امروزه اکثر تالابهای کشور تحت تأثیر بحرانهای مختلف خشکی و تخریب شدید قرار دارند و حتی برخی از آنها از این بحرانهای انسانساز، آسیبهای بسیار جدی دیدهاند.
به گزارش زیست آنلاین به نقل از مهر هومن خاکپور افزود: امروزه اکثر تالابهای کشور تحت تأثیر بحرانهای مختلف خشکی و تخریب شدید قرار دارند و حتی برخی از آنها از این بحرانهای انسانساز، آسیبهای بسیار جدی دیدهاند.
به گفته وی، بی تردید برای برونرفت تالابهای کشور از چالشهای نگرانکننده پیشروی، نیاز به همکاریهای بیشازپیش میان دولت، سازمانهای غیردولتی و جوامع بومی و محلی است.
سخنگوی گروه هماندیشی تالابی کشور اظهار داشت: همچنین استفاده از ظرفیت کنوانسیون رامسر میتواند در دستیابی به اهداف حفاظتی و بهرهبرداری خردمندانه از تالابها مؤثر باشد که این مهم از طریق عضویت یک سازمان غیردولتی در کنوانسیون و ایفای نقش رابط داخلی پروژه CEPA در بین سازمانهای غیردولتی تالابی کشور تحقق پیدا میکند.
خاکپور تصریح کرد: از سوی دیگر انفعال و پراکندگی سازمانهای غیردولتی فعال در حوزه تالابها که باعث کاهش کارایی و اثرگذاری مؤثر آنان میشد، موجب شد تا با تأسیس یک گروه هماندیشی، زمینههای همافزایی و نظمبخشی به فعالیتهای این سازمانهای غیردولتی را فراهم شود تا این سازمان ها بتوانند به شکل مؤثرتر در مدیریت جامع و خردمندانه تالابها نقش ایفا کنند.
وی افزود: پس از شناسایی ابتدایی تعدادی از سازمانهای غیردولتی فعال در حوزه تالابها، در سال جاری دو نشست هماهنگی کارشناسی در رشت (۱۲ اردیبهشت) و شیراز (۸ آبان) برگزار شد که منجر به تدوین شیوهنامه تأسیس و فعالیت گروه هماندیشی سازمانهای غیردولتی تالابی کشور و تشکیل دبیرخانهای برای این گروه شد.
این فعال محیط زیست یادآور شد: قرار است این گروه هماندیشی در راستای تثبیت جایگاه سازمانهای غیردولتی در مدیریت جامع زیستبومی تالابها، ایجاد یک بانک اطلاعاتی مرجع در حوزه تالاب، همافزایی و همسوسازی سازمانهای غیردولتی فعال در حوزه تالاب، افزایش تعامل با نهادهای دولتی و حکومتی مؤثر و همچنین سازمانها، رویدادها و پیمانهای بینالمللی مرتبط با امور تالابها و در نهایت برای دستیابی به همسویی بین گروههای ذینفع (دولتی، غیردولتی، جوامع بومی و محلی، بخش خصوصی و ...) در حفظ تمامیت اکولوژیکی تالابها تلاش کند.
خاکپور تأکید کرد: شناسایی و جلب مشارکت سازمانهای غیردولتی، فعالان و تشکلهای بومی و محلی فعال در حوزه تالابهای کشور از مهمترین برنامههای کوتاهمدت این گروه است. ارایه کمک و حمایتهای فنی، حقوقی و سیاسی که سبب توانافزایی این تشکلها در حفاظت و استفاده پایدار و احیاء تالابها میشود نیز از برنامههای راهبردی این گروه هماندیشی است.
وی با اشاره به برنامهریزی برای ایجاد زمینه حضور و مشارکت مؤثر سازمانهای غیردولتی در برگزاری مراسم روز جهانی تالاب (۱۳ بهمن) اظهار داشت: تقویت ارتباط و تبادل اطلاعات با گروهها و سازمانهای بینالمللی و ارتباط و مذاکره مؤثر با نمایندگان مجلس، مقامات قضایی و سازمانهای مجری ازجمله برنامههای پیشروی گروه در سال جاری است.