متولیان حفاظت از خاک نیز بارها تاکید کردهاند که خاک حتی از آب هم مهمتر است. با این وجود در کشور ما به خاک اهمیت چندانی داده نمیشود و سالانه ۱۶.۷ تن در هکتار خاک از دست میدهیم.
بر اساس یافتههای جدید که پس از مطالعۀ تصاویر ماهوارهای حاصل شده، از سال ۲۰۰۰ میلادی وسعت پوشش گیاهی سیارۀ زمین ۵ درصد افزایش یافته و ۲ میلیون مایل مربع بیشتر شده است که وسعتی به اندازۀ مساحت تمام جنگلهای آمازون است.
مطالعات جدید پژوهشگران نشان میدهد تداوم روند کنونی تخریب محیطزیست و تبعات آن بر جوامع محلی میتواند منجر به بروز بحرانی شدید در اقتصاد جهانی شده و احتمالاً باید شاهد تکرار بحرانی مانند بحران مالی سال ۲۰۰۸ میلادی باشیم.
چندی پیش سازمان محیط زیست، خبر از قاچاق خاک داده بود؛ حال اینکه به تازگی همین سازمان این خبر را تکذیب کرده است. قاچاق خاک، موضوعی مهمی است که اگر به آن توجه لازم نشود، می تواند پیامدهای جبران ناپذیر زیست محیطی به وجود آورد. متاسفانه، هنوز در ایران سازمانی که به طور مستقیم مسئول این منبع طبیعی و مهم باشد وجود ندارد و همین امر دست قاچاقچیان خاک را باز ...
در حال حاضر کل سیستم جهانی تحتفشار است و باید از ایجاد تعادل دوباره در این سیستم اطمینان حاصل کنیم. این ایجاد تعادل، امکانپذیر است و ما در ابتدا باید میزان نابرابری فعلی جهانی را در نظر بگیریم. چهار دلیل وجود دارد که چرا سیستم فعلی کنترل خارجشده است.
در راستای انعقاد تفاهمنامهای میان ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پایان نامههای کارشناسی ارشد و رسالههای فناورانه دکتری تخصصی که ماحصل آنها تولید محصول مورد نیاز کشور است حمایت میشود.
مالچ پاشی در استان خوزستان به دعوایی میان طرفداران محیط زیست تبدیل شده است و عده ای موافق و عده ای دیگر مخالف آن هستند؛ مخالفان در فضای مجازی آن را عامل مرگ گیاهان و جانوران میدانند درحالیکه موافقان آن را نجاتبخش طبیعت اعلام میکنند.
استفاده بیش از اندازه از کودهای شیمیایی و سموم و شیوههای نادرست دفن زباله سبب میشود که خاکهای کشور آلوده شود که این موضوع ارتباط مستقیمی با امنیت غذایی دارد.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان تهران با اشاره به پدیده کوهخواری و زمینخواری گفت: یگان حفاظت منابع طبیعی استان تهران در مناطق حساس و پرآسیب برنامههای حفاظتی ویژهای اجرا میکند.
زیست آنلاین: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره دستاوردهای دولت در چهل سال گذشته منفی بوده است گفت: به دلیل آنکه توسعه پایدار را مورد توجه قرار نداده ایم، محیط زیست خود را قربانی توسعه ناپایدار کردیم، در واقع توسعه کشور طی چهار دهه گذشته یک قربانی به نام محیط زیست داشته است.
مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی ساری تاکید کرد: شخم در جهت شیب در اراضی شیب دار، وجود دام بیش از ظرفیت مرتع، تبدیل مراتع به زمینهای کشاورزی و همچنین قطع درختان و بدون پوشش گذاشتن مزارع و اراضی مصداقهایی است که باعث شده فرسایش خاک به ویژه در مازندران تشدید شود.
رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: ۱۰۰ میلیون هکتار از اراضی کشور در معرض فرسایش قرار دارند که چرای بیرویه دام یکی از عوامل آن است.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها،مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه در بارشهای اخیر حجمی بیشاز ۹۰۰ میلیون مترمکعب سیلاب توسط طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری مهار شد، گفت: استانهای کهگیلویه و بویراحمد و ایلام بیشترین میزان بارش نسبت به میانگین بلندمدت را دریافت کردند.
براساس آمار ارائه شده توسط رئیس انجمن علوم خاک ایران، سالانه حدود دو میلیارد تن از خاک ایران فرسایش می شود که این مسئله دو و نیم برابر متوسط جهانی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان با اشاره به اینکه "شوراب"، طرح پایلوت لرستان در اجرای طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز است، گفت: در این حوزه فرسایش ۲۵ تنی خاک در هر هکتار وجود دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه وزارت نیرو باید سالانه حدود ۴۵۰ تا ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب بهطور مداوم برای مبارزه با گرد و غبار اختصاص دهد، گفت: لازم است منابع آبی جدید برای مهار گرد و غبار در خوزستان تخصیص داده شود.
یک خاکشناس با اشاره به اینکه تغییر بافت خاک در جنگلها بیشتر به صورت فرسایش اتفاق میافتد، گفت: به دلیل وجود شیب در این مناطق، اگر درختان را برداشت کرده و پوشش گیاهی را کم کنیم، لایههای سطحی خاک در اثر فرسایش از بین میرود.
معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست گفت: فعالیت گروههای دانشجویی در حوزه محیط زیست علاوه بر اینکه میتواند بازوی علمی کشور به حساب آید، قابلیت آن را دارد که بازوی اجرایی نیز باشد.