تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۰۱:۳۰
کد مطلب : 68925
معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه از همه ایرانیان تقاضا می‌کنیم درخت را به عنوان عضوی از خانواده خود بدانند بر ضرورت حفاظت از جنگل‌های شمال ایران به عنوان یکی از ارزشمندترین و قدیمی‌ترین جنگل‌های دنیا تاکید کرد.
جنگل‌های کشور سالانه به ارزش ۹۰ هزار میلیارد تومان اکسیژن تولید می‌کنند
به گزارش زیست آنلاین، عباس علی نوبخت به مناسبت روز درختکاری و آغاز هفته منابع طبیعی با حضور در یک برنامه رادیویی ضمن تبریک روز درختکاری اظهار کرد: ما مسئولان سازمان جنگل‌ها نقش باغبان را برای جنگل‌های ایران داریم.

وی با اشاره به قدمت جنگل‌های شمال کشور گفت: خوشبختانه جنگل‌های شمال ایران که باقیمانده از دوران سوم زمین‌شناسی است و به لحاظ قدمت پیدایش، تنوع ژنتیک و گونه‌ای، پتانسیل تولید چوب و کارکردهای بالای اکولوژیک، یکی از ارزشمندترین و قدیمی‌ترین جنگل‌های دنیا محسوب می‌شود به طوری‌که محققان حوزه جنگل که از کشورهای مختلف برای بازدید از جنگل‌های شمال ایران می‌آیند از استقرار چنین جنگل‌هایی در شمال کشور ما تعجب می‌کنند.

معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: جنگل‌های شمال ایران از لحاظ قدمت به ۶۰ میلیون سال پیش برمی‌گردد و چهار دوره عصر یخبندان که پوشش گیاهی زمین را تحت تاثیر خود قرار داده نتوانسته این جنگل‌ها را از بین ببرد و در حال حاضر در شمال ایران علاوه بر جنگل شاهد یک پارک موزه طبیعی بزرگ هستیم که دو میلیون و چهار هزار هکتار سطح دارد بنابراین اگر اروپائیان بخواهند گذشته جنگل‌های خود را ببینند باید به ایران بیایند.

نوبخت با اشاره به اینکه بیش از ۱۱ هزار نیرو در سازمان جنگل‌ها فعالیت می‌کند، گفت: وظیفه همه ما این است که طبیعت ایران را به بهترین شکل حفظ و حراست کنیم. خواهش من از مردم ایران این است که به این طبیعت که از آن آن‌هاست احترام بگذارند و از ریختن زباله و آتش سوزی در جنگل‌ها خودداری کنند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در ایران پنج ناحیه رویشی وجود دارد،اظهارکرد: رویشگاه هیرکانی  با دو میلیون و چهار هزار هکتار سطح ، یکی از مهمترین ناحیه‌های رویشی در کشور ما است. دوم ناحیه رویشی زاگرس است که شش میلیون هکتار سطح دارد. جنگل‌های زاگرس برای کشور ما فداکاری می‌کنند. این منطقه حدود ۱۴ هزار و ۸۰۰ سال پیش از علفزار به سمت جنگلی شدن پیش رفت و حدود ۵۰۰۰ سال پیش با ۶۰ درصد گونه غالب بلوط به رشد نهایی رسید.

به گفته نوبخت در حال حاضر به دلیل نوسانات اقلیمی شاهد خشکیدگی بلوط در جنگل‌های زاگرس هستیم. افزون بر اینها زاگرس ۴۰ درصد از آب کشور را تامین می‌کند و هفت رودخانه بزرگ از ۹ رودخانه بزرگ کشور در این منطقه قرار دارد و روشن است که درختان این منطقه نقش بسیاری در تولید آب و جلوگیری از فرسایش خاک دارند بنابراین منطقه زاگرس برای کل ایران و به ویژه مردم این منطقه اهمیت بسیاری دارد.

وی افزود: سومین رویشگاه در ایران رویشگاه ایران - تورانی در فلات مرکزی است و جنگل‌های حرا و رویشگاه ارسباران دیگر ناحیه‌های رویشی ایران را تشکیل می‌دهند که کوچکترین سطح جنگلی ما در رویشگاه ارسباران است و حدود ۲۰۰ هزار هکتار سطح دارد.

معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با بیان اینکه در کل دنیا ۱۳ اقلیم وجود دارد، اظهار کرد: ایران پل ارتباطی بین اقلیم‌های مختلف دنیا است و ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا را در خود دارد. افزون بر این تنوع گونه‌ای ایران بسیار بالاست، به طوری‌که بیش از ۸۰۰۰ گونه گیاهی بومی در کشور ما وجود دارد.

نوبخت درخت را به مثابه یک مادر دانست و گفت:‌ من درخت می‌کارم چون درخت مثل مادری مهربان است و تنها موجودی است که در هر شرایطی به فرزندان خود فکر می‌کند بنابراین باید قدر این موجود را بدانیم. درختی که برای ما اکسیژن تولید می‌کند، جلوی فرسایش خاک را می‌گیرد، آلودگی صوتی را کاهش می‌دهد، جاذب گرد و غبار و تشعشعات خورشیدی است، حافظ آب، خاک و حیات وحش محسوب می‌شود و در افزایش محصولات کشاورزی و تعدیل آب و هوا نقش بسیار دارد همچنین درخت در حوزه گردشگری نیز ایفای نقش می‌کند بنابراین از همه ایرانیان تقاضا می‌کنم درخت را به عنوان عضوی از خانواده خود بدانند.

معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، گفت: در پنج ناحیه رویشی کشور ۴۰ میلیون و ۳۵۵ هزار و ۷۴۷ هکتار جنگل داریم. وظیفه ما این است که آنها را حفظ و احیا کنیم. جنگل‌ها به خوب، مخروبه و نیمه مخروبه تقسیم بندی می‌شوند و حتی ممکن است در برخی نقاط پوشش گیاهی جنگل‌ها کم شده باشد که وظیفه سازمان جنگل‌ها احیای این مناطق است.

نوبخت با اشاره به اینکه باید تا سال ۱۴۰۴ سرانه جنگل‌ را از ۱۷ صدم به ۲۵ صدم در هکتار برسانیم، گفت: لازم است توسعه جنگل را مورد توجه قرار دهیم. به‌طور قطع امکان توسعه جنگل با مطالعه و تحقیق وجود دارد. جنگل از لحاظ سن نیز طبقه‌بندی خاصی دارد و برای جنگل‌های دست کاشت ابتدا باید گونه‌های پیشاهنگ را بکاریم و ممکن است نتیجه کار خودمان را سال‌ها بعد ببینیم و حتی ممکن است عمر ما کفاف دیدن این درختان را ندهد اما وقتی گونه‌های پیشاهنگ را در یک مکان بکاریم. به‌تدریج گونه‌های بومی لابه لای آنها رشد می‌کند. این موضوع امری زمان‌بر است اما باید یک نسل آن را شروع کند تا نسل‌های بعدی نتیجه آن را ببیند.

نوبخت در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا امکان کاشت هر گونه‌ای در هر منطقه‌ای در کشور وجود دارد،اظهارکرد: حتی در شمال کشور که رویشگاهی ایده‌آل و مناسب است و می‌توانیم گونه‌های غیربومی را مستقر کنیم هرگز چنین توصیه‌ای را نمی‌کنیم چون طبیعت باید پذیرش هر گونه‌ای را داشته باشد و روشن است که در هر منطقه گونه‌های کاشته شده باید مطابق با اقلیم آن منطقه باشد.

وی تاکید کرد: گونه‌های کاشته شده در دامنه‌های شمال کشور را نمی‌توانیم به دامنه‌های جنوبی انتقال دهیم چون میزان رطوبت خاک و رطوبت هوا در این دو منطقه متفاوت است. ضمن اینکه درختان نیز مثل سایر موجودات نیازهای متفاوتی به سایه، آب و رطوبت دارند و میزان نیازشان به این مولفه‌ها با یکدیگر متفاوت است بنابراین برای عرصه‌هایی که قصد جنگل کاری داریم ابتدا باید مطالعات میدانی انجام می‌دهیم تا بر اساس این مطالعات انتخاب گونه صورت گیرد.

معاون امور جنگل سازمان‌ جنگل‌ها و مراتع کشور با بیان اینکه برای عرصه‌های جنگلی کشور در قالب طرح‌های جنگلداری کار می‌کنیم، گفت: در این ایام خبر خوب در مورد پایان بهره‌برداری از جنگل‌های شمال کشور داریم که خوشبختانه با همدلی همه دستگاه‌های مختلف پایان سال ۹۶ را پایان هر گونه بهره‌برداری چوب از درختان جنگل‌های شمال ایران اعلام می‌کنیم و خوشحالیم که توانستیم تمام طرح‌های جنگلداری که به مفهوم بهره‌برداری چوب از جنگل‌های شمال است، خاتمه بدهیم.

وی با تاکید بر اینکه در سال ۹۷ شاهد قطع درختان زنده و حتی خشک در جنگل‌های شمال کشور نخواهیم بود، در مورد قاچاق چوب اظهارکرد: طبیعی است که با پایان بهره‌برداری از جنگل‌ها هر درختی که قطع شود باید مجوز آن مشخص باشد و روشن شود که درختان قطع شده برای کجا بوده است.

نوبخت تاکید کرد: باید طرح‌های جنگلداری برای حفاظت از درختان از سوی سازمان جنگل‌ها ادامه یابد.

 معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تاکید کرد: تصمیم گیران هر منطقه باید نسبت به حفظ درختان توجه کافی داشته باشند و ساختمان‌ها و پروژه‌های عمرانی را در مناطقی مستقر کنند که باعث قطع درختان نشود.

نوبخت در ادامه با اشاره به اهمیت درختان در تولید اکسیژن اظهار کرد: هر هکتار جنگل سالانه ۲.۵ تن اکسیژن تولید می‌کند که با احتساب جنگل‌های موجود کشور که بیش از ۱۴ میلیون هکتار است ۳۵ هزار و ۸۸۹ میلیارد کیلوگرم اکسیژن در سال تولید می‌شود همچنین اگر قیمت هر کیلوگرم اکسیژن را ۲۵۰۰ تومان حساب کنیم متوجه می‌شویم که جنگل‌های کشور به ارزش ۹۰ هزار میلیارد تومان اکسیژن تولید می‌کنند.

وی ادامه داد: هر هکتار جنگل ۶۸ تن گرد و غبار جذب می‌کند که در سال به بیش از ۹۷۶ میلیون تن می‌رسد.

معاون امور جنگل سازمان جنگلداری در پایان با اشاره به این که فرهنگ حراست از منابع طبیعی در بین مردم ایران پررنگ تر شده است، گفت: خوشبختانه مردم ایران به اهمیت منابع طبیعی پی برده‌اند و دراین مورد آگاهانه‌تر عمل می کنند حتی یک نمونه داشتیم که یک فرزند قاچاق چوب توسط پدرش را گزارش کرد. تمامی این کارها  وظیفه ما را که باغبانان مردم هستیم سنگین‌تر می‌کند و باید دقتمان را برای حفظ منابع طبیعی بیشتر کنیم./ منبع:  ایسنا

https://zistonline.com/vdcjihem.uqeo8zsffu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما