظرها، ظرفیت اکولوژیکی تهران در سال ۱۳۷۵به پایان رسید و هر نوع توسعه صنعتی و جمعیتی که پس از این سال در تهران رخ داد، بهره کشی از طبیعت بود به گونه ای که در حال حاضر تراز زیستی تهران منفی است.



*** ایجاد ساختار تخصصی محیط زیست در شوراها

ابتکار با بیان اینکه ایجاد تشکیلات و ساختار مناسب و صحیح برای حل مسایل محیط زیست بسیار حایز اهمیت است، گفت: اعضای شوراهای کلان شهرها و مراکز استان ها باید ساختار مشخصی در زمینه محیط زیست در هر سطحی که می توانند در شوراها ایجاد کنند تا به طور تخصصی در زمینه محیط زیست فعالیت کنند، چرا که بدون چنین ساختاری فعالیت های ما به سرانجام نخواهد رسید.

ابتکار بیان کرد: در روستاها نیز باید کارشناسی که به مسایل پسماند و فضای سبز آشنا باشد به کار گرفته شود تا شاهد اقدامات خوبی در حوزه محیط زیست باشیم.

وی ادامه داد: هدف دستیابی به الگو و تجربه ای درست برای انجام اقدامات عملی به منظور رفع مشکلات محیط زیستی کشور است زیرا شورا می توانند از طریق ایجاد ارتباطی منطقی و موثر در سطوح مختلف از سطح عمومی جامعه تا سطوح بلند مرتبه کشوری همچون سطوح دولتی بسیاری از مسائل را برطرف کند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل کمیته محیط زیست در شورای شهر سوم تهران با ۲۴ کارگروه فعال در زمینه محیط زیست و تسری آن به شوراهای شهرهای دیگر کشور را نمونه ای موفق از ایجاد ساختار زیست محیطی در شوراها دانست.

ابتکار اظهار داشت: نباید تصور این باشد که محیط زیست یعنی پسماند و فضای سبز، زیرا امروزه آنچه در مدیریت جامع شهری از اهمیت زیادی برخوردار است ، مدیریت تمام ابعاد زندگی شهری است که محیط زیست از جمله مهمترین محورهای آن است و با شاخص گذاری درست در این حوزه می توان کیفیت زندگی و شاخص های زندگی شهری را ارتقاء داد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر این موضوع که حفظ محیط زیست نمی تواند محدود به اقدامات و فعالیت دولت ها باشد و نیاز به همکاری جامع در سطوح مختلف دارد، تصریح کرد: در قانون اساسی نیز این وظیفه بر عهده تمام افراد گذاشته شده است و شوراها می توانند با ایجاد زمینه مناسب برای جذب مشارکت تمام ذینفعان این حوزه نقشی حائز اهمیت در این زمینه ایفا کنند.

معاون رییس جمهوری افزود: عدم یکپارچگی در مدیریت شهری آفتی بزرگ برای صعود شاخص های محیط زیستی است ضمن آنکه مبحث نظارت نیز از اهمیت بسیار زیادی در بهبود شاخص های محیط زیستی برخوردار است.

وی ادامه داد: به طور مثال بحث تغییرات آب و هوایی از جمله مهمترین مباحث روز محیط زیست است، اگرچه اکنون طبق پروتکل کیوتو اجباری برای پیوستن کشورهای در حال توسعه به این پروتکل نیست ولی برخی شهرهای کشور از جمله ایران به صورت داوطلبانه اقدام به ارائه برنامه عملی برای کاهش مصرف انرژی و گازهای گلخانه ای خود داشته اند، زیرا به خوبی از تاثیر این موضوع در زندگی مردم آگاه هستند.

در پایان این نشست به پیشنهاد احمد مسجد جامعی رئیس مجمع مشورتی کلان شهرها و مراکز استان ها با رای اعضای حاضر در دومین اجلاس مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان ها در دوره چهارم کارگروه سلامت، محیط زیست و خدمات شهری در راستای اجرایی شدن مفاد تفاهم نامه امضاء شده به ساختار شورای شهر کلانشهرها و مراکز استان های کشور اضافه شد.

برنامه ریزی، نظارت، اجرا و راهبری هماهنگ مجموعه ای از طرح ها و اقدامات مرتبط و موثر در کاهش آلاینده های محیط ­زیست شامل آب، خاک و هوا در فضاهای شهری و حوزه های پیرامون آنها برخی از موضوعاتی است که در تفاهم نامه مشترک سازمان حفاظت محیط زیست و به آن تاکید شده است.

همکاری در راه اندازی و توسعه مراکز کنترل و پایش محیط زیست شهری، تأمین خدمات کارشناسی مورد نیاز در مراکز کنترل و پایش محیط زیست شهری در حد امکان، ابلاغ دستور به حوزه های استانی جهت همکاری و عقد تفاهم نامه با مدیریت شهری بر مبنای مقتضیات محلی مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان ها، برگزاری دوره های آموزش محیط زیست در مراکز استان ها، برخی از تعهدات تفاهم نامه مشترک سازمان حفاظت محیط زیست و مجمع مشورتی کلان شهرها و مراکز استان ها است.

همکاری شهرداری ها و شوراهای اسلامی شهرها در راه اندازی مراکز کنترل و پایش محیط زیست شهری، همکاری شهرداری ها و شوراهای اسلامی در راهبری و نگهداری مراکز پایش و کنترل محیط زیست شهری و ارایه گزارش های دوره ای، بهره گیری از فناوری های نوین در جهت کاهش آلاینده های زیست محیطی در شهرها، الزام شهرداری به رعایت پیوست های زیست محیطی پروژه های عمرانی و شهری، ارزیابی زیست محیطی (EIA) پروژه های شهری و ارتقاء کیفیت زندگی، برخی از تعهدات مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان ها است.

در این نشست تفاهم نامه همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و مجمع مشورتی کلان شهرها و مراکز استان ها در هفت ماده به امضای معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و احمد مسجد جامعی رئیس مجمع مشورتی کلان شهرها و مراکز استان ها رسید.

https://zistonline.com/vdcceoq1.2bq1i8laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما