تاریخ انتشار :يکشنبه ۷ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۱۵
کد مطلب : 53658
مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها؛

اجرای عملیات باروری ابرها به تعویق افتاد

مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها گفت: این مرکز دو فروند هواپیما مخصوص باروری ابرها در اختیار دارد که برای پرواز به مجوز سازمان هواپیمایی کشور نیاز دارد و با رایزنی های انجام شده قرار است مجوز نهایی امروز هفتم دی ماه صادر شود.
اجرای عملیات باروری ابرها به تعویق افتاد
به گزارش زیست آنلاین به نقل از ایرنا محمد مهدی جوادیان زاده اظهار کرد: قرار است ۱۲ استان کشور از جمله تهران تحت عملیات باروری ابرها قرار گیرند که شامل سه استان شمالی و استان هایی در فلات مرکزی و استان های آذربایجان غربی و شرقی است.

وی افزود: سال آبی از مهر ماه هر سال آغاز می شود اما زمان باروری ابرها از آبان ماه است در واقع ابرهای سرد که قابلیت باروری دارند از اواخر آبان ماه وارد کشور می شوند از این رو قرار بود عملیات باروری ابرها از ۱۵ تا ۲۰ آبان در کشور آغاز شود و برای برخی مناطق کشور تا نیمه اردیبشهت سال آینده ادامه یابد.

جوادیان زاده ادامه داد: از آنجا که باروری ابرها به وسیله هواپیما انجام می شود، پروازها نیاز به مجوز دارد که تاکنون کارشناسان سازمان هواپیمایی کشور چندین بار از هواپیما بازدید کردند و دو مجوز صادر کرده اند اما مجوز نهایی هنوز صادر نشده و قرار است فردا انجام شود.

وی گفت: مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها آماده اجرای عملیات باروری است و با در نظر گرفتن ورود سامانه باران زا و مساعد در استان ها عملیات انجام می شود.

مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها افزود: اولویت بندی اجرای عملیات باروری ابرها در استان ها بر اساس ورود سیستم مناسب باران زا انجام می شود که بر این اساس مجوز اجرای عملیات باروری در استان های آذربایجان غربی، شرقی و تهران را اخذ کرده ایم و به محض آماده شدن شرایط عملیات آغاز می شود.

وی ادامه داد: از دو فروند هواپیمای مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها یک فروند برای استان های آذربایجان غربی، شرقی و تهران و یک فروند برای فلات مرکزی در نظر گرفته شده است.

جوادیان زاده با تاکید بر اهمیت باروری ابرها گفت: سازمان جهانی هواشناسی معتقد است بحث باروری ابرها باید به صورت یک استراتژی در کنار سایر استراتژی های مدیریت منابع آب در نظر گرفته شود، در واقع عملیات باروری ابرها باید به صورت مداوم انجام شود و اینطور نباشد که در ترسالی فراموش شود و زمانی که درگیر خشکسالی شدیم دوباره عملیات اجرا شود.

جوادیان زاده با بیان اینکه عملیات باروری در کشور کاملا بومی است گفت: پیش بینی، اجرای عملیات و ارزیابی ۳ مولفه مهم در فرایند باروری ابرها است که به صورت کاملا بومی در کشور انجام می شود، یک سری تجهیزات هم خارجی است که در تمام دنیا متدوال است.

به گفته وی ، فرایند باروری ابرها دارای قدمتی ۶۰ ساله در دنیا است و بررسی ها نشان می دهد برخی از نقاط دنیا حدود ۵۰ سال است عملیات باروری را انجام می دهند که روش متدوال این روند استفاده از یددید نقره و ازت مایع است اما بیشتر از یددید نقره استفاده می شود.

جوادیان زاده افزود: یددیده نقره بیشترین راندمان را در باروری ابرها دارد و هم اینکه کمترین اثر زیست محیطی در طبیعت به جای نمی گذارد، در واقع ماده سالمی است، انجمن جهانی تعدیل آب و هوای امریکا تاثیر یددید نقره بر روی محیط زیست را بررسی کرده اما هیچ اثر مخربی گزارش نشده است.

وی گفت: معمولا در هر سورت پروازی ۴۸۰ پیروپاترون با هواپیما حمل می شود. پیروپاترون مخازنی است که گلوله ها و فشنگ های حاوی یددید نقره در آن جای می گیرد. گاهی ممکن است در یک سورت فقط ۲۰ عدد شلیک شود و گاهی تمام ۴۸۰ تا تخلیه شود، گاهی هم اتفاق می افتد که هواپیما بارگیری می کند و دوباره به پرواز در می آید در واقع تمام اینها به قدرت شرایط جوی موجود که در حال بارور شدن است بستگی دارد.

مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات باروری ابرها گفت: قرار است تا سال ۱۴۰۲ سراسر کشور به دو روش استفاده از هواپیما و ژنراتورهای زمینی تحت پوشش علمیات باروری ابرها قرار گیرد.

جوادیان زاده اظهار کرد: استفاد از هواپیما و ژنراتورهای زمینی دو روش معمول بارور کردن ابرها در جهان است که در کشور ما نیز از همین روش های معمول به صورت کاملا بومی استفاده می شود.

به گفته وی وزارت نیرو هم نسبت به اجرای علمیات باروری ابرها نظر مساعدی دارد.

جوادیان زاده با تاکید بر اینکه برای اجرای عملیات بارور کردن ابرها شرایط جوی باید مساعد باشد گفت:

شرایط مناسب یعنی اینکه در مناطقی که بارش بیش از ۲۰۰ میلیمتر باشد برای باروری مناسب است اما متوسط بارندگی در مناطق کویری مانند یزد و کرمان کمتر از ۲۰۰ میلیمتر است از این رو عملیات باروری بر روی ارتفاعات انجام می شود، ارتفاعات استان های کویری شرایط خوبی برای بارور کردن ابرها دارند.

https://zistonline.com/vdcg739n.ak9wn4prra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما