زیست آنلاین: کرم قوزهپنبه، متعلق به یک پروانه (Pectinophora gossypiella) زیبا و دوستداشتنی است که در اطراف دریاچه ارومیه می گردد. از زمانی که دریاچه ارومیه کم آب شده و شیرهی جانِ شورباتلاقی های اطرافش نظیر تالابهای درگه سنگی، کانی برازان و سولدوز را مکیده است، این کرم هم داخل یقه گیاهِ شورباتلاقی جا خوش کرده است.
وقتی صحبت از مدیریت منابع آب میشود، مقصود یک مفهوم وسیع و گسترده است که مشتمل بر سه عنصر اساسی استوار یعنی حفظ منابع آبی، صدور اجازه بهرهبرداری و نظارت بر بهرهبرداری از منابع آبی در حوضههای آبریز کشور است.
تهران با توجه به وجود سامانههای رصدی در تقاطعهای آن، شاید در برابر سیلهای ناگهانی ایمن باشد، اما با توجه به پیشرویهایی که در طبیعت و حریم رودخانه صورت گرفته، در مناطق دربند و واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد در برابر سیلاب ناشی از زمینلغزه (واریزهای) آسیبپذیر است و چنانچه توده واریزهای در این مناطق حرکت کند، تهران مقاومت خاصی نشان نخواهد داد....
دکتر عطااله کاویان، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: با توجه به وجود خشکسالی و بروز سیلابها و روانابها در کشور، ضرورت آبخیزداری و آبخوانداری به عنوان بهترین و علمیترین روش مدیریت پایدار منابع آب بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.
وزیر نیرو:سیلاب ۲۱۰۰ میلیارد تومان به تاسیسات آب و برق خسارت زد. / وزیر مسکن، راه و شهرسازی: ۱۴ هزار کیلومتر از راه های کشور دچار آسیب شد. / وزیر کشور: سیل حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان خسارت وارد کرد. / وزیر جهاد کشاورزی: سیل ۱۳ هزار میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی وارد کرد.
وزیر ارتباطات در دیدار با مدیر بخش فضایی سازمان ملل از توافق برای برگزاری دو کارگاه در ایران و از تصمیم برای استفاده از امکانات فضایی برای مشکلاتی مانند مدیریت سیلابها و خشکسالیها و یا حفاظت از جنگلها خبر داده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: دو راه حل "مقابله" و "سازگاری" برای تغییر اقلیم در جهان وجود دارد، در رویکرد مقابله میتوان از انتشار گازهای گلخانهای، آتش زدن جنگلها، از بین بردن پوشش گیاهی و سایر مواردی که منتج به تغییر اقلیم میشود جلوگیری کرد و برای این کار سخت، نیاز به فرهنگ سازی و تصمیم سازی کلان و بلندمدت در تغییر ...
اپيدمی شدن بيماری های عفونی به دنبال حوادث طبيعی به ويژه در کشورهای پيشرفته بندرت ديده می شود. بررسی حوادث طبيعی قبلی نشان می دهد که مشکلات پوستی، اسهال و عفونت های تنفسی شايع ترين بيماری های عفونی در نجات يافتگان می باشد. آنچه که مطرح است اپيدمی های ويژه ای است که بدنبال زلزله، سيل، طوفان، سونامی، فوران آتشفشان و ريزش و خشکسالی ديده می شود.
مدیریت و حفظ ارتباط از مسائل ضروری است که باید در هر بحرانی به شکل ویژه به آن توجه کرد و نقش ارتباطات در شرایط بحران، انکارناپذیر است. ما با مدیریتهای خود و برقراری ارتباط به موقع میتوانیم به گونهای عمل کنیم که خسارات سیل و بلایای طبیعی را به حداقل ممکن برسانیم. البته این سیر مدیریتی زمانبر و پایدار است و حاصل تصمیمات یک روزه و یک هفتهای نیست.
کارشناسان و متخصصان اقلیم شناسی، سیل های اخیر ایران را نتیجه گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی می دانند. رویدادهای آب و هوایی جدّی، پدیدههای جوی هستند که از نظر فراوانی، کمیاب ولی در عین حال از شدت بالایی برخوردار هستند و هنگام وقوع آنها زیستکره و ساکنان منطقه به دشواری میتوانند خود را با تغییرات ایجاد شده تطبیق دهند.
مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به برخی بایدها و نبایدها برای جبران خسارتهای ناشی از سیل نسبت به ایجاد کانونهای جدید گرد و غبار در خوزستان به علت تهنشین شدن گلهای ناشی از سیل هشدار جدی داد.
تجاوز به حریم رودها و درهها و ایجاد موانع بر سر مسیر اصلی آب را دلیل اصلی وقوع سیلاب و افزایش خسارات ناشی از آن دانست و گفت: رودخانهها و آبراهها، گذرگاه جمع آوری و عبور آب در ارتفاعات و کوهستان ها، مجاری هدایت آب های سطحی و نزولات جوی به پایین دست هستند که با اندک تصرف و تجاوز در حریم آنها مسیر طبیعی حرکت آب دستخوش دگرگونی خواهد شد.
مدیریت حوزه آبخیز به عنوان یکی از اقدامات تلفیقی در کنترل سیلاب مطرح است که با بهره گیری از روش های بیولوژیکی و مکانیکی نقش موثری در تغییر رفتار سیلاب در پایین دست و مناطق خطرپذیر دارد.
از آثار تغییرات اقلیمی، می توان به کاهش و یا افزایش شدید دمای هوا، وجود سیل و یا خشکسالی شدید اشاره کرد. کارشناسان برای وقوع سیل اخیر در کشور دلایل مختلفی را ذکر کرده اند که یکی از آنها نقش تغییر اقلیم است. مدیرکل هواشناسی استان اصفهان شناسایی عوامل تغییر اقلیم به صورت ملی و استانی را نیازمند تحقیق و پژوهش دانست و گفت : چالش های این حوزه باید اطلاع ...
ابزارهای مدیریت سیلاب چند مورد است که از آن جمله، عملیات آبخیزداری در حوضههای آبخیز سدها است. تهدید سیلاب، ناشی از عمق و سرعت جریان سیلابی است. بارندگی را نمیتوان کنترل کرد، اما با حفاظت از پوشش گیاهی، رعایت حریم مسیلهای منتهی به رودخانه و لایروبی منظم آنها، ایجاد سدهای گابیونی و یا به عبارتی دیگر عملیات آبخیزداری، میتوان عمق و سرعت جریان سیلابی ...
به باور محققان آبهای ناشی از سیل، سرمایههای کشور هستند و اگر میتوانستیم آنها را به نواحی دارای پتانسیل ذخیره سیل هدایت کنیم، می توانستیم تا حد زیادی منابع آب را مدیریت کنیم تا در زمان کم آبی در پی چارهاندیشی برای تامین آب شرب نباشیم؛ اما در سیل اخیر این آبها به سمت دریا هدایت شدند. همچنین،گیتی خزاعی، پژوهشگر جامعه شناسی تغییر اقلیم گفت: سیل ...
یک مقام مسئول در سازمان هواشناسی گفت: چنین ادعایی که بارشهای سنگین و خوب ایران طی روزهای گذشته، ناشی از طرح بارورسازی ابرها بوده، به طور کامل شایعه است. چون این طرح نمیتواند در جو تغییرات گسترده ایجاد کند. همچنین، با ورود سامانه جدید بارشی به کشور لازم است تمهیداتی برای حفظ ایمنی و کاهش ریسک مخاطرات ناشی از سیلاب احتمالی بعمل آید.