روزانه حدود ۵۸ هزار تن زباله در کشور تولید میشود که میتوان از این ظرفیت برای تولید انرژی استفاده کرد و آنطور که معاون وزیر نیرو در امور انرژیهای تجدیدپذیر اعلام کرده برای این مهم با شهرداری مذاکراتی صورت گرفته است.
به گزارش زیست آنلاین، انرژی برق از طریق نیروگاههای مختلفی از جمله نیروگاههای حرارتی، آبی، دریایی، خورشیدی، هستهای و زیست توده تولید میشود. البته هماکنون در جهان بیشتر سوختهایی که برای تولید انرژی مورد استفاده قرار میگیرد، سوختهای فسیلی است و سوختهای فسیلی لایههای متمرکزی هستند که در کل دنیا وجود دارد، اما منابع بیوماس (زیست توده) بهصورت پراکنده است و هماکنون کارکرد اقتصادی از این منبع، منحصر به استفاده از پسماند حاصل از فرآوری تیرهای چوبی، پسماندهای غذایی و ... میشود.
از سوی دیگر بیوماس انعطافپذیرترین منبع انرژی غیرنفتی است که میتواند مستقیماً در تبدیل سوخت گازی به مایع برای تولید انرژی الکتریکی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین زیستتوده به عنوان بزرگترین منبع انرژی تجدیدپذیر در جهان است که در سال ۱۹۹۸ به میزان ۱۴ درصد برق جهان و ۱۸ درصد کل انرژی اولیه کشورهای دنیا را تأمین میکرد و هماکنون نیز مهمترین منبع انرژی در کشورهای در حال توسعه است و ۳۵ درصد کشورهای در حال توسعه از این منبع استفاده میکنند.
در خصوص مفهوم بیوماس باید گفت که این عبارت یک مفهوم کلی بوده و یکی از منابع بیوماس، ضایعات شهری است، از اینرو در حال حاضر در ایران منابعی برای بیوماس وجود دارد که برای تولید انرژی مناسب است و این منابع طیف وسیعی از مواد هستند، از جمله چوب سوختی جمعآوری شده از مزارع و درختستانهای طبیعی و برخی محصولات کشاورزی، ضایعات کشاورزی، مایعات غذایی و ضایعات حاصل از فرآوری تیرهای چوبی، فضولات دامی، ضایعات جامد شهری و فاضلابها که در تولید بیوماس استفاده میشوند.
در منابع بیوماس علاوهبر زباله، از فاضلاب هم میتوان به عنوان منبع اولیه تولید انرژی استفاده کرد. همین زبالهها و ضایعات شهری که تولید میشود گاهی دفع آنها از چرخه طبیعت، معضلی برای جوامع بشری بوده است.
همچنین ضایعات جامد شهری که زبالهها هستند و از آنها بهعنوان طلای کثیف یاد میشود، زبالههای جامدی هستند که از عملیات تجاری، اداری، خانگی و برخی صنایع بهدست میآید که حجم قابل توجهی از آن در زمین دفع میشود که با مدیریت صحیح این زبالهها میتوان بخش زیادی از آن را در تولید سوخت و کود استفاده کرد و مقداری را بازیافت و مجدداً مورد مصرف قرار داد و یا حتی میتوان گاز متان حاصل از محل دفن زبالههای جامد شهری را برای تولید انرژی الکتریکی استفاده کرد که البته در کشور ما به خاطر زیاد بودن رطوبت زبالهها که فسادپذیری را در ضایعات افزایش میدهد و این امر ارزش حرارتی حاصل را کمتر میکند.
محمد ساتکین - معاون وزیر نیرو در امور انرژیهای تجدیدپذیر - در خصوص آخرین وضعیت تولید نیروگاههای زیست توده گفت: برای تشویق نیروگاههای زیست توده نسبت به سایر تجدیدپذیرها دوبرابر تعرفه درنظر گرفته ایم و امیدواریم بتوانیم مشکل زبالههای شمال کشور را حل کنیم.
وی با بیان اینکه مجموعهها با شهرداریها برای زمین و زباله قرارداد منعقد میکنند وبرق تولیدی آنها نیز توسط وزارت نیرو خریداری میشود، اظهار کرد: برای توسعه نیروگاههای زیست توده اقدامات متعددی صورت گرفته است.
به گزارش ایسنا، معاون وزیر نیرو در امور انرژیهای تجدیدپذیر با تاکید بر اینکه برای بهره مندی بیشتر از طلای کثیف در کشور برنامههایی را درنظر داریم، گفت: در این راستا با شهرداری نیز مذاکراتی صورت گرفته است.