ساکنان منطقه کِمِرو در سیبری منطقهای که با معدن زغال سنگ خود شناخته میشود این روزها گله می کنند که آلودگی صنایع رو به افزایش است.
به گزارش زیست آنلاین، آلودگی زیاد صنایع آلاینده در این منطقه، این روزها چهره برف زمستانی در کمرو را به شکل برفی خاکستری و سیاه تغییر داده است. مردم محلی غنیسازی زغال سنگ در کارخانه را دلیل آلودگی هوا و سیاه شدن برف میدانند. برف سیاه ناشی از گرد و غبار زغال سنگ در شهرهایی چون پروکوپیس قابل مشاهده است.
در مناطق معدنی زغال سنگ آلودگی های بسیاری از جمله هوا، خاک، صوت و آب وجود دارد. مشکل عمده آلودگی آب در این مناطق پساب های اسیدی، ذرات جامد معلق و نمک های محلول می باشد و با توجه به بستر پذیرنده، قابلیت حل فلزات سنگین نیز وجود دارد که ضرورت بررسی پساب خروجی معادن زغال سنگ و نمونه برداری در فواصل زمانی و از شکاف های مختلف را ایجاب می نماید . در بررسی یک معدن زغال سنگ واقع در استان سمنان که از روش پنوماتیکی برای استخراج استفاده می کند اما به دلیل برخورد به سفره آب در سینه کار، آب به خارج معدن جهت خشک کردن جبهه کار پمپاژ می شود، فاضلابهای حاصل منجر به شکایات مردم روستای پایین دست منطقه بدلیل کاهش میزان محصولات و ... بواسطه آب آلوده شده است . با توجه به کوهستانی بودن منطقه و بارش زیاد در منطقه باید مواردی در آنالیز انجام شده لحاظ گردد تا از عدم آلودگی پساب های خروجی جهت تخلیه به آب های سطحی و زیرزمینی اطمینان لازم حاصل شود.
کارخانهها توافق کردهاند هزینه جابهجایی مردم را بدهندسرگئی سیویلو، استاندار کِمِرو در این باره گفت: «ما یک وضعیت دشوار محیط زیستی را از دورههای پیش به ارث برده ایم. معادن زغال سنگ به شهرها منتقل شده اند. البته شماری از کارخانههای زغال سنگ توافق کرده اند هزینه جابهجایی شهروندان ساکن این منطقه به جای دیگر را پرداخت کنند.»
این منطقه یکی از ثروتمندترین مناطق جهان در بخش زغال سنگ است و یکی از بزرگترین مجموعههای صنعتی در روسیه محسوب می شود. بخش عمدهای از آن در دوره شوروی و با کمترین توجه به مباحث محیط زیستی توسعه یافته است.
بعد از دورهای افت کوتاه مدت در سال ۱۹۹۰ دوباره استخراج زغال سنگ در این منطقه رونق گرفت و حالا میزان تولید آن بیش از هر زمان دیگری است. یکی دیگر از دلایل تداوم تولید زغال سنگ به این خاطر است که با سوخت فسیلی کربن ارزان میتوان با کمترین قیمت خانهها را گرم نگه داشت.
در یکی از ویدئوهای منتشر شده در فضای مجازی زنی در حال رانندگی در شهر "کیسلفسک" در منطقه "کوزبس" است و پشتههایی از برفهای سیاهرنگ تمام خیابانها، حیاط ساختمانهای مسکونی و زمینهای بازی کودکان را فرا گرفته است.
گردههای زغال سنگ که برف را در منطقه "کوزبس" سیاهرنگ کردهاند از معادن روباز متعددی نشأت میگیرند که به گفته فعالان زیست محیطی عواقبی فاجعهبار برای سلامت جمعیت ۲.۶ میلیون نفری منطقه داشته و امید به زندگی را که میانگین آن برای مردان در روسیه ۶۶ سال و برای زنان ۷۷ سال برآورد شده است، سه تا چهار سال برای ساکنان این منطقه کاهش داده است.
میزان سرطان، فلج مغزی کودکان و سل نیز در منطقه "کوزبس" به نسبت میزان ملی در روسیه بالاتر است.
یک فعال محیط زیست در این مورد میگوید: یافتن برف سفید در این منطقه سختتر از برف سیاه است. گرد زغال سنگ در تمام سال در هوای منطقه وجود دارد اما تنها زمانی که برف میبارد قابل مشاهده میشود.
به گفته کارشناسان گرد زغال سنگ حاوی انواع فلزات سنگین خطرناک از جمله جیوه و آرسنیک است.
همچنین به هنگام بارگیری زغال سنگ در قطارهای روباز برای صادرات، وزش باد و بارش باران گرده زغال سنگ را به هوای سطح شهر و آب رودخانه منتقل کرده و مشکلات زیست محیطی را تشدید میکند.
منتقدان بر این باورند که مقامات روسیه با ایجاد معادن روباز خطرناک در نزدیکی مناطق مسکونیِ شهرها و روستاها بر نقض تخلفات و مقررات ایمنی معمول چشمپوشی میکنند.
تعداد اعتراضات در این منطقه نسبت به مشکلات زیست محیطی که تاکنون ناشنیده گرفته شدهاند در حال افزایش بوده است.
بنابر گزارش گاردین، معاون فرماندار منطقه "کوزبس" فعالیت کارخانههایی با سوخت زغال سنگ، آلودگیهای مربوط به حمل و نقل و برخی دیگر از کسب و کارهای نامشخص را علت بارش برف سیاه اعلام کرده است.