مدیر سابق مقابله با پدیده گردوغبار سازمان حفاظت محیط زیست گفت: افزایش بلایای طبیعی موجب تشدید بحرانهای زیست محیطی کشور شده است.
به گزارش زیست آنلاین، ضیاءالدین شعاعی، تاکید کرد: افزایش وقوع بلایای طبیعی از سال ۱۳۸۲(۲۰۰۱) موجب تشدید طوفانهای گرد و غبار، کاهش شدید منابع آبی، خشک شدن ۹۰ درصد تالابها و دریاچه ارومیه، کاهش منابع آبی و تهدید امنیت غذایی، افزایش وقوع زمین لغزشها و فرونشت زمین شده است.
وی با بیان اینکه براساس گزارشات، تغییرات آب و هوایی و افزایش گازهای گلخانهای در جو باعث افزایش دمای هوا در سطح زمین میشود که این تغییرات در مناطق مختلف متفاوت خواهد بود، تصریح کرد: نتیجه افزایش درجه حرارت جهانی می تواند منجر به افزایش خطر خشکسالی با سرعت باد بالاتر، تغییر جریانهای مرطوب، تشدید جبهههای گرم و تغییر شدید مدلهای بارش شود.
مدیر سابق مقابله با پدیده گرد وغبار سازمان حفاظت محیط زیست افزود: پیامدهای این تغییر بسیار زیاد است و تغییر الگوهای بارش، کاهش منابع آب اعم از آشامیدنی و کشاورزی، کاهش تولید در بخش کشاورزی و دامی، شیوع بیماریهای جدید تهدید کننده، افزایش شرایط خیلی گرم و خشک و یا خیلی سرد و مرطوب و تهدید امنیت غذایی از پیامدهای این تغییرات است.
شعاعی در ادامه اظهار کرد: یکی از آثار گرم شدن کره زمین تغییر در الگوهای بارش در سطح کره زمین است؛ به طوری که افزایش دما میتواند در جایی موجب گرما و ورود آب بیشتری به جو و افزایش شدت بارشها و در نقطهای دیگر منجر به از دست رفتن منابع آبی و خشکسالی شود همچنین گرمتر شدن سطح دریا میتواند موتور محرکی برای افزایش سرعت باد و طوفانهای گرمسیری شود.
وی افزود: از سال ۱۹۸۰ دمای سطح آب اقیانوسها ۰.۳ درجه سانتیگراد افزایش یافته و طبق مدل توان بادی طوفانها را تا ۱ گره افزایش داده است.
مدیرسابق مقابله با پدیده گرد وغبار سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: اقداماتی در راستای سازگاری با شرایط جدید که در سطح برنامهریزیهای کلان لازم است باید انجام شود و هزینهها نباید به عنوان هزینهای برای رشد اقتصاد محسوب شود.
شعاعی یادآور شد: این برنامهها باید شامل بسیج گسترده برای مقابله با کاهش تاثیرات افزایش دما، افزایش بهرهوری از آب و جبران کاهش منابع آب، گسترش پوشش سبز، افزایش ریسک پذیری جوامع محلی، بهبود استفاده از منابع طبیعی و مراقبتهای ویژه از محیط شهری باشند.
به گزارش ایسنا، وی تاکید کرد: در افق ۲۰۵۰ رشد اقتصادی تنها زمانی استمرار مییابد که دولتها، بازیگران سیاسی و جوامع محلی، اقدامات پیشگیری از بلایای طبیعی با نگرش به تغییرات آب و هوایی را به استراتژیهای رشد ملی متصل و با استفاده از سرمایههای ملی به ویژه سرمایه انسانی، روند مثبت رشد اقتصادی را جایگزین رشد منفی و پیشرفت اقتصاد جوامع در مقیاسهای مختلف کنند.