محققان از ضرورت تغییری اساسی در رژیم غذایی تا سی سال آینده به منظور حفظ سلامت بشر، محیط زیست و تغذیه جمعیت در حال رشد جهان خبر دادهاند.
به گزارش زیست آنلاین، در گزارشی که در ژورنال علمی لنست منتشر شده، از این رژیم غذایی تحت عنوان"رژیم غذایی انعطاف پذیر" نام برده شده که بیشتر برپایه گیاهخواری است.
این تحقیق دو ساله، نوعی رژیم غذایی شامل محدود کردن مصرف گوشت به میزان معادل یک وعده بیفبرگر در هفته و دو برابر کردن مصرف میوه، سبزیجات و آجیل را توصیه کرده است.
در این رژیم غذایی مصرف گوشت و لبنیات بطور کامل حذف نمیشود. اما این رژیم برپایه تغییرات قابل توجه در آن چیزی است که روزانه میخوریم و توجه به مواد غذایی که بندرت استفاده میکنیم.
این رژیم غذایی با وعده حفظ جان انسانها و تغذیه ۱۰ میلیارد نفر در جهان بدون این که صدمه جدی به سیاره زمین وارد شود، توصیه شده است.
چه تغییراتی باید در مواد غذایی که می خوریم باید ایجاد شود؟اگر هر روز گوشت میخورید، این اولین معضل بزرگ است. در این رژیم غذایی در مورد گوشت قرمز، به چیزی به اندازه یک همبرگر در هفته یا یک استیک در ماه محدود می شوید.
اما شما هنوز میتوانید چند وعده ماهی یا مرغ در هفته داشته باشید. بقیه وعدههای غذایی شما باید از سبزیجات باشد.
توصیه پژوهشگران همچنین استفاده از انواع آجیل ها و حبوباتی مثل عدس یا لوبیا است.
در این رژیم همچنین توجه زیادی به استفاده از میوهجات و سبزیجات شده که باید تقریبا نیمی از هر وعده غذایی را که می خوریم شامل شود.
جزییات این رژیم چه هست؟آن چه که روزانه باید خورده شود عبارت است از آجیل ۵۰ گرم، انواع حبوبات شامل عدس و لوبیا ۷۵ گرم، ماهی ۲۸ گرم، تخم مرغ ۱۳ گرم، گوشت قرمز ۱۴ گرم، مرغ ۲۹ گرم، انواع کربوهیدرات مواد غذایی مثل نان و برنج ۲۳۲ گرم، سبزیجات نشاسته ای ۵۰ گرم، لبنیات ۲۵۰ گرم که معادل یک لیوان شیر است، سبزیجات ۳۰۰ گرم و میوه جات ۲۰۰ گرم.
در این رژیم ۳۱ گرم شکر و حدود ۵۰ گرم روغن هایی مثل روغن زیتون نیز در نظر گرفته شده است.
به گفته پروفسور والتر ویلت یکی از پژوهشگران این تحقیق از دانشگاه هاروارد، طعم و مزه چنین رژیم غذایی بد نیست.
به گفته آقای ویلت تنوع زیادی در این رژیم غذایی وجود دارد و می توان این مواد غذایی را به هزاران روش مختلف با هم ترکیب کرد.
چند نمونه از غذاهایی که با قواعد رژیم پیشنهادی پژوهشگران سازگار هستند
آیا چنین طرحی واقعبینانه است؟این طرح (رژیم غذایی پیشنهادی) نیازمند ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی در هر نقطه از جهان است.
در اروپا و آمریکای شمالی باید به شکل قابل ملاحظهای از مصرف گوشت قرمز کاسته شود. در شرق آسیا باید میزان ماهی از رژیم غذایی کم شود و در آفریقا نیز میزان سبزیجات نشاسته ای کاهش یابد.
لین گوردن، مدیر مرکز تحقیقاتی استکهلم در دانشگاه سوئد معتقد است که "بشر هرگز تلاش نکرده که تا این حد و با این سرعت در سیستم مواد غذایی اش تغییر ایجاد کند. این طرح چه یک تخیل باشد و چه واقعی باید گفت که تخیل الزاما چیز بدی نیست. حال زمان آن است که رویای یک دنیای خوب را داشته باشیم."
به گفته پژوهشگران افزایش مالیات گوشت قرمز احتمالا یکی از چندین راهی است که باعث تشویق در ضرورت تغییر در رژیم غذایی مردم می شود.
افزایش جمعیت جهان از جمله مواردی است که بر ضرورت تغییر در رژیم غذایی تاکید دارد. جمعیت جهان در سال ۲۰۱۱ به هفت میلیارد نفر رسید و حال این میزان به هفت میلیارد و هفت میلیون نفر رسیده. انتظار میرود که تا حدود سال ۲۰۵۰ این جمعیت به ۱۰ میلیارد نفر برسد.
محققان معتقدند که رژیم غذایی پیشنهادی آنها سالانه مانع از مرگ حدود ۱۱ میلیون نفر میشود که این میزان با کاهش بیماریهای مرتبط به رژیم غذایی ناسالم مثل حملات قلبی یا سکتههای مغزی و بعضی سرطانها به میزان زیادی کم میشود.