معاون وزیر نیرو با اشاره به رشد ۷۰ درصدی توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در سال گذشته، گفت: میزان سرمایهگذاری بخش خصوصی در این بخش به ۱۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و ۴۶ هزار نفر در حوزه انرژیهای پاک در حال فعالیت هستند.
به گزارش زیست آنلاین، محمد صادقزاده، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق در برنامه روی خط خبر با بیان این مطلب افزود: با توجه به اینکه اوج مصرف برق کشور مربوط به فصل تابستان است و از طرفی ۷۰ درصد تولید انرژیهای تجدیدپذیر نیز مربوط به همین بازه زمانی است، بنابراین این همخوانی بسیار کمک کننده خواهد بود و اگر روند دو سال اخیر برای توسعه انرژیهای پاک همچنان ادامه داشته باشد امیدواریم که تا انتهای برنامه ششم توسعه بتوانیم به جای پنج درصد، حدود ۱۰ درصد برق کشور را از انرژیهای تجدیدپذیر تامین کنیم.
وی با تاکید بر اینکه هزینه سرمایه گذاری در حوزه تجدیدپذیرها کاهش پیدا کرده است، اظهار کرد: سابق بر این به دلیل اینکه مقیاس استفاده از اینگونه انرژی کم بوده طبیعتا هزینههای مربوط به آن نیز بالا بوده است ولی در طی دو سال اخیر با توسعه انرژیهای پاک کشور شاهد کاهش بیش از دو برابری هزینههای سرمایه گذاری در این حوزه بودهایم. وی با تاکید بر اینکه نیروگاههای تجدیدپذیر نیاز به مصرف سوخت و منابع آبی ندارند، ادامه داد: در شرایط فعلی که با بحران آب روبهرو هستیم برخی از نیروگاههای حرارتی ما به دلیل نبود آب از مدار خارج شدهاند. با توجه به اینکه نیروگاههای تجدیدپذیر نیازی به مصرف آب ندراند طبیعتا در شرایط فعلی خشکسالی کشور توسعه چنین ظرفیتی برای ما بسیار ارزشمند خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: از طرفی خشکسالی باعث شده تا بخشی از کشاورزان ما نیز اشتغال خود را از دست بدهند. این افراد دارای زمینهای مناسبی هستند که به دلیل نبود آب فعالیتی خاصی در آنها صورت نمیگیرد بنابراین در چنین شرایطی کشاورزان ما میتوانند با احداث نیروگاههای خورشیدی در مزارع خود به تولید برق بپردازند و از درآمد پایدارتر و تضمین شده آن از سوی دولت استفاده کنند.
رشد ۷۰ درصدی توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در سال گذشته وی حضور بخش خصوصی در زمینه توسعه تجدیدپذیرها را بسیار گسترده دانست و افزود: در حال حاضر حدود ۴۶ هزار نفر در حوزه انرژیهای پاک در حال فعالیت هستند که اغلب این افراد مربوط به بخش خصوصی هستند و خانواده تجدیدپذیرهای کشور را تشکیل میدهند. وی تصریح کرد: امروزه در این زمینه یک آمیختگی بسیار زیادی بین بخش خصوصی و وزارت نیرو به وجود آمده است و رمز موفقیت رشد ۷۰ درصدی تجدیدپذیرها در سال گذشته حضور پررنگ مردم در این بخش بوده است. وی سیاست وزارت نیرو را احداث ۱۰۰ درصدی نیروگاههای تجدیدپذیر توسط مردم دانست و گفت: در طی دو تا سه سال اخیر به طور متوسط ۱۰۰ میلیارد تومان منابع مالی برای پرداخت صورت حسابهای برق تجدیدپذیر تامین شده است و ما به ازای آن نیز بخش خصوصی در طی دو سال اخیر استقبال بسیار خوبی از این بخش داشته است.
سرمایهگذاری ۱۰ هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی در حوزه تجدیدپذیرهاوی میزان سرمایهگذاری بخش خصوصی در این زمینه را حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برشمرد و افزود: در حال حاضر نیز روزانه بین سه تا چهار پروانه نیروگاه تجدیدپذیر صادر میشود و امیدواریم تا سال آینده میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی در این بخش به ۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کند. وی در بخش دیگری از سخنان خود به میزان سرمایهگذاری و سودآوری تجدیدپذیرها اشاره کرد و گفت: هر نیروگاه پنج کیلووات به ۳۰ میلیون تومان سرمایهگذاری نیاز دارد و ماهیانه حدود ۸۰۰ هزار تومان درآمد ایجاد میکند.
وی دوره بازگشت سرمایه در بخش تجدیدپذیرها را پنج سال عنوان کرد و افزود: در این بخش قراردادهای خرید تضمینی ۲۰ سال منعقد میشود و حدود سه تا چهار سال اول فعالیت این نیروگاهها دارای سودآوری خالص است. وی با اشاره به اینکه هیچگونه محدودیتی برای نصب این نیروگاهها در سازمانها، ساختمانهای اختصاصی، مجتمعهای آپارتمانی و... وجود ندارد، بیان کرد: نیروگاهی به ظرفیت دو تا ۲.۵ کیلووات به حدود ۶ مترمکعب فضا در پشت بام ساختمانها نیاز دارد که البته برای ساختمانهای جدید این امکان وجود دارد که صفحات خورشیدی در نمای ساختمان نصب شود و به تولید برق بپردازند تا با این رویه ضمن کاهش نصب سنگ در هزینه نما نیز صرفهجویی میشود.
راهاندازی ۱۵۰۰ نیروگاه تجدیدپذیر کوچک طی دو سال اخیروی عمر نیروگاههای تجدیدپذیر را ۳۰ تا ۳۵ سال دانست و افزود: این نیروگاهها به تعمیر و نگهداری خاصی نیاز ندارند و خوشبختانه حدود هزار و ۵۰۰ نیروگاه کوچک طی دو سال اخیر در کشور احداث شده است.
وی با اشاره به نصب ۵۰ نیروگاه صنعتی در کشور، عنوان کرد: متقاضیان برای راهاندازی نیروگاههای تجدیدپذیر بزرگ میتوانند با مراجعه به سایت سازمان ساتبا ثبت نام کرده و پروانه احداث دریافت کنند.
وی در پایان گفت: متقاضیان برای نیروگاههای کوچک نیز میتوانند در شهر و شهرستانی با مراجعه به شرکتهای توزیع برق درخواست خود را مطرح کنند که پس از چند روز قرارداد مربوطه آماده و بازدید از محل انجام میشود.
شرکتهای توزیع در این بین به متقاضیان کمک خواهند کرد تا پیمانکار مناسبی را انتخاب کنند و در فاصله دو تا سه روز نیروگاه پشت بام متقاضی نصب میشود./ منبع: اتاق خبر صنعت برق