تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۲۶
کد مطلب : 84669

کاهش قابل ملاحظه‌ ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی در اثر خشکسالی

برق مصرفی برای استخراج رمز ارزها ۲ هزار مگاوات برآورد شده است
وزیر نیرو گفت: خشکسالی قابل ملاحظه‌ای که در سال آبی مهرماه ۱۳۹۹تا آخر شهریور۱۴۰۰ایجاد شد، منجر به کاهش قابل ملاحظه‌ ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی شده است.
کاهش قابل ملاحظه‌ ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی در اثر خشکسالی
به گزارش زیست آنلاین، رضا اردکانیان در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: امسال با وجود پیش‌بینی‌هایی که انجام شده بود با چند وضعیت غیرمتعارف نسبت به سال گذشته روبه‌رو شدیم که یکی گرمای زودرس بود؛ به این معنا که به‌طور متوسط فروردین ماه حدود پنج درجه و اردیبهشت‌ماه نیز چند درجه افزایش دما در سطح کشور اتفاق افتاد که این به معنای استفاده زودتر از دستگاه‌های سرمایشی بود که خود بار قابل ملاحظه‌ای را نیاز دارد.

وی ادامه‌داد: از طرفی خشکسالی قابل ملاحظه‌ای که در سال آبی مهرماه ۱۳۹۹تا آخر شهریور۱۴۰۰ایجاد شد و منجر به کاهش قابل ملاحظه‌ ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی شد.

وزیر نیرو گفت: ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های برق‌آبی هنگامی که همه سدها پر آب باشند ۱۲ هزار مگاوات است که با احتساب مسایل بازدهی، حدود ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت علمی از این نیروگاه‌ها می‌توان انتظار داشت.

وی اضافه‌کرد: همچنین نزدیک به ۷۳ هزار مگاوات نیروگاه نصب شده حرارتی وجود دارد که با احتساب نیروگاه‌های برق‌آبی در مجموع ۸۵ هزار مگاوات می‌شود که از آن ۷۳ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده حرارتی، ظرفیت عملی‌مان با توجه به مساله عمر نیروگاه‌ها و فرسودگی آن‌ها و با توجه به وضعیت دما و ارتفاع محل استقرار نیروگاه نسبت به سطح دریا، یک کاهش توان خروجی داریم.

اردکانیان خاطرنشان کرد: بر این اساس در بهترین حالت حداکثر توان خروجی ما از آن ۷۳ هزار مگاوات، حدود ۵۰ هزار مگاوات است که با ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه‌های برق‌آبی ها به ۶۰ هزار مگاوات می‌رسد؛ البته این ظرفیت وقتی به حداکثر می‌رسد که همه سدها پر بوده و همه واحدهای حرارتی نیز در مدار باشند.

وی افزود: بخشی از شرایطی که امسال پیش آمد قابل پیش‌بینی و برای آن برنامه‌ریزی شده بود، بخشی دیگر ناشی از گرمای زودرس و خشکسالی بود که کاهش در توان نیروگاه‌های برق‌آبی را به دنبال داشت و بخشی دیگر، بحث رمزارزها بود.

وزیر نیرو توضیح‌داد: درخصوص رمزارزها، آن حدی که ما به‌همراه وزارت صنعت به عنوان ماینرهای مجاز داشتیم حدود ۳۲۱ مگاوات بود اما برآوردهای انجام شده داخلی و خارجی نشان می‌دهد، ۱۰ درصد از انرژی مصرفی برای تولید رمزارزها برای ایران است.

وی گفت: برآوردهای همکاران ما مصرف حدود دو هزار مگاوات انرژی برق را نشان می‌دهد که توسط ماینرها مصرف می‌شود، اما فقط ۳۲۰ مورد آنها مجاز بود که اینها خاموش شدند.

اردکانیان افزود: مجموعه این‌ها شرایطی پیش آورد که ما در ۳۱ اردیبهشت‌ماه با اوج بار مواجه شدیم، در حالی که پارسال این اوج بار در اواخر خرداد و در سال ۹۸ در تیرماه اتفاق افتاده بود.

وی اظهار داشت: اعدادی که هر روز گزارش می‌شود حاکی است اوج باری که در فصل بهار با آن روبه‌رو می‌شویم در سال‌های قبل در تابستان رخ می‌داده است، البته بخشی قابل پیش‌بینی بوده و برای آن برنامه‌ریزی شده بود.

انعقاد بیش از ۳۰۰ هزار توافق‌نامه با بخش کشاورزی و صنعت

وزیر نیرو با اشاره به تلاش برای جابه‌جایی بار بخش صنعت و کشاورزی خاطرنشان‌کرد: انعقاد بیش از ۳۰۰ هزار توافق نامه با این بخش‌ها از پارسال در دستور کار قرار گرفت که براساس آن صاحبان صنایع و دارندگان چاه‌های کشاورزی درصورت جابه‌جایی زمان بار به ساعت‌های غیر اوج مصرف، می‌توانند از برق رایگان یا با تخفیف بیشتر بهره‌مند شوند.

وی گفت: این امر بخشی از کمبود تولید برق را جبران کرد و از طرف دیگر بر همکاری مشترکان خانگی و تجاری تاکید شد تا این بخش با کاهش مصرف و نیز استفاده از دمای آسایش (تنظیم درجه کولرگازی بر روی ۲۵ درجه) کمک بزرگی به تامین پایدار برق کند.

اردکانیان ادامه‌داد: همه تلاش ها به‌کار گرفته شده تا دیگر شاهد اعمال خاموشی نبوده و به‌توان برق مورد نیاز را تامین کرد.

وی از کاهش صادرات برق به عنوان راهکار دیگر تامین برق مورد نیاز کشور خبر داد و گفت: در برخی مواقع و براساس قراردادهای موجود این موضوع یعنی صادرات برق به صفر نیز نزدیک شد.

اردکانیان افزود: علاوه بر آن واردات برق به مقداری که مقدور بود افزایش یافت و در مذاکراتی که با مقام‌های جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و ارمنستان به نتیجه رسیده تلاش می‌شود تا برق مورد نیاز تامین شود.
ثبات شبکه برق ایران در ۱۷ سال گذشته

وی درباره فروپاشی شبکه برق گفت: شرکت مدیریت شبکه برق ایران یا همان دیسپاجینگ زیرمجموعه توانیر، مسوولیت اصلی پایداری شبکه برق را بر عهده دارد.

وزیر نیرو اظهار داشت: اگر شرکت مدیریت شبکه برق شرایط را به گونه‌ای برآورد کند که احتمال فروپاشی شبکه برق کشور وجود داشته باشد، بی‌درنگ نسبت به اعمال خاموشی موضعی اقدام خواهد کرد و این ارتباطی با خاموشی کامل ندارد.

وی به پدیده بلاک اوت یا همان فروپاشی شبکه برق اشاره کرد و افزود: در شبکه‌های برق کشورهای جهان به‌طور متوسط هر ۱۰ تا ۱۲ سال یک‌بار این امر اتفاق می افتد و در سال‌های اخیر ترکیه، پاکستان، آمریکا و ارمنستان آن را تجربه کرده‌اند .

اردکانیان ادامه‌داد: شبکه برق ایران اکنون هفدهمین سالی است و امیدواریم خاموشی خارج از برنامه اتفاق نیفتد.

وی گفت: اکنون گرچه برنامه خاموشی احتمالی داده می‌شود، به این معنی است که اگر محاسبات ما برای همکاری صنعت و معدن و بخش‌های دیگر جواب نداد و ناچار به خاموشی شدیم، مردم بدانند این خاموشی احتمالی در این بازه اتفاق می‌افتد.
تاخیر در برنامه تعمیرات نیروگاهی

این عضو کابینه دولت، یکی دیگر از علل خاموشی‌ها را تاخیر در برنامه تعمیرات نیروگاه‌ها اعلام کرد و گفت: هر سال از آخر شهریور برنامه تعمیرات ۷۰ هزار مگاوات نیروگاه بخار شروع می‌شود.

وی افزود: این‌ها به مرور برای تعمیرات می‌روند و به‌تدریج نیز از تعمیرات خارج می‌شوند و مطابق برنامه تعمیرات نیروگاه‌ها، نخستین واحدها در مهرماه برای تعمیر می‌روند و آخرین واحدها اواخر خرداد برمی‌گردند.

وزیر نیرو ادامه‌داد: این برنامه تعمیراتی به گونه‌ای تنظیم می‌شود که با مشکل خاموشی روبه‌رو نشویم، البته اتفاقی که زمستان پارسال رخ داد و مقداری برنامه رفتن به تعمیرات را در برخی از واحدها عقب انداخت به دلیل کمبود گاز بود.

وی یادآور شد: پارسال به دلیل افزایش مصرف گاز خانگی و سرمای شدید، نیروگاه ها با کمبود دریافت گاز از شرکت ملی گاز روبه‌رو شدند؛ در این زمینه تدبیر شد تا نیروگاه‌های بخاری که می‌توانند از سوخت مایع استفاده کنند به تعمیرات نروند و با سوخت مایع برق تولید کنند تا خاموشی نداشته باشیم.

اردکانیان اضافه‌کرد: این موضوع تا حدودی رفتن برخی از واحدها به تعمیرات را از برنامه عقب انداخت، البته همان واحدها به همت تکنسین‌ها و مهندسان که در دمای ۷۰ درجه ایستادند و کار کردند، حتی دو هفته زودتر از برنامه خود به مدار برگشتند.

وی خاطرنشان‌کرد اکنون تقریبا عمده واحدها به مدار تولید برگشته‌اند و نیروگاه بوشهر هم که مقداری تاخیر داشت، در مدار قرار دارد.

آغاز عملیات اجرایی نیروگاه سیریک

وزیر نیرو در ادامه به تشریح وضعیت نیروگاه سیریک هرمزگان با استفاده از وام دولتی فدراسیون روسیه پرداخت و گفت: پنج سال پیش با اعطای یک وام دولتی پنج میلیارد یورویی فدراسیون روسیه و با تصویب مجلس شورای اسلامی، مقدمات استفاده از آن فراهم شد.

وی افزود: در این زمینه چندین پروژه تعریف شد، اما به دلایل مختلفی مانند بروکراسی پیچیده حاکم بر فرایند نهایی کردن این وام‌ها در وزارت اقتصاد، برخی تغییرات مدیریتی و همچنین تغییر پیمانکار، اجرای آنها به تاخیر افتاد و با توافق با مقام‌های وزارت انرژی روسیه، پیمانکار جدید دوباره طی تشریفاتی انتخاب و کار شروع شد.

اردکانیان ادامه‌داد: در این زمینه آخرین جلسه هفته پیش با حضور وزیر انرژی روسیه و مسوول شرکت پاور ماشینز این کشور در سن‌پترزبروگ برگزار شد و فردا در پروژه یک‌هزار و ۴۰۰ مگاواتی سیریک هرمزگان کاراجرایی آن آغاز می شود؛ یعنی ضمانت‌نامه بانکی صادر شده، اعتبار اسنادی انجام و پیمانکار مهیا است و شرکای ایرانی آماده کار هستند.

وی درباره اهمیت این پروژه گفت: پایداری شبکه برق جنوب و جنوب شرق کشور به این یک‌هزار و ۴۰۰ مگاوات برق تولیدی نیروگاه سیریک است، همچنین از آنجایی که نیروگاه بخار بوده و نزدیک دریا و دور از مناطق مسکونی است، مطابق استانداردهای موجود می‌تواند حتی از سوخت مازوت استفاده کند.

وزیر نیرو اضافه‌کرد: این مهم سالیانه تا حدود ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب در مصرف گاز صرفه‌جویی به دنبال خواهد داشت.

وی ادامه‌داد: فردا این پروژه شروع می‌شود که اجرایی شدن آن نزدیک به چهار سال به طول خواهد انجامید و یکی از ریل‌گذاری‌های مناسب برای کار و فعالیت دولت سیزدهم است.

بهره‌برداری از پنجاه و ششمین سد مخزنی دولت تدبیر و امید

این مقام مسوول گفت: فردا پنجاه و ششمین سد مخزنی دولت تدبیر و امید در مدار بهره برداری قرار خواهد گرفت که سد کنجانچم در استان ایلام است.

وزیر نیرو ادامه داد: همچنین شبکه بزرگ آبیاری و زهکشی فردا در این استان افتتاح می‌شود که اجرای کانال‌های اصلی آن به عهده وزارت نیرو است و در مجموع ۶ هزار و ۸۰۰ هکتار اراضی را مشروب خواهد کرد، طرحی که جزو طرح معروف گرمسیری است.

اردکانیان گفت: همچنین واحد گاز نیروگاه جزیره هنگام به ظرفیت۳۰۷ مگاوات فردا به بهره‌برداری می‌رسد.

وی خاطرنشان‌کرد: جمع ارزش پروژه‌های فردا چهار هزار میلیارد تومان است، البته به‌جز نیروگاه سیریک که خود معادل ۳۸ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری برای آن انجام شده است.

وزیر نیرو در خاتمه بیان‌داشت: در دولت‌های یازدهم و دوازدهم اندکی بیش از ۲۰ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های کشور اضافه شد که بخشی از آن شامل نیروگاه‌هایی است که از قبل شروع شده و تمام شده، بخشی در همین دولت کارش تمام شده و بخشی دیگر نیز کارش در این دولت شروع شده که در دولت بعد به مدار خواهد آمد./ایرنا

https://zistonline.com/vdccoeq4.2bq0e8laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما