۱۵ سپتامبر، روز جهانی پاکسازی امسال (۲۰۱۸ میلادی) قرار است به عنوان بزرگترین روز تلاش برای جمع آوری داوطلبانه زبالهها در طول تاریخ به ثبت برسد.
به گزارش زیست آنلاین، طرفداران و فعالان پاکیزگی محیط زیست روز پانزدهم سپتامبر هر سال که به نام "روز جهانی پاکسازی" نامگذاری شده به خیابانها، اماکن عمومی شهرها، فضاهای سبز، سواحل رودخانه و دریا سرازیر میشوند تا با جمعآوری زباله، سهمی هرچند کوچک در پاکیزه سازی زمین داشته باشند.
این روز مردم سراسر جهان را به گردهمایی برای رهانیدن سیارهمان از زباله ها و پاکسازی سواحل، رودخانه ها، جنگلها و خیابانها از زباله ها فرا می خواند. تا کنون حدود ۲۰ میلیون داوطلب در ۱۲۰ کشور جهان برای شرکت در این مراسم ثبت نام کردند و انتظار میرود میلیونها نفر دیگر نیز به این مراسم بپیوندند.
ساده ترین راه برای شرکت در روز جهانی پاکسازی رفتن به خیابان ها، پارک ها، میدان های شهر یا مکان های مورد علاقه تان و جمع آوری زباله ها از آن جاست. البته در ۱۲۰ کشور از جهان امکان شرکت رسمی در این مراسم وجود دارد. با ثبت نام برای شرکت در این مراسم اطلاعات این روز از سراسر جهان جمع آوری شده و تعداد داوطلبان و مقادیر زباله جمع آوری شده اندازهگیری میشود.
روز جهانی پاکسازی نخستین بار ۱۰ سال پیش توسط یک جنبش جمع آوری زباله به نام "Let’s Do It" در استونی آغاز شد. در این جنبش که چهار درصد از جمعیت این کشور در آن مشارکت کردند، تنها در یک روز ۱۰ هزار تن زباله جمع آوری شد. این سازمان غیردولتی از سال ۲۰۱۲ که ۲۵۰ هزار نفر در اسلوونی در جمع آوری ۱۰ هزار تن پسماند غیرقانونی شرکت کردند در بزرگترین روز پاکسازی به ثبت رسیده نقش داشته است.
رهبر این جنبش در اسپانیا ضمن بیان این که روز پاکسازی توسط سازمان ملل متحد حمایت میشود، اعلام کرده که این روز به هیچکس تعلق نداشته و تنها جمع آوری داوطلبانه زباله ها با اتحاد مردم است و ارتباطی میان شهروندان و مقامات، شهرداری ها و سازمان های مربوطه برقرار می کند. همچنین افرادی که در این جنبش شرکت میکنند در آینده بیشتر مراقب اند و زبالههای کمتری تولید میکنند.
سازمان حفاظت از اقیانوسها که ۳۰ سال است رویدادهای جمع آوری داوطلبانه زباله ها را سازماندهی می کند نیز با این کمپین همکاری می کند. با این حال برخی از سازمانها مانند شعبه فرانسوی سازمان "زباله صفر" از این کمپین حمایت نمی کنند چرا که معتقدند این کمپین برای مقابله با زباله ها بسیار کارساز نیست.
این سازمان اعلام کرد اگرچه کمپین "Let’s Do It" آگاهی ها را نسبت به زباله ها افزایش می دهد اما در راه مقابله با زباله ها تاکید باید بر تولید زباله های کمتر باشد، نه پاکسازی و جمعآوری زباله ها.
گزارش های اخیر تلویزیون ملی فرانسه ارتباط میان برخی سازمان هایی که به طور داوطلبانه به کمپین پاکسازی پیوستند را با شرکت هایی که بیشترین میزان تولید زباله را دارند، نشان داده است. این شرکت ها اغلب با هدف سبک کردن بار گناه تولید انبوه زباله به این کمپین میپیوندند.
به گزارش یورونیوز، برگزارکنندگان این کمپین اما با بیان اینکه ۳۶۴ روز از سال برای انتقاد وجود دارد و ۱۵ سپتامبر هر سال زمانی برای پاکسازی زمین است، اعلام کردند: درست است که صنعتی شدنِ جهان مشکلاتی به همراه خود آورده است اما تصمیم این که چه چیزی بخریم و زباله هایمان را کجا بیندازیم به هر فرد بستگی دارد و جهان میتواند با قدرت هر یک از مردم معضل زباله را حل کند.
برنامههای حفاظت محیط زیست در روز زمین پاکنشست هماهنگی اجرای برنامههای روز ملی زمین پاک نیمه نخست فروردین در ادارهکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان برگزار شد، برنامههایی که بیشتر رویکرد فرهنگسازی دارند.
کیومرث کلانتری مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: اطلاع رسانی مستمر درباره حفظ محیط زیست از صدای مرکز اصفهان، اجرای برنامههای پاکسازی در محیط های طبیعی و مناطق حفاظت شده، افتتاح طرحهای زیست محیطی، نصب بنرهای اطلاعرسانی ترغیب کننده حفظ محیط زیست در ورودیها و مناطق مختلف شهر، استقرار خودروهای سازمان بازیافت شهرداری برای دریافت زباله های قابل بازگشت به چرخه مصرف و توزیع کیسههای جمعآموری پسماند بین مردم، از مهترین برنامههای عنوان شده در این نشست بود.
فراخوان همگانی محیط زیست برای پاکسازی طبیعتاز آنجایی که پیامکهای اپراتورهای تلفن همراه خیلی هم سرسامآور نیست و گاهی برای اطلاعرسانی درباره برنامههای فرهنگی مؤثر است، یکی از آنها در روز زمین پاک به دست دوستداران طبیعت رسید.
مدیر روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: در اقدامی فرهنگی به مناسبت روز زمین پاک، فراخوانی همگانی از طریق پیام کوتاه به تعدادی از دوستداران طبیعت ارسال کردیم.
قادریان با بیان اینکه در متن این پیامک آمده گخ برنامه پاکسازی طبیعت پارک ملی کلاه قاضی امروز ۲ اردیبهشت در اصفهان برگزار می شود افزود: حرکت همگانی از ساعت ۱۵:۳۰ دقیقه امروز از خیابان توحید، مقابل هتل مدرس اصفهان با ۲ دستگاه اتوبوس به سمت منطقه حفاظت شده کلاه قاضی آغاز میشود. وی خاطر نشان کرد: در این برنامه با همکاری دوستداران طبیعت، این بوستان ملی تا جایی که ممکن است از آلودگی های زیست محیطی زمین پاک میشود.
افتتاح ۲ طرح عمرانی- خدماتی در روز زمین پاکاز دیگر برنامههای مهم روز ملی زمین پاک در اصفهان، افتتاح و بهرهبرداری از تصفیه خانه و شبکه فاضلاب شهرک صنعتی سروش با ۳۳ میلیارد ریال هزینه بود.
کیومرث کلانتری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان اظهار کرد: شبکه و تصفیه خانه فاضلاب ناحیه صنعتی سروش بادران در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر اصفهان واقع شده که دارای ۲ مدول فاز اجرایی هر کدام به ظرفیت ۶۰۰ متر مکعب در روز است.
وی افزود: با راهاندازی این شبکه و تصفیهخانه علاوه بر حفظ منابع آب و جلوگیری از هدر رفت این منبع حیاتی، از پساب خروجی در آبیاری فضای سبز به وسعت هزارو ۴۰۰ متر مربع استفاده بهینه میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان خاطر نشان کرد: ۶۰ درصد از طرحهای افتتاح شده شرکت شهرکهای صنعتی استان در دهه فجر سال گذشته در زمینه زیست محیطی بوده است.
کلانتری به نقش مکمل صنعت و محیط زیست برای حفظ منابع طبیعی موجود در زمین اشاره و تصریح کرد: حرکت همسوی توسعه صنعتی و حفظ محیط زیست نیازمند همکاری بیشتر فعالان صنعتی در استان اصفهان است.
اراده ملی برای زمین پاکشعار امسال روز زمین پاک، اراده ملی برای زمین پاک اعلام شده است.شعاری که هدف از انتخاب آن هشداری به دوستداران طبیعت برای تلاش بیشتر در جهت حفظ زمین است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان از آلودگی هوا و کمبود آب به عنوان دو معضل مهم در استان اصفهان یاد کرد و افزود: تلاش همگانی مسئولان استان اصفهان به ویژه در سال جدید، حفظ بیش از پیش محیط زیست و دستیابی به روزهایی با زمین و هوایی پاک و به دور از هر نوع آلودگی است.
وی خاطرنشان کرد: اطلاعرسانی همگانی از طریق صداوسیمای مرکز اصفهان، نشریات مکتوب و تولیدات الکترونیک بخشی از مهمترین برنامههای اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با هدف آگاهی هر چه بیشتر به مردم و مسئولان برای مشارکت در حفظ محیط زیست است.
بازیافت، بهترین راهکار کمک به حفظ طبیعتبا وجودیکه در سال های اخیر اطلاع رسانی همگانی در مورد تفکیک زباله برای برگشت مواد بازیافتی به چرخه مصرف بیشتر تلاش شده اما آمارها نشان میدهد در استن اصفهان فقط ۳۰ درصد زبالهها بازیافت میشوند.
معاون ادارهکل حفاظت محیط زیست اصفهان بازیافت زبالهها را از بهترین راهکار حفظ محیط زیست دانست و گفت: ۳ شرکت در استان اصفهان مواد قابل تجزیه دریافتی از زبالها را جمعآوری و بازیافت میکنند.
قاسمی با بیان اینکه مواد بازیافتی به صورت کود شیمیایی برای مصارف کشاورزی و مواد پلاستیکی قابل برگشت به چرخه مصرف می شود افزود: بازیافت از مبدأ بهترین نوع جمع آوری زباله ها برای حفاظت از محیط زیست است.
وی خاطرنشان کرد: شعار امسال به همه ما یادآوری میکند فقط یک زمین داریم که باید با همکاری و مشارکت همگانی در حفظ آن کوشا باشیم.
زمین پاک زیر سایه آسمانی پاک!از پاکی زمین که میگوییم، صحبت از هوای پاک هم به میان میآید، به ویژه در اصفهان که سال گذشته هوای بحرانی و گاهی خطرناک را هم تجربه کرد.
با این حال اصفهانیها پارسال، ۲۷۱ روز از ۳۶۵ روز سال را در هوای پاک و سالم نفس کشیدند.
رئیس اداره امور آزمایشگاههای ادارهکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: در ۱۲ ماه سال ۹۲ و بر اساس نتایج به دست آمده از ایستگاههای سنجش آلودگی هوا، شهر اصفهان پارسال ۲۷۱ روز هوای پاک و سالم و ۶۹ روز هوای ناسالم را تجربه کرد.
بابک صادقیان افزود: بر اساس این گزارش در این مدت، کیفیت هوای کلانشهر اصفهان در ۱۸ روز بسیار ناسالم و در ۷ روز در وضع خطرناکی داشت اما سال گذشته، وضع کیفی هوای این کلانشهر در هیچ روزی به عنوان روز بحرانی به ثبت نرسید.
آسمان و زمین همچون زوجی جدایی ناپذیرند. به ویژه برای ما که فرود هر نعمتی به روی زمین را از سوی آسمان و به دعای آسمانیان میدانیم، ضروری ست نیاز این نعمتهای الهی به احیا و حفظ منابع خدادادی را برطرف کنیم. باشد که خداوند آسمان ها و زمین حافظ محافظان آن باشد.