رییس سازمان محیط زیست گفت: کسانی که از عبارت «سازمان محیط ایست» استفاده میکنند، تفکر قدیمی دارند و اقتصاد سبز را نمیشناسند.
به گزارش زیست آنلاین ، سومین هم اندیشی سیاستگذاران منابع آب " اقتصاد سبز و حکمرانی پایدار " با حضور معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست و همچنین غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد.
غلامحسین شافعی درباره مسئله کشاورزی و آب در اتاق بازرگانی گفت: در اجرای بند الف تبصره ماده ۱ قانون بهبود کسب و کار اتاق بازرگانی ایران وظیفه جدیدی پیدا کرد که باید درباره کشاورزی، آب و منابع غذایی اولویتهایی را برای خود قرار ده. و یک مرکز تحقیقاتی برای آب درست کند. اتاق برای رسیدن به این هدف در خصوص ساختار و اهدافش توانست این مرکز را ایجاد کند و با توجه با چالشهای کشور و رویدادهایی که در سالهای ۸۹ و ۹۰ رخ داد دفتر مذکور فعالیتهای خود را در زمینه آب متوقف کرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ادامه داد: اگر یادتان باشد در سال ۸۹ در مجلس قانونی در حال تصویب بود که همه چاههای غیرمجاز، مجاز شوند ولی درنهایت با همکاری شورای نگهبان این مسئله به خیر گذشت و از یک بحران در کشور جلوگیری شد.
او افزود: یک طرح دیگری هم قرار بود اجرا شود به اسم طرح فدک که اتاق بازرگانی گزارشی از پیامدهای این طرح به سه قوه ارائه کرد و نهایتا خوشبختانه مجری این طرح اعلام کرد که اجرا نمیشود و از یک بحران دیگر جلوگیری شد.
شافعی با اشاره به خشکسالی دریاچه ارومیه گفت: آخرین طرحی که اتاق بیان کرد موضوع بحران دریاچه ارومیه بود که به این موضوع توجهی نشد و حالا شاهد بحران دریاچه ارومیه هستیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: با وزارت کشاورزی در زمینه طرح جامع بهره برداری آب همکاریهایی کردیم که امیدواریم تا پایان سال این طرح هم به نتیجه برسد. کمیسیون جدید به نام آب و اقتصاد سبز در اتاق تشکیل شد و در این ارتباط همکاری قابل تقدیری بین اتاق و سازمان محیط زیست انجام و تصمیم به ایجاد ارتباط میان بخش خصوصی و سازمان محیط زیست گرفته شد.
شافعی گفت: از دیگر ماموریتهای کمیسیون اقتصاد سبز، ترویج اقتصاد سبز در حوزه توسعه ملی کشور است. اقتصاد سبز در راستای مشارکت بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی تعریف و پیگیری میشود. کشور ما ظرفیتهای بسیار خوبی دارد و میتواند موانع موجود را برای رسیدن به اقتصاد سبز بردارد.
او با اشاره به این که فرانسه با تصویب ۵۰ طرح در زمینه تولید انرژیهای تجدیدپذیر تا سال ۲۰۲۰ کل انرژیهای خود را از انرژیهای تجدیدپذیر تامین میکند، اظهار کرد: در ایران هم ما به دنبال این هستیم که محیط زیست را به عنوان یک کار اقتصادی برسانیم که اگر این اتفاق رخ دهد میتوانیم از بلایای جدیدی که در کشور ایجاد شده مثل تالابها، ریزگردها و بحران آب جلوگیری کنیم.
نابودی همهچیز برای حکمرانی بر هیچ
همچنین در این نشست، معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست گفت: این دوران، دوران تحولات عظیم بین المللی و شکل گیری هم پیمانی بزرگ برای توافق است. در سال گذشته ما دو هم پیمانی بزرگ داشتیم، یکی توافق پاریس و دیگری بحث توسعه پایدار و اهداف ۱۷ گانه آن که لازمه اجرای آن رویکردهای اقتصادی و اجتماعی است.
او ادامه داد: وقتی این تحولات در دانشگاه ها و بسیاری از بخشهای دولتی رخ دهد وضعیت امیدوارکنندهای را شاهد خواهیم بود. در همین بحث اقتصاد، دنیا در این ۱۰۰ سال تحولات زیادی داشته است، زمانی جمعیت جوری نبود که اقتصاد روی طبیعت تاثیر بگذارد ولی افزایش جمعیت و تکنولوژی باعث شد تاثیر اقتصاد بیشتر شود.
ابتکار گفت: مسئله برداشت بی رویه از منابع بسیار آسیبزننده است، در دورهای به غلط فکر کردیم هیچ قانونی برای منابع طبیعت نیست و بی رویه از منابع جهان برداشت کردیم. در همین دوره یک سوم منابع جهان برداشت شد، آمار در عرصههایی مثل تنوع زیستی بسیار تکان دهنده است و ۷۰ درصد تنوع زیستی را از بین بردیم. انسان با این تفکر غلط، برای اینکه بتواند بر هیچ حمکرانی کند باید همه چیز را نابود کند.
ابتکار ادامه داد: این دوره، دوره ناپایداریهایی است که به علت فعالیت صنعتی در حال آلوده کردن آب هستیم، این که صنعت اشتغال تولید می کند خوب است اما نه به این قیمت که آب و خاک را آلوده کند. در چنین شرایطی، اقتصاد سبز می خواهد ارتباط آلودگی محیط زیست را از اقتصاد جدا کند و پس از آن رشد سبز داشته باشیم، درواقع اقتصاد سبز، اقتصادی است که می تواند مشاغل زیادی ایجاد کند.
رئیس سازمان محیط زیست عنوان کرد: کسانی به سازمان محیط زیست، لقب «سازمان محیط ایست» میدهند، نمی خواهم بگویم فکرشان قرون وسطایی است اما تفکر قدیمی دارند. امروز محدودیتهای ما به طوری صورت میگیرد که به شکلی جلوی آلودگی را بگیریم.
او ادامه داد: در استان فارس به نقطهای رسیده ایم که میزان سفرههای زیرزمینی آب به خط قرمز رسیده و ۱۲ تالاب از ۱۴ تالاب آن به طور دائمی خشک شده است. درواقع بخشی را توسعه دادیم اما اتفاقی رخ داده که دوباره به همان بخش آسیب وارد کرده است.
رئیس سازمان محیط زیست درباره اقتصاد کشور و تغییر اقلیم هم گفت: ما باید اقتصاد، کشاورزی و صنعت را با واقعیت سازگاری دهیم. مرحله بعدی رسیدن به اقتصاد دوار است، ما خودرویی را تولید میکنیم که عمرش تمام میشود. بعد از آن باید چه کار کنیم؟ اقتصاد قهوهای میگوید باید آن را دور بیاندازیم؛ اما اقتصاد سبز اقتصادی است که می گوید هیچ چیز در چرخه تولید وارد نمیشود مگر اینکه به طور طبیعی وارد طبیعت شود. اگر نتوانیم این کار را انجام دهیم باید با برنامهریزی و نگاه علمی چرخه بازگشت به اقتصاد را پیشبینی کنیم. ما حتی فلزات ارزشمند را دور میریزیم به طوری که با این روند دیگر در آینده ذخایری در کشور باقی نخواهد ماند.
او با اشاره به بیانیه مشترک با اتحادیه اروپا درباره تغییر اقلیم که مولفههای آن انطباق و بهینهسازی است، ادامه داد: کشورهای سبز میخواهند تا سال ۲۰۵۰، ۲۵ درصد از رشد اقتصادی خود را از طریق زباله ایجاد کنند و این اقتصاد دوار است، همان چیزی که میتواند به اقتصاد کشور ما کمک کند.