یک کارشناس آبخیزداری معتقد است: آبخیزداری نیازمند توجه بیشتر مقامات کشوری از جمله وزارت جهاد کشاورزی، استانداران و سایر مسئولان است زیرا متاسفانه در هرجایی که این عملیات انجام میشود اثر بخشی آن را قبول ندارند.
دادههای آماری نشان میدهد که اگرچه تغییر اقلیم و عوامل آن در کاهش سطح منابع آبی در قم موثر بودهاست و اطلاعات هواشناسی و محیطی نیز این عامل را اثبات میکند ولی نمی توان نقش عوامل انسانی را نیز در این زمینه نادیده گرفت، علاوه برآن بدلیل قرارگیری استان قم در انتهای حوضه آبریز، همواره با کمبود منابع آبی روبرو بوده ایم.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها گفت: کشور سیل خیز ما دچار بحران کم آبی است و میتوان از فرصت سیلاب در طرحهای آبخیزداری استفاده کرد،
حجم آب ورودی به مخازن سدهای حوضه کارون بزرگ، کرخه و مارون از ابتدای سال آبی ۹۸-۹۷ تاکنون ۱۵ میلیارد و ۲۵۸ میلیون متر مکعب بوده که نسبت به سال آبی گذشته ۴۴۵ درصد افزایش داشته است.
مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه وسعت کانونهای بحرانی فرسایش بادی در کشور ۹ میلیون هکتار است که بیش از ۳۰ درصد از این سطح، کانون بحرانی درجه یک با شدت زیاد است، گفت: تنها در سه درصد از مساحت کانونهای بحرانی فرسایش بادی کشور و ۴.۵ درصد از مساحت ماسه زارها عملیات مالچپاشی صورت گرفته است.
در حال حاضر کل سیستم جهانی تحتفشار است و باید از ایجاد تعادل دوباره در این سیستم اطمینان حاصل کنیم. این ایجاد تعادل، امکانپذیر است و ما در ابتدا باید میزان نابرابری فعلی جهانی را در نظر بگیریم. چهار دلیل وجود دارد که چرا سیستم فعلی کنترل خارجشده است.
وحید جعفریان، گفت: میخواهیم با سیاستهای کلان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری هماهنگ باشیم لذا این سند بر جایگاه آموزش، ترویج و مشارکتهای مردمی تاکید دارد.
رییس پژوهشگاه فضایی ایران از اجرای پایلوت سامانه تشخیص سطح زیر کشت ۵ محصول پرمصرف در کشور خبر داد و گفت: این سامانه با استفاده از فناوریهای سنجش از دور علاوه بر برآورد میزان سطح زیر کشت، پارامترهای رشد گیاهی را پایش میکند.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها با بیان اینکه ۲۸ درصد مساحت کشور دچار سیلابهای طولانی و شدید است، گفت: یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون مترمکعب سیلاب در بارشهای اخیر توسط فعالیتهای آبخیز و آبخوانداری جمعآوری و ذخیرهسازی شده است.
مدیرکل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل، مراتع و آبخیزداری کشور اعتبارات اختصاص داده شده به آبخیزداری و آبخوانداری در کشور از محل صندوق توسعه ملی را ۷۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: این اعتبارات حدود ۳۴۱ شهرستان در کشور را پوشش میدهد و در ۶۴۹ حوزه آبخیز در حال انجام اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری هستیم.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی با تاکید بر اینکه طوفانهای ریزگرد در دریاچههای در حال خشک شدن آرال و ارومیه متفاوت است، گفت: بر خلاف دریاچه آرال که طوفانهای ریزگرد نمکی آن وسعت زیادی را تحت تاثیر قرار میدهد، طوفانهای نمکی دریاچه ارومیه به دلیل محصور بودن در میان کوهها کم است.
رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: ۱۰۰ میلیون هکتار از اراضی کشور در معرض فرسایش قرار دارند که چرای بیرویه دام یکی از عوامل آن است.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها،مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه در بارشهای اخیر حجمی بیشاز ۹۰۰ میلیون مترمکعب سیلاب توسط طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری مهار شد، گفت: استانهای کهگیلویه و بویراحمد و ایلام بیشترین میزان بارش نسبت به میانگین بلندمدت را دریافت کردند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان با اشاره به اینکه "شوراب"، طرح پایلوت لرستان در اجرای طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز است، گفت: در این حوزه فرسایش ۲۵ تنی خاک در هر هکتار وجود دارد.
وضعیت بارشها در بازه زمانی ۵۰ روزه سال آبی جاری (۹۸-۹۷) از کاهش عطش ذخایر آبی حکایت دارد. مطابق آمارهای جدید، ارتفاع کل ریزشهای جوی از اول مهر تا ۲۰ آبانماه بالغبر ۳۶ میلیمتر ثبت شده است که نسبت به میانگین دورههای مشابه بلندمدت بیش از ۷۱ درصد و نسبت به سال آبی گذشته (که سالی خشک و کم بارش بود) بیش از ۲۰۷ درصد افزایش را نشان میدهد. با توجه به ...
بخش عمده ای از بارش های سالانه در کشور به واسطه تبخیر از دسترس خارج می شود که می توان با توسعه طرح های جامع آبخیزداری، از هدر رفت این حجم عظیم از آب جلوگیری کرد اما اعتبارات اختصاص یافته به سازمان متولی آبخیزداری کشور نشان از مغفول ماندن این بخش در نگاه برنامه ریزان و سیاستگذاران دارد.
دبیر ستاد صندوق توسعه ملی سازمان جنگلها از اختصاص ۲۱ میلیارد تومان به پروژههای آبخیزداری استان سمنان خبر داد و گفت: این طرحها در کنترل سیلاب و فرسایش خاک مؤثر است.
طی سالهای ۹۰ تا ۹۶، ۱۱۳۹ مورد سیل در کشور اتفاق افتاده است، آبخیزداری و آبخوانداری راهکاری است که علاوه بر پیشگیری از سیل و کاهش خسارات در اقلیم خشک و نیمهخشک ایران میتواند به رفع معضلات کمآبی کمک کند.
آمار و ارقام نشان میدهد که سالیانه چند ۱۰ هکتار از جنگلها بویژه در شمال کشور از بین رفته که تنها دلیل آن به دخالت بشر در طبیعت برمیگردد این در حالی است که این موهبتهای خدادادی نقش فراوانی در کاهش مخاطرات طبیعی و انسانی مانند سیل و تبعات ناشی از آن دارد.