نکته بسیار مهمی نیز که باید از لحاظ حکمرانی مطلوب مورد توجه قرار گیرد، مفهوم «مشترکات» است. مشترکات، نوعی از اموال یا ثروت عمومی است که از آنِ عموم مردم بوده و شرعاً قابلیت واگذاری و تملک خصوصی ندارد و از باب اداره برای مصالح عامه، در اختیار حکومت قرار گرفته است و واجد نوع خاصی از مالکیت است که شاید بتوان از آن به عنوان مالکیت اداری تعبیر کرد.
قاسم تقیزادهخامسی با بیان اینکه حوضههای آبی مشترک ایران با دیگر کشورهای همسایه در شرایط خطر و پرخطر قرار دارند، معتقد است: مخالفتهای جدی برای انتقال آب بین حوضهای در بین مردم ترویج میشود و آب موضوع و چالش اصلی دولتها شده است.
مدیر دفتر منطقه ای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اصفهان گفت: فرونشست زمین در دشت اصفهان- برخوار به سمت مناطق شهری، رودخانه زاینده رود، پلهای تاریخی و میدان نقش جهان در حال پیشروی است.
زیست آنلاین: مسعود اسعدی، رئیس مجمع هماهنگی تشکلهای کشاورزی کشور، گفت: اگر در پاییز در خوزستان بارندگی صورت نگیرد، دو اتفاق ناگوار میافتد. اول در حوزه کشاورزی است و دوم در حوزه محیط زیست که یک فاجعه ملی و بینالمللی خواهد بود.
بدون شک توسعه صنعت یکی از مولفههای اصلی پیشرفت کشورها است اما جانمایی آن باید درست انجام شود در غیر اینصورت دیگر آبی برای ادامه زندگی باقی نمیماند از این رو دنیا به این سمت حرکت کرده، در ایران نیز از دو سال پیش استقرار صنایع آب بر در درون سرزمین ممنوع شده است.
یک فعال محیط زیست ساخت تونل انتقال آب سد لار را همچون انتقال آب دریای خزر از مصائبی دانست که در اثر حکمرانی شرکت های دولتی بر منبع آب ایران اتفاق می افتد و تهدیدی بر نابودی حوزه آبریز است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه کشورها به خاطر مشکلات آبی به هر نحوی منابع آبی موجود را مدیریت میکنند، خاطرنشان کرد: ما خارج از ضوابط و قوانین جهانی اقدامی را بروی آبهای مشترک نداشتهایم.
یک پژوهشگر هیدروپلیتیک و دیپلماسی آب معتقد است: «زمانی که به آب همانند یک کالا نگاه شود، برای آن هیچ ارزشی به غیر از ارزش اقتصادی نمیتوان متصور شد. لذا وقتی ارزشهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی آب نادیده گرفته میشود، با بحران آب مواجه میشویم؛ چنانکه نمونهاش را در خوزستان شاهد هستیم.»
سخنگوی صنعت برق کشور گفت: طرح برق امید تا حدودی توانسته فاصله دهکها را کم کند، اما لازم است به تدریج تعرفه پرمصرفها تصحیح گردد، زیرا در شرایط فعلی تعرفهها نتوانسته مشترکین پرمصرف را از مصرفهای بالا منع کند.
خشک شدن تالاب بین المللی هامون علاوه بر بیکاری جمعیت زیادی از بومیان محلی سبب توسعه و گسترش گرد و غبار و کاهش کیفیت هوا و شرایط زندگی در این منطقه شده است.
کارون بزرگترین و پرآبترین رودخانه کشور به بلندای ۸۹۰ کیلومتر و تنها رودخانه قابل کشتیرانی ایران بوده که تاکنون طرحهای سدسازی و انتقال آب متعددی روی آن اجرا شده است.
مدیر اسبق طرح جامع آب کشور گفت: نمیتوان وجود طرحهای توسعه ناپایدار منابع آب در ایران را منکر شد. اتفاقا بسیاری از سدهای مخزنی و سایر طرحهای بزرگ توسعه منابع آب کشور، با فشارهای سیاسی نمایندگان مجلس و مسئولین استانی احداث شدهاند که عملکرد آنها به هیچوجه قابل دفاع نیست و مسببِ بسیاری از نابسامانیهای این روزهای کشورند.
بار دیگر خشکسالی شدید سال ۱۴۰۰، همه نگاهها را متوجه بخش آب کرده است. امسال یک سال استثنایی از نظر کمبارشی است. در این شکی نیست، ولی مساله کمآبی و بحرانهای سیاسی، اجتماعی و امنیتی مرتبط با آن اصلا پدیده جدیدی نیست و به یک واقعه بسیار محتمل، البته با شدت و ضعف کم و زیاد در تابستانهای هر سال بسیاری از مناطق ایران تبدیل شده است. سوالی که این روزها ...
تالاب بین المللی گاوخونی که به علت سالها بی آبی و تامین نشدن حقابه، بیابان شده این روزها به محلی برای تخلیه پسماندهای ویژه و لجن های اسیدی نفتی تبدیل شده است.
در نشستی در کلاب هاوس با موضوع چالش انتقال آب بین حوزهای که توسط شبکه تشکلهای محیط زیست و منابع طبیعی برگزار شد ،حاضران در کلاب در مورد دو سوال مطرح شده گفتگو کردند. آیا جغرافیای ایران ناگزیر به انتقال آب است و فواید و مضرات پروژههای انتقال آب در ایران چه هستند
زیست آنلاین: در رابطه با اصلاح قانون توزیع عادلانه آب طی سالهای اخیر اقداماتی در وزارت نیرو انجام شد تا اینكه در سال گذشته و با دستور وزیر محترم نیرو مجددا موضوع بطور جدی در دستور كار قرار گرفت و پس از گذراندن جلسات متعدد با صاحب نظران ، قانون گذاران و متخصصان حوزه آب كشور ، منجر به انتشار شش جلد قانون آب و مستندات آن گردید ولی در طی مسیر كه بایستی ...
معاون سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در ایران تقریباً بدون استثنا تمام آبخوانهای بیش از ۱۵ سانت در سال نشست زمین دارد، نشست زمین در جنوب تهران به ۳۷ سانت رسیده است، همچنین در اطراف مشهد و اطراف حرم هم تقریباً به ۲۰ سانت در سال رسیده که این عدد وحشتناک است.
زیست آنلاین: شاخص آسیب پذیری منابع آبی می گوید اگر از آب های موجود در هر کشور کمتر از 20 درصد استفاده شود وضع خیلی خوب است. اگر 20 تا 40 درصد استفاده شود کشور در مرزبحران آب است. کشور ما با مصرف بیشتر از 90 درصد منابع آبی کشور از نظر این شاخص وضع بسیار نامطلوبی دارد. این به معنی آن است که ما چهار ونیم برابر ظرفیت مان آب مصرف می کنیم