تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۰۰
کد مطلب : 79151
وزیر نیرو با بیان اینکه از محل ۷.۵ میلیارد متر مکعب آب مصرفی در بخش شرب و بهداشت سالانه چیزی حدود ۴.۳ میلیارد متر مکعب پساب تولید می شود، گفت: این میزان تولید پساب، سرمایه ارزشمندی است که باید مورد استفاده قرار بگیرد.
تولید سالانه ۴.۳ میلیارد متر مکعب پساب در کشور
به گزارش زیست آنلابن، تصفیه‌ خانه فاضلاب شرق اهواز با حضور معاون اول رئیس جمهور، وزیر نیرو و جمعی از مسؤولان کشوری و استانی، به بهره‌برداری رسید.

این تصفیه خانه فاضلاب که از آن به‌عنوان بزرگترین تصفیه‌خانه کشور یاد می‌شود، با ظرفیت تصفیه ۱۱۲هزار مترمکعب در شبانه روز برای پوشش جمعیتی ۵۵۰ هزار نفری ساخته شده است.

کلنگ ساخت تصفیه خانه شرق اهواز با اعتبار ۱۰۰ میلیارد تومان در مساحتی حدود یازده هزار مترمکعب در سال ۱۳۸۸ به زمین زده شد و مدت زمان احداث آن نیز، ۳۰ ماه پیش‌بینی شده بود اما در این سال‌ها به دلیل عدم تامین اعتبار به کندی پیش رفت.

شریعتی استاندار خوزستان و فردوس کریمی مدیرعامل آبفا اهواز نیز در سال‌ ۹۵ و همچنین در سال ۹۶ وعده تکمیل این تصفیه‌خانه در همان سال‌‌ها را دادند که این وعده سرانجام امروز محقق شد.

این پروژه شامل خط انتقال دوقلوی فاضلاب توسط لوله ۱۴۰۰ م.مgrp در مجموع به طول  ۹۰۰۰ متر و سازه های بتنی (توسعه لوله ۱۴۰۰ م.م بتنی از روی پل روگذر )، تحرای پایپ جکینگ به قطر ۱۴۰۰ میلیمتر و خط انتقال ۱۲۰۰ میلیمتر پلی اتیلن شرق اهواز (زیرگذر پل قلعه چنان) و همچنین عملیات تکمیلی ایستگاه پمپاژ است.

مسؤولان آبفا از احیای ۷۰۰۰هکتار زمین کشاورزی بایر در اهواز و اشتغال زایی ۳۵ هزار نفر در زمینه کشاورزی، با بهره‌برداری از این تصفیه‌خانه خبر داده‌اند.

پیش‌بینی می‌شود با بهره‌برداری از این تصفیه‌خانه، برکه ها و دریاچه‌های فاضلاب تصفیه نشده در شرق شهر اهواز جمع‌آوری شود.

اردکانیان در مراسم افتتاح تصفیه‌خانه فاضلاب شرق اهوازرضا اردکانیان در مراسم افتتاح تصفیه‌خانه فاضلاب شرق اهواز که در این شهرستان برگزار شد، اظهار کرد: موضوع طرح‌های جمع‌آوری و تصفیه فاضلاب از شاخص‌های توسعه‌یافتگی مناطق مختلف دنیاست.

وی افزود: اینکه دولتها تا میزانی موفق می‌شوند که منابع انسانی و سرمایه‌ای خود را در چنین طرح‌هایی صرف کنند، یکی از علائم مهم درک مسائل و منافع جامعه است.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه اجرای چنین پروژه‌هایی در سلامت مردم و محیط زیست اثرگذاری بسیار مثبتی دارد، گفت: از محل ۷.۵ میلیارد متر مکعب آب مصرفی در بخش شرب و بهداشت، سالانه چیزی حدود ۴.۳ میلیارد متر مکعب پساب تولید می‌شود.

وی ادامه داد: این میزان تولید پساب، سرمایه ارزشمندی است که باید مورد استفاده قرار گیرد. امروز کمتر لغت فاضلاب را در ادبیات مشاهده می‌کنیم زیرا این مساله نیز یک منبع با رنگ متفاوت است.

بیشتر بخوانید: هر ثانیه ۷۰۰ لیتر فاضلاب بندرعباس به دریا ریخته می شود

وزیر نیرو با بیان اینکه کم‌کم به سمتی می‌رویم که با استفاده از فناوری بتوانیم از پساب در مصارف مختلف استفاده کنیم، گفت: ۴.۳ میلیارد متر مکعب پتانسیل پساب در کشور، جزء مطمئن‌ترین منابع آب به شمار می‌آید.

اردکانیان اظهار کرد: به همین جهت است که ترجیح بسیاری از صنایع در حال حاضر استفاده از پساب تصفیه شده است.

وی ادامه داد: ان‌شاءالله دولت تدبیر و امید و دولت‌های بعدی سهم و نقش خود را در توجه به سرمایه‌گذاری در بحث جمع‌آوری فاضلاب و بازچرخانی پساب تصفیه‌شده ایفا کنند.

وزیر نیرو افزود: این پساب‌ها علاوه بر اینکه یک منبع مطمئن هستند، نقش مهمی در حفظ سلامت جامعه دارند.

اردکانیان عنوان کرد: در استان خوزستان کارهای بسیار خوبی را آغاز کرده‌ایم که یکی از این کارها تصفیه‌خانه فاضلاب شرق اهواز است که امروز با حضور معاون اول رئیس‌جمهور به بهره‌برداری رسید.

وی گفت: این تصفیه‌خانه فاضلاب هشتمین تصفیه‌خانه‌ای است که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون در کشور به بهره‌برداری رسیده است.

وزیر نیرو بیان کرد: جزء برنامه‌های قطعی شرکت مهندسی آب و فاصلاب کشور است تا تعداد طرح‌های مرتبط با آب و فاضلاب را به ۴۰ طرح برساند.

وی ادامه داد: در دولت تدبیر و امید این طرح چهل و هشتمین تصفیه‌خانه فاضلاب است که به بهره‌برداری می‌رسد.

فاضلاب و پساب

وزیر نیرو گفت: شهر اهواز در حال حاضر از شاخص بسیار خوبی نسبت به پوشش سیستم های تصفیه فاضلاب برخوردار است. این شاخص در اهواز در حال حاضر ۸۸ درصد است و از میانگین کشوری بسیار بالاتر است.

اردکانیان با بیان اینکه حدود ۵۲۰ میلیون متر مکعب در سال در استان خوزستان فاضلاب تولید می شود، عنوان کرد: از این میزان تولید فاضلاب در خوزستان ، تنها حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون متر مکعب فاضلاب در سال جمع اوری می شود و هنوز جای کار وسیعی در اهواز و استان خوزستان وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.

این در حالی است که، مدیرکل دفتر نظارت بر بهره برداری فاضلاب شرکت مهندسی آبفای کشور در بهمن ماه سال گذشته (۹۶) اعلام کرده بود: سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب پساب در کشور تولید می شود. در ادامه به ارائه بخشی از صحبت های وی پرداخته شده است.

تولید سالانه بیش از یک میلیارد متر مکعب پساب در کشوربه گزارش ایلنا، " بهمن وکیلی " مدیرکل دفتر نظارت بر بهره برداری فاضلاب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان این مطلب که، تا نیمه اول ۹۶ حدود ۱۸۴ تصفیه خانه فاضلاب شهری در مدار بهره برداری بوده است، گفته بود: این ۱۸۴ تصفیه خانه سالانه حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده تولید می کنند.

وی تصریح کرد: آمارها نشان از آن دارد که تا پایان شهریورماه سال ۹۶ حدود ۴۷.۶ درصد جمعیت شهری کشور تحت پوشش تاسیسات فاضلاب هستند.

وکیلی با اشاره به اینکه تعداد تصفیه خانه ها و جمعیت تحت پوشش تصفیه خانه های فاضلاب کمتر از جمعیت تحت پوشش تاسیسات فاضلاب هستند، ‌اظهار داشت: تاسیسات شامل حالت کلی شبکه و تصفیه خانه می شود، لذا تصفیه خانه ها حدود ۱۸.۵ میلیون نفر از جمعیت کشور را پوشش می دهند یعنی حدود ۳۱ تا ۳۲ درصد جمعیت شهری تحت پوشش تصفیه خانه های فاضلاب هستند.

وی تصریح کرد: حجم پساب تولیدی یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعبی سالانه، متعلق به جمعیت تحت پوشش تصفیه خانه ها است که پس از تصفیه وارد چرخه مصرف می شود.

مدیرکل دفتر نظارت بر بهره برداری فاضلاب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه این تعداد تصفیه خانه و تاسیسات فاضلاب را اگر بخواهیم به شهرهای کشور تعمیم دهیم حدود ۲۹۵ شهر را شامل می شود، افزود: در ۲۹۵ شهر کشور تصفیه خانه وتاسیسات فاضلاب داریم ولی در روستاها این رقم بسیار کمتر است، زیرا احداث سامانه های فاضلاب در روستاها دیرتر آغاز شده و اجرای آن نسبت به شهرها عقب تر است و جمعیت روستایی برخوردار از تاسیسات فاضلاب در مقایسه با جمعیت شهری برخوردار از این سامانه به کمتر از نیم درصد می رسد.

وی با بیان این مطلب که رشد سامانه های فاضلاب در شهر ها بیشتر بوده است،افزود: برخی از شهرهای کشورمان مانند اصفهان و تهران از دهه ۴۰ دارای تصفیه خانه و شبکه های فاضلاب بودند ولی در سال های اخیر رشد برخورداری بسیار سریعتر بوده و تعداد شهرهای بیشتری را تحت پوشش تاسیسات فاضلاب قرار داده است.

تولید سالانه پساب و فاضلاب

 وکیلی با بیان اینکه پساب های تصفیه شده در بخش های کشاورزی،‌ صنعت، آبیاری فضای سبز و تغذیه سفره های آب زیرزمینی و آبخوان ها مصرف می شوند، افزود: در کشور ما بیشترین سهم استفاده از پساب در بخش کشاورزی به میزان ۵۷ درصد پساب تولیدی است و پس از آن تخلیه به آب های پذیرنده سطحی مانند رودخانه ها قرار دارد و مابقی به بخش صنعت، ‌تغذیه آب خوان ها، آبیاری فضای سبز و سفره های زیرزمینی تعلق دارد.

وی افزود: برنامه های یکی دو ساله اخیر وزارت نیرو وشرکت مهندسی آب و فاضلاب کشوربرمبنای بازچرخا نی پساب و استفاده هرچه بهتر از پساب های تصفیه شده است.

مدیرکل دفتر نظارت بر بهره برداری فاضلاب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور اذعان داشت: از کل آبی که در منازل استفاده می کنیم، بطور میانگین ۷۰ درصد آن تبدیل به فاضلاب می شود.

وی با اشاره به اینکه در سال های اخیر بحث بازچرخانی آب با توجه به محدودیت منابع آبی برای ما بسیار مهم است، اظهار داشت: اگر تاسیسات فاضلاب کشور کامل باشد می توانیم ۷۰ درصد آب استفاده شده را مجدد به چرخه مصرف باز گردانیم.

وکیلی ادامه داد: در این خصوص با شهرداری ها مذاکراتی شده و قرار دادهایی نیز منعقد شده تا در مراکز استان ها، پساب حاصل از تصفیه خانه ها به شهرداری ها واگذار شود تا نیاز فضای سبز شهری از این طریق مرتفع شود.

وی با اشاره به این مطلب که سالانه بین ۶ تا ۷ میلیاردمتر مکعب آب تولید می کنیم که در شهرها و روستاها مصرف می شود ( و این بجز استفاده در بخش کشاورزی است) افزود: حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب از این آب تبدیل به پساب می شود که می تواند بازچرخانی شده و به چرخه مصرف برگردد که با افزایش درصد تاسیسات فاضلاب و با در مدار قرارگرفتن تعداد تصفیه خانه های بیشتر و بهره برداری کامل از تاسیسات فاضلاب می توانیم ۷۰ درصد این آب تولیدی را پس از استفاده به صورت پساب به چرخه مصرف بازگردانیم.

مدیرکل دفتر نظارت بر بهره برداری فاضلاب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه شرکت های آب و فاضلاب، ‌طرح های شبکه و تاسیسات فاضلاب را از محل اعتبارات جاری خود و بخشی را از طریق اعتبارات عمرانی و بخشی را هم از طریق اعتبارات دولتی اجرایی می کنند، گفت: این شرکت ها برای نگهداری، بهره برداری و استفاده از پساب اعتبار خاصی ندارند و فقط در سال گذشته رقم محدودی حدود یک میلیارد تومان را برای این طرح در نظر گرفتند که به صورت پایلوت به ۵ یا ۶ استان تعلق گرفت تا طرح هایی را به عنوان بازچرخانی و ایجاد تصفیه خانه های کوچک، به عنوان پایلوت در شهرها به صورت محلی یا منطقه ای اجرا کنند تا از پساب تولیدی در همان منطقه استفاده شود.

وی اظهار امیدواری کرد، با توجه به اینکه این طرح نتیجه خوبی در بر داشته، این ردیف اعتباری برای سال های بعد نیز ادامه داشته باشد و تصفیه خانه ها از حالت متمرکز بزرگ به تصفیه خانه های کوچک محلی تبدیل شود تا هر محله برای خود یک تصفیه خانه داشته باشد و پساب آن نیز در همان منطقه یا محله استفاده شود.

بیشتر بخوانید: به‌کارگیری فاضلاب خانگی برای حفظ محیط‌زیست

 وکیلی در ادامه با بیان اینکه اگر بتوانیم طرح های خود را به این سمت هدایت کنیم، می توانیم استفاده بیشتری از پساب ها ببریم زیرا در وضعیت متمرکز ، پساب ها کیلومترها از شهرها فاصله دارند و شاید بازگشت آن ها مفید و بصرفه نباشد، افزود: بعضا پساب ها ممکن است به مصارفی برسند که ضروری نباشد و به آب های سطحی تخلیه شوند، بنابراین برای استفاده مفید از این تصفیه خانه ها حتی برای مجتمع ها نیز بهتر است، تصفیه خانه های کوچک احداث شود و از پساب حاصله از آنها مانند کشورهای اروپایی در آبیاری فضای سبز و مصارف خدماتی استفاده شود.

وی تصریح کرد: برای بهره وری بیشتر از سامانه های فاضلاب لازم است، تصفیه خانه ها از حالت متمرکز به سمت غیر متمرکز سوق داده شود.

  

 

https://zistonline.com/vdccssqm.2bqop8laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما