مشاور وزیر نیرو در دیدار با سفیر اتریش به داشتن منابع وسیع انرژیهای تجدیدپذیر در ایران اشاره کرد و گفت: در این خصوص نه تنها میتوانیم به مرز خودکفائی برسیم، بلکه میتوانیم به عنوان هاب در منطقه نقش آفرینی کنیم.
بهگزارش زیست آنلاین، "فرهاد یزدان دوست" مشاور وزیر نیرو در امور بینالملل طی دیدار با "اشتفان شولتز" سفیر کشور اتریش در ایران با اشاره اینکه جمهوری اسلامی ایران در منطقهای بیثبات و ناآرام قرار دارد، اظهار داشت: با این حال ایران از نعمت امنیت و ثبات برخوردار است؛ اما نیاز است برای از بین بردن و ریشهکن کردن چنین اتفاقاتی، همکاری بین کشورهای خواهان از بین بردن تروریسم هر چه سریع تر شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران خواهان توسعه همکاریها در سطح دوجانبه و چندجانبه با کشور اتریش است، عنوان کرد: با توجه به راهبرد توسعه همکاریهای بینالمللی وزارت نیرو و نگاه مثبت به توسعه روابط با کشورهای اروپایی و همچنین سازمانهای بین المللی، آماده هر گونه همکاری اقتصادی هستیم.
مشاور وزیر نیرو در امور بینالملل به داشتن منابع وسیع انرژیهای تجدیدپذیر در ایران اشاره کرد و گفت: در این خصوص نه تنها میتوانیم به مرز خودکفائی برسیم، بلکه میتوانیم به عنوان هاب در منطقه نقش آفرینی کنیم.
این مقام مسئول در وزارت نیرو اضافه کرد: در خصوص آب و آبفا، امور بینالملل وزارت نیرو به عنوان بازوی پرتوان وزارتخانه در تعاملات بینالملل میتواند به ایجاد یک گفتمان آبی بین دو کشور و تسهیل همکاریهای دولتی و تجاری کمک نماید.
وی با درخواست از سفیر کشور اتریش مبنی بر معرفی طرف اتریشی برای ایجاد ارتباط با وزارت نیرو و اجرایی کردن اسناد منعقده، تصریح کرد: پس از ایجاد ارتباط میتوانیم کمیتهها و زیرکمیتههای تخصصی را شکل دهیم.
یزدان دوست به همکاریهای وزارت نیرو با کمیسیون انرژی اتحادیه اروپا اشاره کرد و بیان داشت: این همکاریها در ابعاد گسترده است و در این راستا در سطح بینالملل با کشورهای اتریش، آلمان، هلند و سوئیس در حوزه آب و انرژی ارتباط تنگاتنگی داریم.
آمادگی اتریش برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در ایرانبهگزارش برق نیوز، «اشتفان شولتز» سفیر کشور اتریش در ایران طی دیدار با مشاور وزیر نیرو و سرپرست مرکز توسعه صادرات و پشتیبانی صنایع آب و برق ضمن محکوم کردن حادثه تروریستی اخیر در شهر اهواز، اظهار داشت: اتفاق چند روز گذشته اهواز که به دست تروریستها رخ داد، بسیار تاسف بار و ناراحت کننده بود که دولت متبوع من نیز این حمله را بهشدت محکوم کرد.
وی ادامه داد: با توجه به نخستین سفر روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران به اتریش در طول دوره ریاست جمهوری، بسیار به توسعه همکاریها متعهد هستیم و درصددیم این همکاریها توسعه یابد.
«اشتفان شولتز» با بیان اینکه نگاه راهبردی اتریش توسعه روابط با طرف ایرانی در بعد دوجانبه و متعاقباً در سطح منطقهای است، اضافه کرد: همکاریهای اتریش با آژانس یونیدو و همچنین اتحادیه اروپا برای تاسیس مرکز سبز انرژی در ایران آغاز یک همکاری چند جانبه خواهد بود.
سفیر کشور اتریش اضافه کرد: با ایجاد چنین مرکزی میتوان همکاریها را به سطح منطقهای توسعه داد و مشکلات انرژی کشورهایی همچون ترکیه، افغانستان و... را بر اساس توسعه پایدار رفع کرد.
«اشتفان شولتز» با بیان اینکه شرکتهای اتریشی علاقمند به همکاری با طرفهای ایرانی هستند، تصریح کرد: در این باره چندین شرکت اتریشی در زمینه آب و آبفا مقرر است به مشهد و تهران سفر کنند و همچنین در نمایشگاه بینالمللی آب و فاضلاب تهران در هفته آتی شرکت کنند.
وی در انتهای مطالب خود گفت: ایران بهرغم شرایط سخت موجود، از خود استقامت خوبی نشان داده است و در پایان اضافه میکنم که اتریش به دنبال ایجاد یک سکوی گفتمان علمی با ایران بوده و خوب است که موسسه یا نهادی به عنوان نقطه تماس ایجاد چنین سکوئی به طرف اتریشی معرفی کنید.
سیر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در ایراندر ابتدای سال ۱۳۹۵ و در راستای سیاستهای مربوط به طرح اقتصاد مقاومتی پیشبینی شد تا پایان سال ۱۳۹۵ حدود ۱۰۰ مگاوات نیروگاه جدید تجدیدپذیر وارد شبکه سراسری برق کشور شود که این امر تماماً با سرمایهگذاری و مشارکت بخش خصوصی محقق شد، همچنین مطابق پیشبینیهای بعمل آمده در سال ۱۳۹۶، مقرر شده است تقریباً به میزان ۶۰۰ مگاوات دیگر به ظرفیت موجود نیروگاههای تجدیدپذیر اضافه شود.
بهگزارش ایسنا، پیش از شروع و آغاز به کار دولت یازدهم، کل ظرفیت نیروگاههای منصوبه در کشور در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر اعم از دولتی و خصوصی، تقریباً ۱۷۵ مگاوات (مشتمل بر ۱۴۰ مگاوات نیروگاه دولتی و ۳۵ مگاوات نیروگاه غیردولتی) بوده است. این میزان ظرفیت نیروگاهی با تغییر رویکرد از سرمایهگذاری از سوی بخش دولتی به سرمایهگذاری توسط بخش غیردولتی و تنها ظرف مدت ۳ سال به میزان تقریباً ۱۲۳ مگاوات افزایش یافت و به رقم تقریبی ۲۹۸ مگاوات (مشتمل بر ۱۶۱ مگاوات نیروگاههای دولتی، ۱۲۶ مگاوات نیروگاه غیردولتی و ۱۱ مگاوات از محل عوارض برق) رسیده است.
این افزایش علاوه بر آنکه از رشد بالای ۵۸ درصدی برخوردار بوده، برای دولت هزینه بسیار کمتری نیز در بر داشته چرا که نزدیک به ۵۰ درصد از این ظرفیت توسط بخش خصوصی به بهرهبرداری رسیده است. از دیگر اقدامات و دستاوردهای مهم صورت گرفته که میتوان از آن بعنوان پشتیبان و عامل اصلی افزایش ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر نام برد، ایجاد تعرفههای متنوع برای قراردادهای خرید تضمینی برق تجدیدپذیر است که همین امر سبب شده تا میزان قراردادهای منعقده از ۵۳۲ مگاوات در اواخر سال ۱۳۹۴ به حدود ۱۵۰۰ مگاوات (یعنی رشدی بالغ بر ۲۸۰ درصد) در انتهای سال ۱۳۹۵ افزایش منصوبه چندین برابر افزایش یابد.
با در نظر گرفتن برنامههای وزارت نیرو جهت تشویق سرمایهگذاران بخش خصوصی (داخلی و خارجی) و بالا بردن انگیزه آنها برای سرمایهگذاری در نیروگاههای تجدیدپذیر و از دیگر سوی ایجاد بستر مناسب در خصوص تنوع بخشی هر چه بیشتر به سبد انرژی در کشور، توسعه ظرفیت برق تولیدی از منابع انرژی تجدیدپذیر از طریق مکانیسم خرید تضمینی برق (PPA) و مشارکت بخش خصوصی محقق خواهد شد و فرصتی برای حضور سرمایهگذاران خصوصی (داخلی و خارجی) برای ورود به این عرصه در داخل کشور فراهم شده که رویکردی اقتصادی و انتفاع مالی برای آنها نیز بههمراه دارد.
در این میان وزارت نیرو برای حمایت از توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، تسهیلاتی را برای بخش خصوصی فراهم کرده که برق تولیدی از نیروگاههای تجدیدپذیر را به قیمت قابلتوجهی در مقایسه با برق تولیدی از نیروگاههای فسیلی و متداول خریداری کنند.
تغییر در نرخ خرید برق تضمینینتیجه این سیاستهای تشویقی جدید، تغییر در نرخ خرید برق تضمینی و جذاب کردن آنها بود که بلافاصله پس از اعلام مصوبه وزیر نیرو و انتشار آن، مورد استقبال شرکتهای داخلی و خارجی مختلفی قرار گرفت و تنها در سالهای ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ بیش از ۱۵۰ هیئت و شرکت خارجی به سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) مراجعه کردند.
در این راستا از یک سوی کشورهای مختلفی علاقمند به همکاری مشترک در قالب تفاهم نامهها با ایران شدند و بالطبع آن شرکتهای متعددی در قالب این همکاریهای مشترک برای سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر در کشورمان حضور یافتند، همچنین پس از گذشت بیش از یک سال و با پشت سر گذاشته شدن تحریمها و فشارهای اقتصادی موجود، شاهد از بین رفتن بخشی از موانع در زمینه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور بودیم که بسترهای قانونی آن نیز از سوی دولت فراهم شده که از شاخصترین این موارد میتوان به خرید تضمینی برق تولید شده از منابع انرژی تجدیدپذیر در مدت زمان ۲۰ سال اشاره کرد.
در طی این مدت زمان وزارت نیرو بهعنوان متولی امر سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) بهعنوان مجری خرید تضمینی برق شاهد مراجعات فراوان شرکتها و نهادهای گوناگون از نقاط مختلف کشور و شرکتهایی از اروپا و آسیا به ویژه در دوران پسابرجام به این سازمان بوده و درخواست اخذ پروانه احداث نیروگاه تجدیدپذیر در ایران را داشتهاند که از این تعداد پروانههای صادر شده، در حدود ۸۷ قرارداد به ظرفیت تقریباً ۱۲۶۳ مگاوات از طریق مکانیسم خرید تضمینی برق در دولت یازدهم منعقد شده که از این میزان، ۱۷ قرارداد به ظرفیت تقریباً ۹۰ مگاوات آن در این دولت به بهرهبرداری رسیده است.
شرکتهای دارای مجوز در حوزههای مختلف انرژیهای تجدیدپذیر در نقاط مختلف کشور مشغول انجام اقدامات اساسی به منظور تأمین منابع مالی از طریق شرکتهای خارجی، استفاده از فاینانس و همچنین منابع صندوق توسعه ملی و یا تأمین تجهیزات و اقدامات عملیاتی در داخل سایتها هستند.
پتانسلهای بالایی برای توسعه تجدیدپذیرها در ایران وجود دارد که لزوم توجه به این بخش را نشان میدهد، گرچه تاکنون نیز اقدامات خوبی در این راستا انجام شده است اما انتظار میرود که برنامه توسعه تجدیدپذیرها در روال تندتری قرار بگیرد.