تبریز در سال ۲۰۱۸ عنوان پاکترین شهر ایران را توسط سازمان ملل به خود اختصاص داده است. این موضوع در مجله الکترونیکی این سازمان چاپ شده که در آن تبریز را علاوه بر مدرنترین و توسعهیافتهترین شهر ایران، پاکترین شهر این کشور نیز نام بردهاند.
به گزارش زیست آنلاین، از یونان باستان با طرح بحث هایی چون مدینۀ فاضلۀ افلاطونی گرفته تا جوامع امروزی با پرداختن به موضوعاتی مانند شهر خوب، کلیه اندیشمندان، سیاستمداران و فعالان مدنی آمال و آرزوهایی در رابطه با شهرها داشتهاند. اما چنین آرمان هایی رنگ واقعیت به خود ندیده و آن چه در شهرها در دنیای امروز اتفاق می افتد فاصله زیادی با ایدهآلها دارد. از این رو نمی توان دل به رویا بست و باید دید که واقعیت شهری چیست و شهر واقعی چه محدودیت ها و امکاناتی را برای انسان ها عرضه می کند.
سالهاست که شهرها را با ویژگیهای آزار دهنده ای می شناسیم که اگر یکسری ویژگی های مشخص را نداشته باشند، در شهر بودن آن تردید می کنیم و می پنداریم به روستا یا منطقه ای به دور از هیاهوهای شهری رفته ایم.
داشتن «شهر پاک» بر خلاف ظاهر رؤیایی این عبارت چندان هم دشوار نیست زیرا شهرهایی در جهان وجود دارند که با این لقب شناخته می شوند و با وجود صنعتی بودن، می توان آنها را «شهر پاک» قلمداد کرد؛ زیرا آب آشامیدنی سالم و گوارا و هوای پاک دارند، در جمع آوری و دفع پساب ها و زباله ها موفق بوده اند و مهمتر از همه اینها، از پس معضل ترافیک هم بر آمده اند.
انتخاب شهر پاک با در نظر گرفتن معیارهایی از قبیل دسترسی به آب آشامیدنی و سلامت آن، امحای زباله ها، شبکه جمع آوری و دفع فاضلاب، آلودگی هوا و ترافیک صورت می گیرد.
ملبورن، بریسبان، آدلاید در استرالیا و تورنتو، ونکوور در کانادا از جمله شهرهای چند میلیون نفری هستند که در زمره شهرهای پاک قرار دارند.
علاوه بر این، بر اساس مطالعه انجام شده توسط Eco Experts ، شهر زوریخ در کشور سوئیس پاکترین شهر جهان شناخته شده است.
پاک ترین شهر ایران کدام استتبریزیها همیشه حساسیت خاصی نسبت به مهمان داشتهاند. حساسیتی که همیشه باعث شده برای اینکه به بهترین شکل ممکن جلوی مهمانانشان ظاهر شوند، هرگونه زحمتی را تحمل کردهاند تا ذهنیت مهمان نسبت به میزبان و خانهاش، در عالیترین درجه قرار بگیرد.
شاید همین حساسیت هم باعث شده که تبریزیها در برابر مهمانانی که از دیگر شهرها میآیند، بهطور یکدل و منسجمی گوشه گوشه شهرشان را از نازیباییها و هرآنچه که میتواند چشم مهمانان را بیازارد، پاک کنند و ذهنیتی پاک و بیآلایش از خود و شهرشان در ذهن و چشم مهمانان به یادگار بگذارند.
به همین دلیل است که تبریز در سال ۲۰۱۸ عنوان پاکترین شهر ایران را توسط سازمان ملل به خود اختصاص داده است. این موضوع در مجله الکترونیکی این سازمان چاپ شده که در آن تبریز را علاوه بر مدرنترین و توسعهیافتهترین شهر ایران، پاکترین شهر این کشور نیز نام بردهاند.
بر اساس این گزارش برای رسیدن شهرها به این جایگاه مهم در وهله نخست باید تعدد دستگاهی و بی مسئولیتی مدیریت شهری کمرنگ شده و سازمانی واحد در برابر کلیت شهر و مساله مهمی مانند هوای پاک و حفظ فضاهای تاریخی شهر قبول مسئولیت کند. در غیر اینصورت در مواجه با نابسامانی ها و آلودگی های شهری هر دستگاهی از خود سلب مسوولیت می کند و توپ مسوولیت را به زمین سازمانی دیگر می اندازد.
در شهرها درخت بکارید وجود ۲۰ درصد پوشش گیاهی از نوع درخت در کلان شهرها می تواند سالانه ۵۰۰ میلیون دلار به اقتصاد شهر از طریق پاکسازی هوا و ایجاد اعتدال دما کمک کند. با افزایش این میزان به ۴۰ درصد، منافع اقتصادی دو برابر خواهد شد. نتایج تحقیقات نشان می دهد که افزایش فضای سبز و به ویژه درختکاری در کلان شهرها می تواند نتایج بسیار مثبتی در سلامت شهروندان داشته و همچنین منافع اقتصادی زیادی را نیز به دنبال دارد.
در این مطالعات، شرایط خاص ۱۰ ابر کلان شهر بزرگ دنیا مورد مطالعه قرار گرفت که حداقل جمعیت آن ها ۱۰ میلیون نفر بود. این شهرها از قاره های مختلف انتخاب شده بود. پژوهشگران با این بررسی ها دریافتند که شهرهای نیویورک در ایالات متحده امریکا ، لندن در انگلستان و نیو مکزیکو حدود ۱۰ درصد جمعیت جهانی کلان شهرها را به خود اختصاص داده اند.
بر اساس این مطالعات مشخص شد شهرهایی که به طور متوسط دارای ۲۰ درصد پوشش گیاهی تشکیل شده از درختان هستند، به طور سالانه حدود ۵۰۰ میلیون دلار سود اقتصادی دارند که شامل بهبود بهداشت و سلامت و کاهش مصرف انرژی می شود.
پژوهشگران در ادامه با بهره گیری از مدل سازی های کامپیوتری، شرایط این شهرها را در حالی بررسی کردند که به میزان فضای سبز درختکاری شده آن ها حدود ۲۰ درصد افزوده شود و دریافتند که این عمل موجب می شود سود و بازدهی اقتصادی ناشی از فضای سبز، دو برابر شود.
پرفسور تئودور اندرنی (Theodore Endreny) سرپرست تیم تحقیقاتی فوق درباره این یافته ها اعلام کرد: «با کاشت درختان در محیط های شهری، شهروندان و ساکنان شهر از منافع مستقیم آن بهره مند می شوند. این موضوع سبب پاک شدن و بهبود کیفیت هوای شهر شده و همچنین درختان به عنوان یک عامل تعدیل کننده دما از گرم شدن محیط در تابستان ها جلوگیری کرده و می توان از مزایای دیگر درختان و تولید محصولات مختلف آن ها نیز بهره برد. این ظرفیت بالقوه در تمامی کلان شهرها وجود دارد و با افزایش کاشت درختان در این شهرها، می توان آن ها را به مکانی بهتر برای زندگی تبدیل کرد.»
به گزارش سیناپرس، تئودور اندرنی استاد دانشکده مهندسی منابع محیط زیست در دانشگاه نیویورک است و تاکید فراوانی بر واکنش و اصرار شهروندان بر افزایش محیط زیست شهری داشته و به طراحان شهرها توصیه می کند همواره فضای سبز را در نقشه های خود مد نظر قرار دهند. در همین راستا وی به همراه گروه دیگری از فعالان محیط زیست، یک ابزار انلاین اینترنتی به نام i-Tree طراحی کرده است که به شهروندان اطلاعاتی درباره چگونگی کاشت درختان در شهرها را ارائه می کند. با کمک این اطلاعات شما می توانید مناطقی که در محیط های شهری به فضای سبز بیشتری نیاز دارند شناسایی کرده و همچنین نسبت به نوع درختان مورد نیز و نحوه کاشتن آن ها نیز مشاوره دریافت کنید.
شرح کامل این پژوهش و نتایج به دست آمده از آن در مجله تخصصی مدلسازی بوم شناسانه (Ecological Modeling journal) در تاریخ ۱۸ ژانویه منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.