"خشکسالی" یکی از معضلات اقلیمی است که کشور ما با آن دستوپنجه نرم میکند و پژوهشگران همواره درصدد کشف و بهکارگیری روشهایی برای تشخیص زودهنگام آن هستند. در این خصوص، پژوهشگران در مطالعهای، از شاخصهای ماهوارهای پوشش گیاهی بهره بردهاند.
با توجه به تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین و براساس گزارش تهیه شده توسط سازمان ملل پیشبینی میشود تا پایان سال ۲۰۳۰ میلادی بحران آب در مناطق با اقلیم خشک و نیمه خشک، منجر به مهاجرت ۲۴ تا ۷۰۰ میلیون نفر گردد. بیش از نیمی از مساحت ایران را مناطق کویری و نیمه کویری تشکیل میدهد و این مشخصه ایران را از لحاظ میزان بارندگی در دسته کشورهای خشک و نیمه خشک قرار ...
وزارت دفاع آمریکا میگوید پایگاههای نظامی این کشور در مخاطرات ناشی از تغییرات آب و هوایی از جمله سیل، خشکسالی یا جنگلسوزی قرار دارند. دونالد ترامپ مسئله تهدیدهای اقلیمی را ثانویه میداند و نگرانیها را ساختگی میخواند.
سوالی که گزارش سالانه تهدیدهای جهانی، که به تازگی از سوی مجمع جهانی اقتصاد منتشر شده و به دنبال پاسخگویی به آن می باشد، این است که آیا جهان، در حال ورود به یک دوره بحرانی است یا خیر.
پیشرفت علم و فناوریهای نوین، در سالهای اخیر در راستای کمک به حفظ محیط زیست بوده اند. آنها با الهام از طبیعت، سعی می کنند تا سازگاری با محیط زیست را افزایش دهند. اصطلاح علوم فرا طبیعی، عبارتی است که بهتازگی از سوی گروهی از دانشمندان برای توصیف موضوعاتی جدید مانند ویرایش ژنتیکی، تغییرات اقلیمی و ... بهکار رفته و نیازمند وضع قوانین جدیدی است.
یکی از اساسی ترین عوامل در ساختار سیاره زمین اقلیم است و بدون شک طبیعت، انسان و کلیه مظاهر حیات در سطح گسترده ای متأثر از شرایط اقلیمی می باشد. دانشمندان اقلیم شناسی به این نتیجه رسیده اند که اقلیم در تمام ابعاد زمانی قابل تغییر است و می توان با شروع هر چه سریعتر حذف تدریجی تمامی زیرساختهای سوخت فسیلی میتوان تغییرات اقلیمی را تحت کنترل درآورد....
بر اثر گرمایش کره زمین سطح آب دریاها رو به افزایش است. پیشبینی میشود سطح آب دریاها در سال ۲۱۰۰ حدود ۶۵ سانتیمتر بالاتر رود. در چنین وضعیتی، چه سرزمینهایی قرار است زیر آب بروند؟
به تازگی مقالهای در هفته نامۀ اقتصادی «فوربس» آمریکا منتشر شد و این ایده را مطرح کرد که احتمالا در دیگر منظومههای کهکشان راه شیری نیز تمدنهایی وجود داشته اما این تمدنها در اثر گرم شدن و سوختن تدریجی سیارهها از بین رفتهاند، ایدهای که البته باید با احتیاط به آن نگریست؛ اما آیا چنین چیزی میتواند واقعیت داشته باشد؟
طی دهه اخیر به دلیل خشکسالی، کاهش بارشها و بروز پدیده گرد و غبار این بیماری تشدید شده است و درختان در مقابل آن ضعیف شدهاند. متاسفانه در حال حاضر نیز بیماری زغال بلوط بسیار شیوع پیدا کرده است و میتوان گفت که تقریبا ۵۰ درصد درختان بلوط زاگرس در نواحی ایلام، لرستان وکهگیلویه و بویراحمد به این بیماری دچار شدهاند.
همه ما میدانیم که اقیانوسها زیر فشار بیسابقهای از جریانهای گرمایش، اسیدی شدن، ماهیگیری بیشازحد و آلودگیهای پلاستیکی قرار دارند که هر یک از آنها چالشی جدی برای اکوسیستم آبی کره زمین محسوب میشوند.
تمام فناوریها یا اختراعات انسانی به نوعی تقلید از مدلهای زنده ست. به این کار زیست تقلید یا بیومیمتیک (Biomimetics) گفته میشود. زیست تقلید یعنی مطالعه بر روی ساختارهای زیستی برای ایجاد فناوریهای جدید در مقیاس کلان یا نانو.
زیست آنلاین: توافقنامه تغییر اقلیم پاریس در ۲۰۱۵ اهداف بلندپروازانه ای را برای کاهش انتشار کربن و کمک به کشورها در سازگاری با پیامدهای نامطلوب تغییرات جهانی اقلیم ترسیم می کند. اما آب غایب بزرگ این توافقنامه است. در این توافقنامه تنها اشاره ناچیزی به نقش اساسی آب در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و سازگاری با تغییرات اقلیمی شده است. در عین حال، بسیاری ...
در حال حاضر تغییر اقلیم فرصت و بستری مناسب را برای تولید انرژی فراهم آورده است، چراکه با وجود تغییر اقلیم میزان نزولات جوی کاهش پیدا کرده است و یا میزان بارش برف به باران تغییر پیدا کرده است، اما میزان ساعات آفتابی بیشتر شده و فرصت و بستری را فراهم آورده است که می توان از آن به منظور تولید هرچه بیشتر انرژی های تجدید پذیر به ویژه انرژی خورشیدی بهره ...
٧٠ درصد آب در جهان برای کشاورزی و تولید غذا برداشت می شود اما یک سوم غذای تولید شده در چرخه توزیع و مصرف مواد غذایی از بین می رود. این یعنی کاهش پسماند غذا با کاهش مصرف آب ارتباط مستقیم دارد.
در ایران، متخصصان مسائل کشاورزی و منابع طبیعی، اکولوژی و طرفداران محیط زیست بسیار دیر به چارهاندیشی برآمدند تا شاید بتوانند روند شتابان و پرقدرت سدسازی را آرامش بخشند یا متوقف کنند.
همچنان که آلودگی دریای خزر از چاههای نفت، در شوروی سابق باقیمانده و۸۰ درصد آلودگی نفتی خزر ناشی از آن است، در آن سوی کشور خلیج فارس از طریق فاضلاب صنعتی و خانگی آلوده می شود.