تاریخ انتشار :پنجشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۰۰
کد مطلب : 73977
با پایان یافتن مراسم روز جهانی دریاها و اقیانوس‌ها در پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی و علوم جوی بیانیه‌ای صادر شد که در آن بر لزوم جایگزین کردن مواد زیست‌تخریب‌پذیر به جای ظروف پلاستیکی در شهرهای ساحلی و شمالی و جنوبی تأکید شد.
ضرورت جایگزینی مواد زیست‌تخریب‌پذیر به جای مواد پلاستیکی
متن این بیانیه به این شرح است:

«روز جهانی اقیانوس‌ها فرصتی برای توجه دادن آحاد جامعه به اهمیت دریاها و اقیانوس‌ها است؛ منابع عظیمی که تأمین‌کننده اکسیژن مورد نیاز برای حیات و موثرترین عامل بر سامانه‌های جوی هستند، دمای سیاره زمین را تنظیم می‌کنند و در یک کلام حیات ما به عنوان نوع بشر به آنها وابسته است.

این پهنه‌های عظیم آبی با داشتن منابع عظیم آبی از یک سو با داشتن منابع عظیم زیستی غذای مورد نیاز بشر را تأمین می‌کنند و از سوی دیگر بستر اصلی حمل و نقل کالا و تجارت بین کشورها را فراهم می‌آورند.

منابع عظیم معدنی موجود در بستر آن‌ها موتور محرک اقتصاد جهانی است و چشم‌انداز زیبا و تنوع زیستی فوق‌العاده موجود در آنها زیبایی‌های چشم موازی را خلق می‌کند که بستر اصلی تفریح، تفرج و گردشگری برای انسان‌ها است. خوشبختانه کشور ما با مجاورت با سه دریای مهم خزر، خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس بزرگ هند بهره‌مند از همه مزایای این نعمت بزرگ است.

«اقیانوس‌ها و دریاهایمان را پاکیزه کنیم» به عنوان شعار روز جهانی دریاها و اقیانوس‌ها برای سال ۲۰۱۸ تعیین شده است و بر این اساس، فعالیت اصلی امسال از سوی سازمات ملل «جلوگیری از آلودگی ناشی از پلاستیک و یافتن راه‌حل‌هایی برای داشتن دریاهای سالم» عنوان شده است.

این نوع آلودگی‌ها اثرات مخربی بر زیست‌بوم‌های دریایی و اقیانوسی ایجاد کرده‌اند؛ به نحوی که سالانه سبب تلفات بسیار زیادی در بین جانداران دریایی می‌شوند و حتی با قرار گرفتن در زنجیره غذایی، سلامت انسان‌ها را نیز تهدید می‌کنند.

در این راستا و با هدف کاهش فشار ناشی از این پدیده مخرب، پیشنهاد می‌شود نهادهای سیاستگذار کشور، دستگاه‌های اجرایی و شهرداری‌های شهرهای ساحلی اقدامات عاجلی را برای مدیریت تولید، مصرف و بازیافت ظروف پلاستیکی و به ویژه ظروف پلاستیکی یک‌بارمصرف به عمل آورند.

از جمله این اقدامات پیشنهادی می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

وضع مالیات مضاعف بر تولید و مصرف پلاستیک‌ها به ویژه پلاستیک‌های یک‌بارمصرف

اعمال محدودیت در فروش ظروف یک بار مصرف پلاستیک در شهرهای ساحلی شمالی و جنوبی کشور

جایگزینی مواد زیست‌تخریب‌پذیر به جای ظروف پلاستیکی در سطح دستگاه‌های دولتی

توسعه زیرساخت‌ها به منظور بازیافت زباله‌های پلاستیکی به ویژه در شهرهای شمالی و جنوبی کشور

تلاش برای توسعه فرهنگ حفاظت از محیط زیست دریایی-اقیانوسی با تأکید ویژه بر اثرات مخرب پلاستیک‌ها بر سلامت دریاها و اقیانوس‌ها

حمایت از پژوهش‌های مربوط به تعیین مقدار، نوع و فراوانی میکروپلاستیک‌ها در محیط دریایی ایرانی

حمایت از پژوهش‌های مربوط به مدل‌سازی حرکت پلاستیک و میکروپلاستیک‌ها در دریاهای ایران به منظور تعیین نقاط با حداکثر آلودگی

با توجه به شرایط جغرافیایی شبه‌جزیره بوشهر و حساسیت زیست‌محیطی این شهر، پیشنهاد می‌شود بوشهر به عنوان الگو در کاهش مصرف و آلودگی پلاستیک در کشور مطرح و در این جهت از سوی دولت حمایت شود.

همه نمایندگان حاضر در این جمع متعهد می‌شوند تمام تلاش خود را به منظور تحقق و اجرایی کردن پیشنهادهای مطرح شده در این بیانیه به عمل آورند و کمیته ملی اقیانوس‌شناسی نیز پیگیری‌های لازم را از طریق نمایندگان ارگان‌های عضو به عمل خواهد آورد.»/ منبع: ایسنا

https://zistonline.com/vdccmoqm.2bq1m8laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما