مدیرکل امور اداری سازمان جنگلها، گفت: منابع طبیعی برای مدیریت ۸۳ درصد مساحت کشور ابزارهای لازم مدیریتی را ندارد.
به گزارش زیست آنلاین، نوراله کوچ پیده در جمع اعضای شورای معاونان و مسئولان تراز اول سازمان امور اداری و استخدامی کشور گفت: بیش از یک قرن از قدمت و تاسیس سازمان جنگلها می گذرد و این سازمان فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است، بطوری که در ابتدای شکل گیری در قالب بنگاه جنگل عمل کرده و سپس به سازمان جنگلبانی، وزارت منابع طبیعی و سرانجام به عنوان سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره برداری از منابع طبیعی را بر عهده دارد، اما نکته قابل توجه این است که این سازمان با مسئولیت خطیری که نسبت به حفظ انفال دارد متاسفانه مطابق با نیازها و درخواست ها هیچ گاه ابزارهای لازم مدیریتی را در اختیار نداشته است. کوچ پیده ادامه داد: از نظر ماهیت اجرایی، سازمان جنگل ها کاملاً فنی است به نحوی که بیش از ۷۵ درصد ردیف پستی آن پستهای تخصصی و کمتر از ۲۵ درصد به پستهای پشتیبانی تعلق دارد.
وی گفت: سازمان جنگلها در برنامه سوم توسعه ۱۸ هزار و ۶۱۵ نفر نیروی رسمی، پیمانی و قرارداد طرحی در سراسر کشور داشته است اما تا پایان برنامه چهارم توسعه حدود ۵۰۰۰ نفر که عمدتاً نیروی کارشناس جنگل بودند بازنشسته شدند و این نیروها به ۱۳ هزار و ۲۶۰ نفر کاهش یافته وتا سال ۹۴ این تعداد نیروها به ۱۱ هزار و ۸۵۰ نفر رسیده است.
مدیرکل امور اداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه وضعیت نیروی انسانی در حفاظت از منابع طبیعی را چالشزا خواند و افزود: از مجموع ۱۴ هزار و ۲۸۲ پست سازمانی مصوب، در حال حاضر تعداد ۸۶۹۶ نفر نیروی رسمی و پیمانی در سازمان شاغل هستند که حدود ۴۰ درصد پست های سازمانی بلا تصدی مانده است.
مدیرکل امور اداری سازمان جنگلها خاطر نشان کرد: تا پایان سال آینده تعداد ۱۶۱۷ نفر از نیروهای منابع طبیعی در سراسر کشور بازنشسته می شوند و در صورت عدم تامین نیروی جدید، موجودی نیروی انسانی سازمان جنگلها به ۷۰۷۹ نفر یعنی معادل ۵۰ درصد پستهای سازمانی خواهد رسید.
کوچ پیده، پیامدهای کمبود نیروی انسانی در منابع طبیعی را، افزایش پدیده زمین خواری، کوه خواری، دریا خواری، آتش سوزی جنگل ها و مراتع، افزایش قاچاق چوب، ذغال و سایر محصولات جنگل و مرتع دانست و اظهار کرد: بروز این عوامل سرانجام، پدیده گرد و غبار و افزایش وقوع سیلاب و فرسایش خاک و بیابانزایی را به همراه خواهد داشت.
مدیرکل امور اداری سازمان جنگلها سرانجام در گزارش خود به مسئولان سازمان امور اداری و استخدامی کشور، تأمین نیروی انسانی مورد نیاز و صدور مجوز جذب جدید برای انجام وظایف حاکمیتی، تصویب و ابلاغ تشکیلات یگان حفاظت استان ها، برقراری فوق العاده سختی شرایط کاربرای جنگلبانان، مساعدت و حمایت در جهت توسعه دولت الکترونیکی در سازمان و برقراری فوق العاده ویژه وظایف حاکمیتی را از درخواست های به حق نیروهای منابع طبیعی برشمرد و خواستار اجرایی شدن این نیازها شد.
۵۰۰۰ پست سازمانی در منابع طبیعی خالی مانده است
در این نشست مصطفی کیاکجوری معاون برنامه ریزی و منابع انسانی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور تامین نیروی انسانی در بخش حقوقی و حفاظت را بسیار ضروری خواند و گفت: متاسفانه بیش از ۵۰۰۰ پست سازمانی در منابع طبیعی خالی مانده است.
مهندس کیاکجوری گفت: بیش از ۲۸۰۰ نیروی حفاظتی در حوزه منابع طبیعی کار حفاظت از جنگلها و مراتع را برعهده دارند اما متاسفانه هیچ گونه ارتباط استخدامی با سازمان ندارند و پنج ماه حقوق خود را دریافت نکردهاند.
معاون برنامه ریزی و منابع انسانی سازمان جنگلها، حقوق کارکنان منابع طبیعی و بویژه قرقبانان را نسبت به سایر دستگاههای دولتی بسیار پایین خواند و خواستار اجرایی شدن سختی کار، کارکنان منابع طبیعی شد.
نیرو نباشد، فاتحه جنگل خوانده است!
رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در نشست با معاون سازمان امور استخدامی کشور خاطر نشان کرد: حفاظت ازعرصههای کشور بویژه جنگلها و مراتع از مسایل مهم و ضروری کشورراست و باید به تامین نیروها و اعتبارات توجه اساسی شود.
خداکرم جلالی تصریح کرد: در دنیا، بویژه در اروپا برای هر ۲۰۰۰ هکتار جنگل یک محافظ جنگل وجود دارد اما در کشور ما برای حفاظت از ۱۳ هزار هکتار جنگل یک نفر جنگلبان، آن هم با پایین ترین حقوق و دستمزد.
جلالی منابع طبیعی را یک حقیقت زنده و متعلق به همه نسل های حال و آینده دانست و گفت: برای حفاظت از این منابع خدادادی و تامین نیروی آن باید فکری اساسی و عاجل کرد.
خداکرم جلالی کمبود نیروی انسانی را چالش مهم منابع طبیعی خواند و تصریح کرد: از امسال موضوع توقف بهره برداری از جنگلها نیز اجرایی می شود و برای عملیاتی کردن این طرح نیازمند نیرو و اعتبار هستیم و اگر برای حفاظت یک میلیون هکتار طرح های جنگلداری نیرو و امکانات وجود نداشته باشد، قطعاً فاتحه جنگل ها خوانده است.
رییس سازمان جنگل ها دریافتی کارکنان منابع طبیعی را در مقایسه با سایر نهادها بسیار پایین دانست و یادآور شد: در این شرایط دشوار بسیاری از کارکنان درخواست انتقال به سایر دستگاه ها را دارند چون می دانند وقتی به آنجا بروند حداقل دریافتی شان دو برابر می شود.
جلالی از وضعیت موجود دریافتی ها، مخصوصاً جنگلبانان که حتی در گرفتن حداقل حقوق خود باید ماه ها صبر کنند ابراز تاسف کرد و گفت: در هر استانی که می رویم از میزان حقوق و نحوه دریافت آن گله دارند.
وی گفت: با این حساب این کارمند با این حقوق پایین وظیفه تشخیص مستثنیات اشخاص با منابع طبیعی را نیز برعهده دارد که ادامه این روند قطعاً کار را پیچیده خواهد کرد. به انتظارات سازمان جنگل ها نسبت به سایر دستگاه ها پاسخ داده نشده است دکتر صفدری، معاون سازمان امور اداری و استخدامی کشور در شورای معاونین سازمان جنگل ها گفت: پاسخ گویی به دستگاهها در این شرایط با تنگناهای منابع، سخت ودشوار شده است. صفدری خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم واقعیت را قبول کنیم باید بپذیریم به انتظارات سازمان جنگل ها نسبت به سایر دستگاهها پاسخ داده نشده است. وی گفت: اکنون طرح های عمرانی نیمه تمام زیادی در کشور بر زمین مانده و معطل بودجه و اعتبارات است و صرفاً بدلیل محدودیت های مالی به نتیجه نرسیده است. وی ادامه داد: درموضوع تامین نیرو، تلاش بر این است بر اساس یک برنامه ریزی، نیازهای سازمان ها را با توجه به وظایفی که دارند معلوم و نیروی انسانی را جایگزین کنیم تا مشکلات کمتر شود البته این برنامه ها باید متناسب با نیازها باشد. به گفته صفدری بسیاری از نیروهایی که دستگاه ها جذب کرده اند قادر به انجام ماموریت های محوله نیستند و برای پیشبرد اهداف سازمانی نیازمند آموزش های لازم هستند. این مسئول امور استخدامی کشور همچنین در باره مصوب کردن تشکیلات یگان حفاظت گفت: چنانچه مستحضر هستید برخی دستگاهها مثل جنگل ها و مراتع، محیط زیست، شیلات، سازمان گردشگری و میراث فرهنگی نسبت به ایجاد یگان حفاظت اقدام کردند و به لحاظ تشکیلاتی چند ده هزار پست باید برایشان ایجاد شود و این اقدام سازمان امور استخدامی را با تصمیم اساسی مواجه کرده است. بر اساس گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، علی صفدری از سازمان جنگل ها خواست سند منابع انسانی را تهیه و به سازمان امور استخدامی ارسال کنند تا در زمینه جذب نیرو بازنگری انجام شود.