ورودی آب به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی ۹۸-۹۷ تا ۲۳ بهمنماه در مجموع ۲۳.۷۹ میلیارد متر مکعب بوده که بیانگر رشد ۲۷۰ درصدی نسبت به سال آبی گذشته است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، وجود سدها را در بحث مهندسی رودخانه بسیار تاثیرگذار دانست و گفت: یکی از پارامترهایی که در مقوله مهندسی رودخانه اهمیت بالایی دارد، مباحث مرتبط با سدهای کشور است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران -گفت: در حال حاضر ۱۲۰ سد نیمه تمام در حال ساخت در ایران وجود دارد که از این تعداد، ۴۳ سد هدف شرب را بهدنبال دارد و باید حداکثر تا پایان برنامه ششم، به مدار بهرهبرداری وارد شود اما باید اعلام کرد که اجرای این طرحها به بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد.
هدف سدسازی ها در شمال عملا انتقال آب به سمت سمنان است، و این انتقال آب با توجه به تجربههای مشابه در اصفهان و یزد، بارگذاری های بیشتری را ایجاد خواهد کرد و عملا سمنان را نیز مانند اصفهان و یزد از منظر ملاحظات پدافندغیرعامل آسیبپذیرتر و شکننده تر خواهد کرد.
خبر صدور مجوز احداث سدلاسک سبب نگرانی دوستداران، فعالان محیط زیست استان گیلان شده و آنها معتقدند ساخت این سد سبب نابودی تالاب، تنوعهای زیستی و جنگلهای هیرکانی می شود.
در حال حاضر حدود ۵۲ درصد از مخازن سدهای کشور خالی است و از میان ۱۷۸ سد بزرگ موجود در ۶ حوضه آبریز اصلی کشور ۸۸ سد مهم از جمله سدهای زایندهرود، شهید رجایی، ملاصدرا، دوستی، درودزن، استقلال و چاهنیمههای سیستان و بلوچستان کمتر از ۴۰ درصد آب ذخیره شده دارند.
یافتههای جدید دانشمندان نشان میدهد افزایش ذوب یخهای یخچالها و صفحات یخی، استخراج زیاد آبهای زیرزمینی، و سدسازیهای بیش از حد در طی قرن اخیر باعث تشدید بالا آمدن سطح آب دریاها میشود.
در ایران، متخصصان مسائل کشاورزی و منابع طبیعی، اکولوژی و طرفداران محیط زیست بسیار دیر به چارهاندیشی برآمدند تا شاید بتوانند روند شتابان و پرقدرت سدسازی را آرامش بخشند یا متوقف کنند.
نخستین توربین نیروگاه آبی راغون (در ۱۱۰ کیلومتری شمال شرق دوشنبه در تاجیکستان) آغاز به کار کرد. دولت تاجیکستان به این مناسبت جمعه ۱۶ نوامبر را روز «شادکامی ملی» نامیده است.
رودخانه سبزكوه يكي از سرچشمههاي رودخانه كارون محسوب ميشود که در قلب استان چهارمحال و بختياري است، اما نكته قابل توجه اينجاست كه مسئولاني كه نسبت به انتقال آب به ديگر استانها معترض هستند، به انتقال آب در درون این استان چراغ سبز نشان ميدهند.
مدیر کل سازمان حفاظت محیطزیست استان مازندران گفت: باید مجموعه امور آب به این درک برسند که جنگل برای تامین آب است. معتقدم برای آموزش و باور مدیران درباره این موضوع که جنگلها اهمیت دارند، کمکاری شده است و متاسفانه برای آب به موقع فکر نشده و وقتی با بحران مواجه میشویم میخواهند با هر زوری که شده جنگلها را تخریب کنند و سدسازی کنند.
* پدارم آستانی، فعال محیطزیستسد گلورد، در فاصله حدود چهل و پنج کیلومتری شهرستان نکا که مکانیابی آن در اواخر دهه چهل شکلگرفت، پس از فراز و نشیبها در ساخت آن هماکنون آماده آبگیری هست؛ ولی رودخانه نکارود دیگر آن رودخانه دهه چهل نیست.