هم اکنون برای هر مترمکعب آب ۹۷۰ هزینه میشود که ۴۳۰ تومان آن را از مصرف کننده دریافت میکنیم.
به گزارش زیست آنلاین، رضا اردکانیان، وزیر نیرو در برنامه تیتر امشب شبکه خبر با اشاره به مسوولیتهای متعدد این وزرتخانه در بخشهای آب، برق، جمع آوری و تصفیه فاضلاب و همچنین انرژیهای تجدیدپذیر در کشور عنوان کرد: دولت در بخش شرب سوبسیت قابل ملاحضهای را پرداخت میکند ولی سوال اینجاست اگر فردی در مصرف آب اسراف کرده و بیش از الگو استفاده میکند آیا برای آن فرد نیز باید از دولت سوبسید دریافت و از جیب اقشار ضعیف این منابع پرداخته شود؟ چرا که هر چه دامنه سوبسیدها را گسترش دهیم فشار به اقشار ضعیف جامعه وارد خواهد شد.
بهرهوری از آب را باید به حد معقول با اقلیم خود برسانیم وزیر نیرو خاطرنشان کرد: باید کم آبی را یک پدیده مستمر بدانیم و سعی کنیم هر چقدر که ممکن است از بد مصرفی در بخشهای مختلف فاصله بگیریم. ما باید بهرهوری از آب را به حد معقول با اقلیم خود برسانیم. وی بخش کشاورزی را اصلی ترین مصرف کننده آب شیرین کشور دانست و افزود: هم اکنون در استانی همچون البرز حدود یک میلیارد مترمکعب از منابع سطحی، زیرزمینی(چاهها و قناتها) و شبکههای مدرن برای بخش کشاورزی مصرف میشود که این رقم در استان اصفهان به پنج میلیارد مترمکعب میرسد. این موضوع در حالی است که در همین استان اصفهان میزان مصرف بخش شرب و صنعت از آب نیم میلیارد مترمکعب است. اردکانیان ادامه داد: حتی در استان خشکی همچون یزد حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف میشود که سهم بخش شرب و صنعت کمتر از ۱۰۰ میلیون مترمکعب است. در این بین حتی در استان کرمان هم بیش از ۶ میلیاردمترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف میشود در حالی که میزان مصرف بخش شرب و صنعت این استان تنها حدود هفت میلیون مترمکعب است. وزیر نیرو اضافه کرد: به هر حال این یک واقعیت در تمام دنیا است که به طور ۷۰ درصد آب شیرین در بخش کشاورزی مصرف میشود که در مناطق خشک و نیمه خشک این میزان مصرف از آبهای شیرین در بخش کشاورزی به حدود ۸۵ تا ۹۵ درصد میرسد. بنابراین طبیعی است لزوم توجه مصرف صحیح آب، بیشتر متوجه اصلیترین بخش مصرف یعنی حوزه کشاورزی باشد پس باید با همکاری نزدیک وزارت جهاد کشاورزی به سمت استقرار الگوهای مناسب کشت در هر منطقه حرکت کنیم. وی خاطرنشان کرد: اما توجه ما به بخش کشاورزی و فاصله گرفتن از بد مصرفی به این معنا نیست که چون میزان مصرف بخش شرب در کل کمتر از هشت درصد کل آب مصرفی است پس ما در این بخش مشکل جدی نداریم. بلکه باید در این زمینه بخش نیز به سمت شیوههای صحیحتر مصرف برویم چرا که برای همین تهران بزرگ آب و منبع جدیدی نداریم که بتوانیم تامین کنیم و باید رشد معقول جمعیت و مصرف را با همین آب موجود پاسخگو باشیم.
آب ۹۷۰ تومانی را ۴۳۰ تومان میفروشیم
اردکانیان تصریح کرد: هم اکنون برای هر مترمکعب آب ۹۷۰ هزینه میشود که ۴۳۰ تومان آن را از مصرف کننده دریافت میکنیم. یعنی عملا دولت در بخش شرب سوبسیت قابل ملاحضهای را پرداخت میکند ولی سوال اینجاست اگر فردی در مصرف آب اسراف کرده و بیش از الگو استفاده میکند آیا برای آن فرد نیز باید از دولت سوبسید دریافت و از جیب اقشار ضعیف این منابع پرداخته شود؟ چرا که هر چه دامنه سوبسیدها را گسترش دهیم فشار به اقشار ضعیف جامعه وارد خواهد شد. وزیر نیرو خاطرنشان کرد: در بخش برق نیز تولید هر کیلووات ساعت ۱۰۰ تومان هزینه در بر دارد که رقمی کمتر از ۷۰ تومان از مصرف کننده دریافت میشود. اگر مشترکی پرمصرف است و بیش از حدمتعارف و متعادل مصرف میکند آیا درست است برای این فرد نیز برق سوبسیدی ارائه شود و افراد دیگری در پرداخت هزینهها مشکل داشته باشند. وی تاکید کرد: بنابراین باید به آرامی وارد گفتوگوی با مردم شویم و به راهحلهای برسیم که این منابع زیست محیطی را باید چگونه مصرف کنیم که در آینده دچار گرفتاریهای بزرگتری نشویم. اگر نتوانیم منابع را برای تامین، تجهیز و ساخت نیروگاههای جدید فراهم کنیم مسلما به عنوان یک جامعه بد مصرف وارد چرخه خاموشیها میشویم و در این صورت هزینههای ناشی از این امر به مراتب بیش از آن است که ما یک روش عادلانهتری را برای تامین منابع مالی در پیش بگیریم. اردکانیان اظهار کرد: با توجه به کاهش جدی بارندگیها در سال آبی جاری و در پی آن کاهش آب در مخازن سدهای که نیروگاه برقابی دارند عملا این وضعیت ما را به شرایطی خواهد رساند که در سال جاری نخواهیم توانست به میزان سال قبل برق آبی تولید کنیم.
افت ۴۸ درصدی بارندگیها نسبت به سال گذشته اردکانیان در بخش پایانی سخنان خود به وضعیت بارندگیهای کشور اشاره کرد و گفت: براساس پیش بینیهای سازمان هواشناسی در طی یکی دو ماه اخیر امیدواریم بودیم در اواخر زمستان سال ۹۶ با نزولاتی که صورت خواهد گرفت کاهش بارندگیها به حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به سال گذشته برسد. وزیر نیرو تاکید کرد: ولی متاسفانه شرایط فعلی از پیش بینیهای صورت گرفته هم کمی سختتر است چرا که از ابتدای سال آبی(ابتدای مهرماه) تا پایان اسفندماه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۸ درصد کاهش بارندگی داشتهایم. وی گفت: با این وجود در حوزه مدیریت بهرهبرداری از سدها پیش بینیهای لازم را برای تابستان امسال داشته باشیم به گونهای که به رغم کاهش ۴۸ درصدی بارشها، حجم آب موجود در مخازن سدها نسبت به سال گذشته تنها ۱۳ درصد افت داشته است.
تابستان امسال شهرهای زیادی تحت تنش آبی قرار خواهند گرفت/ سال آبی سختی پیشرو است اردکانیان با تاکید بر اینکه در تابستان امسال شهرهای زیادی تحت تنش آبی قرار خواهند گرفت، افزود: برنامه ریزی دقیق و جدی صورت گرفته است تا با اتکا به همکاری نزدیک خود مردم بتوانیم شرایط سخت امسال را در بخش تامین آب شرب پشت سر بگذرانیم. وزیر نیرو در پایان گفت: تحقق این امر مستلزم آن است که از همین امروز توجه به شیوه مصرف را آغاز کنیم. تک تک مصرف کنندگان چه در بخش شرب و صنعت و چه در بخش کشاورزی باید به این مسئله توجه کنند که سال سختی پیش رو است و حتی فلات مرکزی کشور که استانهای زیادی را در برمیگیرد خشکترین سال را در نیم قرن اخیر تجربه میکنند./ منبع: انرژی امروز